A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hová mentek, Szuperapuk?

Csercsa-Kincses Anita [cikkei] - 2019-02-21
Apa boldog, hogy Apa lesz. Hozza neked a fagyit, masszírozza a lábad. Tárcájában hordja az ultrahangképet. Szülésfelkészítőkre és vizsgálatokra jár veled. Ő a legboldogabb apuka a szülőszobán, a játszótéren, majd mire a pici totyogó korba ér, megfordul és elmegy.
Hová mentek, Szuperapuk?

A következő sorokat egy kedves követőm írta nekem Facebookon. Az engedélyével teszem ki, mert úgy tapasztalom, a története sajnos nem egyedi. Szuperapuk feltűnnek, majd elég hamar el is tűnnek.

Apa öltöztet. Első perctől. Apa pelenkáz. Moshatót is. Apa megtanulja megkötni belül zsebesre a hosszú kendőt, később hátra dobni a csatos hordozót, hogy túrán vihesse a fiát. Apa minden hajnalban munka előtt megtölt és az ágy mellé készit 3 ásványvizes palackot és megcsinál 2 szendvicset, hogy anya szoptatás közben se ájuljon le az ágyról az éhségtől és a szomjúságtól. Apa fürdet esténként. Apa néha hajnalban kiviszi a gyereket anya mellől, hogy anya még tudjon szunyni pár percet. Apa minden este negyedórát tornáztatja a feszes, féloldalas gyereket a Dévényes bácsi útmutatása alapján, hogy végre megtanuljon mindkét oldalra átfordulni. Apa felkutatja a legjobb minőségű habtapit a gurulni kezdő gyereknek, és fel is rakja.

De apa mindezt úgy végzi, mintha egy kis gépet olajozna. Apa nem néz a gyerek szemébe. Apa nem beszél a gyerekhez. Apa nem reagál a gyerek gügyögésére. Apa megbántódik, mert elutasításnak értelmezi, ha a mászni kezdő gyereke elrúgja magától, amikor épp sürgős felfedeznivalója van. Apa csak azt csinálja, amire megkérik. Apa szerint a gyereket nyugodtan lehet hagyni sírni a szobájában, mert majd abbahagyja. Úgyis elalszik, ha fáradt. Apa szerint anya csak a sok baromságot szedegeti össze a netről.


Kép: Markus Spiske / Pexels.com

Apa már két éve nem él velünk. Gyakran az apukák lelkesedését az első hetekben, hónapokban öröm nézni, aztán a mászó-totyogó babáknál történik valami a családokban. Nem véletlen, hogy a válások nagy része a gyerek kétéves kora előtt történik.

Amikor megszületik egy kisbaba, még átlátható és egyszerű a gondozása és boldoggá tétele. Kicserélem a pelust, fürdetem, elaltatom, éneklek neki, megnevettetem és kész a siker. Aztán egyre bonyolultabbá válik a baba, ahogy Anya is. Jóval nehezebb, kiszámíthatatlanabb  őket boldoggá tenni, egyre nehezebb Szuperapunak lenni, egyre kevesebb az elismerés, viszont annál gyakoribb az elégedetlenkedés. Az édesanya energia tartalékai kezdenek kifogyni, vagy pont, hogy rutinosabbá válik, megnőtt az önbizalma, és már mást is szeretne, nem csak mindig otthon babázni.

Ahogy a kisgyerek mászni, járni, beszélni tanul, egyre nagyobb figyelmet igényel. Gyakran ellenkezik, akárt kárt is tesz a berendezésben. Egyre könnyebb ilyenkor nevelési kérdések miatt egymásnak esni. Az Anyuka élete minden perce a pici körül forog, ha a picit bírálod, személyes támadásnak veszi. Apuka igyekszik elég pénzt keresni, hogy a családnak jó legyen, de amikor hazaér azt látja, hogy a családnak nem jó. A gyerek fölfordítja a lakást, visszautasítja a közeledését, Anyuka frusztrált, ingerült, ráborítja minden feszültségét. Nem csoda, hogy felmerül a menekülő útvonal gondolata.

Először csak később jön haza, vagy hazajön, de nagy dirrer-durral becsapja maga mögött az ajtót, és ki tudja, hol jár. Közben pedig gyakran nagyon egyszerűen, hatékony kommunikációval és apró figyelmességekkel meg lehetne előzni a nagy balhékat és a szétesést. Néha elég csupán pár óra alvás, vagy egy kis énidő biztosítása anyának, vagy egy jó nagy beszélgetés, egy finom vacsora, egy kis közös kimozdulás. Esetleg segítség a háztartásban.

Kedves Apukák, tételezzük fel, hogy Anya eleve nem hülye és rosszat sem akar neked, csak lemerült az aksija. Mi lenne, ha megpróbálnád megérteni, miért viselkedhet veled most így, mi állhat a hátterében, és miben tudsz segíteni neki, hogy sárkányból újra királylánnyá változzon? Van egy mondás, miszerint nem az az igazi férfi, aki megküzd érted a sárkánnyal, hanem az, aki kitart melletted, amikor Te magad vagy a sárkány! Légy te is ilyen férfi! Meglátod, megéri.

Kiemelt kép: marvelmozhko / Pixabay.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja