A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mellrák: Az egyszeri tájékoztatás nem elég

Családinet [cikkei] - 2014-10-29
Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A tájékoztató kampányoknak köszönhetően a nők tudatosabbak az emlőrákkal kapcsolatosan ebben az időszakban. A szakemberek azonban rámutatnak arra a problémára, hogy az egyszeri vizsgálat nem elegendő.
Mellrák: Az egyszeri tájékoztatás nem elég

A mellrák elleni küzdelem szimbóluma 1991-óta a rózsaszín szalag, és napjainkban az emlőrák elleni harc egyre inkább előtérbe kerül. Ha a mellrák elleni kampányokba több embert és intézményt vonnak be, akkor lehetőség van a tabuk ledöntésére és a mellrákkal kapcsolatos tudatosság növelésére.

Az internethasználók mellrákkal kapcsolatos érdeklődése stabilitást mutat. 2012-óta néhány időszakban csökkenés figyelhető meg, de összességében az érdelődés nem változott jelentős mértékben.
 

Első ábra: Az „emlőrák” kifejezéssel kapcsolatos érdeklődés a Google-ben


A szakemberek elégedettek az egészségügyi intézmények, alapítványok és a különböző cégek által október folyamán szervezett rendezvényekkel. Kiemelik azonban, hogy gyakrabban kellene hasonló eseményeket megvalósítani, nem csak egyszer egy évben.

Köszönhetően az elmúlt évek során meghirdetett mellrák elleni kampányoknak, ez a betegség már nem tabu. Egyre több nő beszél nyíltan erről a problémáról, hirdetve azt, hogy a mellrák túlélői vissza tudnak térni a hétköznapi életbe. Sajnos ez nem jelenti azt, hogy a rendelkezésre álló megelőző programokat sokan látogatják. Csak néhány nő él ezekkel a lehetőségekkel.
Évente több alkalommal kell a mellrák megelőzését népszerűsítő rendezvényeket szervezni, mert ezekkel motiválni lehet a nőket arra, hogy rendszeresen végezzenek mell-önvizsgálatot. Fontos, hogy a rendezvények alatt elhangzott tájékoztatások során a mellrák korai diagnosztizálásának előnyei kerüljenek kiemelésre, és ne pedig a késői felismerés következményei. -
mondja Dorota Kurdusiewicz a No pasaRAK alapítványtól.

Az angolszász országokban nem ez a tendencia a jellemző. Az elemzés rámutat, hogy a mellrák megelőzésének hónapja erősen befolyásolja az érdeklődést a téma iránt, és hosszú távon sem figyelhető meg az érdeklődés teljes elvesztése.
 

Második ábra: A „breast cancer” kifejezéssel kapcsolatos érdeklődés a Google-ben


Az angolszász országokban megvalósított kampányok sikere annak köszönhető, hogy eredményesen szólították meg a nőket, és a népszerűsítésben sztárok is részt vállaltak. Az Angliában elindított nagyszabású mellrák megelőzést népszerűsítő kampány hatására az emberek rózsaszínű ruhákba öltöztek a különböző egészségügyi intézményeknek történő adományozást követően. A kampány eredményeként 2.1 millió fontot gyűjtöttek össze a mellrákkal kapcsolatos kutatásokhoz 2013-ban. Az Egyesült Királyságban minden hónapban megközelítőleg ezer nő hal meg emlőrákban.

A sztárok jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a mellrák megelőzésével kapcsolatos tudatos viselkedés minél szélesebb körben elterjedjen. Angelina Jolie melleltávolításáról szóló hírek címlapra kerültek, és a közösségi oldalakat is bejárták. A Time Magazin a címlapon írt az esetről. Ez kihatással volt a melleltávolítással kapcsolatos közvélekedésre is.

Az orvosok azoknál a nőknél figyelték meg a legnagyobb érdeklődést a megelőző melleltávolítási beavatkozások iránt, akik örökletes hajlammal rendelkeztek a mellrákra. A genetikai vizsgálat bizonyos esetekben lehetővé teszi a betegség megjelenésének előrejelzését.

Nem csak a mammográfia

A genetikai vizsgálat csak az egyik olyan módszer, amely segít a mellrák elleni harcban. Sok országban még napjainkban is a mammográfia jelenti az elsődleges vizsgálatot. Bizonyos szakértők szerint, fiatal nők esetén ez nem a legjobb módszer. Vannak azonban olyan eljárások a mellrák korai felismerésére, amelyekről kevés szó esik a médiában, és a kampányok során.

Fontos észben tartani, hogy a fiatal kor nem jelent védelmet a mellrák ellen. Nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy csak 60 éven felüli nőket érinthet ez a betegség. Sajnos olyan fiatal nőknél is megjelenhet ez a probléma, akiknek gyerekeik vannak, vagy tervezik a családalapítást.

Egy Skandináviában elkészített felmérés szerint a leghatékonyabb módszer a mellrák felismerésére a rendszeresen elvégzett önvizsgálat. Felmerülhet még lehetőségként az ultrahangos szűrővizsgálat is. A mammográfia nem ajánlott fiatal nőknek, mert ez a módszer demotiválja őket az önvizsgálat elvégzését illetően. Egy másik ellenérv, hogy fiatal korban a denz emlő a jellemző, amely sok kötőszövetet tartalmaz, és emiatt a mell nem engedi át a röntgen sugarakat, így a mellrákot nem lehet pontosan kimutatni. Idősebb nőknél a mell több zsírt tartalmaz, és ennek köszönhetően a mammográfia jobban megmutatja a veszélyes elváltozásokat.”

Van még egy lehetőség, amelyet a fiatal nők is bátran használhatnak, ez pedig az MRI. Ezzel precíz vizsgálat végezhető. Egy hátránya van csak, ez pedig a vizsgálat költsége."- mondja Agata Poliñska a Alivia alapítványtól.

Hová mehetünk vizsgálatra?

A Mellrák Elleni Küzdelem Nemzetközi Hónapjára a DocPlanner.hu elindított egy speciális alkalmazást, amely segít megtalálni az Önhöz legközelebbi egészségügyi intézményt, ahol mellrákszűrést végeznek. Néhány kattintás elég ahhoz, hogy megtalálja azt a helyet, ahol a szűrővizsgálatot végzik. Az alkalmazást elérheti itt: http://promo.docplanner.com/mell-vizsgalata/

Kérjük, ossza meg ezt a lehetőséget az ismerőseivel barátaival, hogy ők is használhassák.

Forrás: DocPlanner.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja