SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

A boldog házasság 7 titka a tudomány szerint

Családinet [cikkei] - 2014-09-30
Tara Parker-Pope a The New York Times újságírója egy egész könyvet szentelt a boldog házasság titkainak. Kutatómunkája során szociológusokkal, pszichológusokkal készített interjúkat, és a boldog házasságnak 7 tudományos ismérvét azonosította.
A boldog házasság 7 titka a tudomány szerint

1. A pozitív történések és jó hírek megünneplése

Kutatások szerint az intimitás elmélyüléséhez, a kölcsönös bizalomhoz és a nagyobb felelősségvállaláshoz járul hozzá, ha a házastársak minden pozitív hírt és eseményt megünnepelnek, függetlenül attól, hogy az egyiküket vagy mindkettőjüket érinti. Fontos, hogy a felek ne csak kifejezzék örömüket a másik sikeréért, hanem valóban ki is mutassák azt.

2. Öt boldog pillanat egy hibáért cserében?

Kutatók szerint az arány 5 az 1-hez, azaz statisztikailag egy hibát öt pozitív pillanat kárpótol. Amikor az arány csökkenni kezd, fennáll a veszélye a válásnak – állapították meg a Washington Egyetem szakemberei. Mielőtt nekiállnánk számolni az aránypárokat, fontos tudni, hogy nem a számolás a lényeg, hanem az, hogy egy bocsánatkérés nem elegendő, ha hibát követtünk el, vagy megbántottuk a másikat.

3. Magasabb elvárások

Sok házaspár megkapja a magáét az emberektől, hogy túl sokat várnak el a házasságuktól. A kutatások azonban azt mutatják, hogy akik többet várnak el, azok többet is kapnak. Azok a nők és férfiak, akik alacsonyra helyezik a mércét, nem várnak semmit a kommunikációtól, a kölcsönös tisztelettől és a mély érzelmektől, nem is fogják megtalálni azokat.

4. Közeli kapcsolat a családdal és a barátokkal

Az elképzelés, hogy a házasságban csak magukra támaszkodnak a felek, egymástól várnak mindent nem realis, és nem is teljesen egészséges. A barátoknak és a családnak közel kell állniuk a házastársakhoz. A házasságnak kell az elsődleges kapcsolatnak lennie, de nem az egyetlennek. Szakemberek szerint nem feltétlenül jó dolog, ha a felek mindent együtt csinálnak. E mellett a házastársak csak nyerhetnek azzal, ha megőrzik jó kapcsolataikat a barátaikkal és a családjaikkal.

5. Egyikük se várja el a másiktól, hogy boldoggá tegye őt

Irreális és helytelen a másiktól várni, hogy boldoggá tegyen bennünket. Saját boldogságunk kizárólag tőlünk függ. Egy-egy jelentős esemény, gyerekáldás, lakodalom az embereket ugyan boldogabbá tehetik ideig-óráig, ám ezután a boldogságszint visszaesik az illető személyre jellemző átlagos szintre.

6. Több szeretkezés

A házasság során a szexuális vágy veszíthet intenzitásából. Ennek ellenére a szex egészséges és számos érzelmi, fiziológiai előnnyel jár, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni. A szeretkezés javíthatja a lelkiállapotunkat, csökkenti a stresszt, jobbá teheti a kapcsolatot és elmélyítheti a házastársak közötti intim viszonyt.

7. Több kaland, több új és érdekes dolog

A házasoknak nem még több kellemes tevékenységre van szüksége, hanem minél több meglepő, érdekes aktivitásra, melyek segítenek fenntartani a szerelemmel járó kellemes lelkiállapotot. Kutatók szerint a házasság megőrzése érdekében folyamatosan új dolgokat kell kipróbálni és új tapasztalatokat szerezni, megosztani. A feleknek el kell kerülniük a rutint, a megszokást és igyekezzenek mindig új dolgokat kitalálni.

Forrás: Filantropikum.com
Fotó: stockimages/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja