Tippek a konyhai rendrakáshoz
Kókai Kata [cikkei] - 2007-10-25
Az egészség alapja a rend és tisztaság. Ennek hiányában könnyedén befészkelheti magát egy-egy pók, de akár a falak is penészesedhetnek.
Magunkban sokszor azt mondogatjuk, egy konyhában rendet tenni nem nehéz feladat. Elég elmosogatni, és elpakolni az edényeket, s máris rend lesz. A rend azonban néha nem elegendő. A konyha a lakás egyik legfontosabb helysége: itt készülnek a legfinomabb ünnepi falatok, s a hétköznapokban is mindennapi életünk része.
A hűtő takarítása
Amennyiben a gyártó nem ad konkrét útmutatást a hűtő tisztításához, a következő lépéseket kövessük:
1. Áramtalanítsuk a hűtőt, az élelmiszerek tegyük hűvös helyre.
2. A hűtőben található tárolórekeszeket, polcokat távolítsuk el. Tisztításuk történhet langyos, mosogatószeres vízben, illetve ha a gyártó nem tiltja, akár fertőtlenítőszerekkel is tisztíthatjuk.
3. Az üres hűtő fagyasztórekeszét olvasszuk le. A hűtőt és a fagyasztót mindig a gyártó előírása szerint kell takarítani. Egyes esetekben csak langyos víz használható, más gépeknél nem tiltott a fertőtlenítés. Ez utóbbi akkor lehet fontos, ha a hűtőben kiömlött ital, étel is található.
Fontos! Nedves takarítás után száraz ronggyal töröljük le a megtisztított felületet, így a víz nem fagy rá a hűtő falára. Amennyiben fertőtlenítőszert használtunk, a hűtőt hagyjuk szellőzni takarítás után.
A tűzhely tisztán tartása
A tűzhely tisztán tartása az egyik legfontosabb, s legnehezebb feladat. Ha kifut a leves, esetleg ráfröccsen az olaj, nem tudjuk letakarítani, amíg az étel meg nem főtt. Nem egyszer makacs foltok maradnak a szép fehér felületen, amit nehéz lehet eltávolítani. Annak érdekében, hogy karcmentesen el tudjuk távolítani a foltokat, mindig a megfelelő takarítószert kell választani.
Fontos, hogy frissen távolítsuk el a foltot, így akár egy nedves szivacs is elegendő lehet. Az olajos, zsíros foltokat először papírtörlővel itassuk fel, majd valamilyen zsíroldó szerrel (konyhai zsíroldó, mosogatószer, stb.) tisztítsuk meg a felületet. Ne felejtsük el a kályha melletti takarítást sem, hiszen a leesett ételmaradékok nem csak megromlanak és kellemetlen szagot árasztanak, de a hangyákat is vonzzák.
Tippek
-Az ételeket (akár hideg élelmiszer, akár főtt étel) tartsuk zárt dobozban. Így nem csak a hűtőt tartjuk tisztán, de az ételek is frissebbek maradnak- ráadásul elkerülhetjük, hogy átvegyék egymás illatát. Főként a dinnyét, uborkát érdemes zárt dobozban tartani.
-Ha egy ételt éjszakára nem teszünk a hűtőbe mindenképpen takarjuk le, így elkerülhetjük a szennyeződést.
-Ügyeljünk a falon lévő repedésekre! Már egyetlen repedésen is bejuthatnak a hangyák, s nem csak a falakat teszik tönkre, de a lakás már helységeibe is beköltözhetnek.
-Minden nap ürítsük ki a kukát, így elkerülhetjük a konyhai élősködők (hangya, csótány) megjelenését, s a kellemetlen szagokat. A legcélszerűbb szemeteszsákot használni, így a kuka tiszta marad. ha erre nincs lehetőség, a kukát időnként fertőtleníteni kell.
-Amennyiben nagy gőz keletkezik a konyhában, csináljunk pár percre kereszthuzatot, hogy kivigye a párát. Így a falak nem fognak penészesedni.
-Sütemények sütésénél helyezzünk alufóliát a sütő aljára, így ha esetleg lecsöpög a tészta, nem ég le, s könnyebb a takarítás.
A hűtő takarítása
Amennyiben a gyártó nem ad konkrét útmutatást a hűtő tisztításához, a következő lépéseket kövessük:
1. Áramtalanítsuk a hűtőt, az élelmiszerek tegyük hűvös helyre.
2. A hűtőben található tárolórekeszeket, polcokat távolítsuk el. Tisztításuk történhet langyos, mosogatószeres vízben, illetve ha a gyártó nem tiltja, akár fertőtlenítőszerekkel is tisztíthatjuk.
3. Az üres hűtő fagyasztórekeszét olvasszuk le. A hűtőt és a fagyasztót mindig a gyártó előírása szerint kell takarítani. Egyes esetekben csak langyos víz használható, más gépeknél nem tiltott a fertőtlenítés. Ez utóbbi akkor lehet fontos, ha a hűtőben kiömlött ital, étel is található.
Fontos! Nedves takarítás után száraz ronggyal töröljük le a megtisztított felületet, így a víz nem fagy rá a hűtő falára. Amennyiben fertőtlenítőszert használtunk, a hűtőt hagyjuk szellőzni takarítás után.
A tűzhely tisztán tartása
A tűzhely tisztán tartása az egyik legfontosabb, s legnehezebb feladat. Ha kifut a leves, esetleg ráfröccsen az olaj, nem tudjuk letakarítani, amíg az étel meg nem főtt. Nem egyszer makacs foltok maradnak a szép fehér felületen, amit nehéz lehet eltávolítani. Annak érdekében, hogy karcmentesen el tudjuk távolítani a foltokat, mindig a megfelelő takarítószert kell választani.
Fontos, hogy frissen távolítsuk el a foltot, így akár egy nedves szivacs is elegendő lehet. Az olajos, zsíros foltokat először papírtörlővel itassuk fel, majd valamilyen zsíroldó szerrel (konyhai zsíroldó, mosogatószer, stb.) tisztítsuk meg a felületet. Ne felejtsük el a kályha melletti takarítást sem, hiszen a leesett ételmaradékok nem csak megromlanak és kellemetlen szagot árasztanak, de a hangyákat is vonzzák.
Tippek
-Az ételeket (akár hideg élelmiszer, akár főtt étel) tartsuk zárt dobozban. Így nem csak a hűtőt tartjuk tisztán, de az ételek is frissebbek maradnak- ráadásul elkerülhetjük, hogy átvegyék egymás illatát. Főként a dinnyét, uborkát érdemes zárt dobozban tartani.
-Ha egy ételt éjszakára nem teszünk a hűtőbe mindenképpen takarjuk le, így elkerülhetjük a szennyeződést.
-Ügyeljünk a falon lévő repedésekre! Már egyetlen repedésen is bejuthatnak a hangyák, s nem csak a falakat teszik tönkre, de a lakás már helységeibe is beköltözhetnek.
-Minden nap ürítsük ki a kukát, így elkerülhetjük a konyhai élősködők (hangya, csótány) megjelenését, s a kellemetlen szagokat. A legcélszerűbb szemeteszsákot használni, így a kuka tiszta marad. ha erre nincs lehetőség, a kukát időnként fertőtleníteni kell.
-Amennyiben nagy gőz keletkezik a konyhában, csináljunk pár percre kereszthuzatot, hogy kivigye a párát. Így a falak nem fognak penészesedni.
-Sütemények sütésénél helyezzünk alufóliát a sütő aljára, így ha esetleg lecsöpög a tészta, nem ég le, s könnyebb a takarítás.
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Gianni szerint csokoládét enni ízutazás
LEGOLVASOTTABB
Sokkoló eredményt hozott az agyevő amőba miatt vett vízminták vizsgálata
Az agyevő amőba által okozott fertőzéssel kapcsolatban Párkány Vadas strandfürdőjében a hatóságok szerint a mintavételek több mint háromnegyedében találtak amőbát.
Meghalt a 11 éves kisfiú, akit fürdés közben agyevő amőba fertőzött meg
Tragikus véget ért a kórházi kezelése annak a 11 éves szlovákiai kisfiúnak, akit egy párkányi fürdőben fertőzhetett meg a rendkívül ritka és szinte mindig halálos kórokozó, az agyevő amőba. A Naegleria fowleri nevű egysejtű ellen nincs biztos gyógymód - a fiú több napos küzdelem után hunyt el.
Agyevő amőba fertőzhetett meg egy fiút egy párkányi fürdőben - ritka, de halálos kór terjedhet nyáron
Egy ritka, de rendkívül veszélyes fertőzés gyanúja merült fel egy tizenegy fiú esetében, aki egy szlovákiai fürdőzés után került válságos állapotba. A hatóságok szerint nem kizárt, hogy az agyevő amőba, azaz a Naegleria fowleri állhat a háttérben. Utánajártunk, mit lehet tudni erről a rettegett kórokozóról és milyen veszélyeket rejt a nyári fürdőzés.
Eltűnt hatéves ikerpár Budapesten: az ország együtt izgul Annabell Zoéért és Blanka Noémiért
Június 12-én délután egy nagymama vitte el engedély nélkül Kosztyú Annabell Zoét és Kosztyú Blanka Noémit Budapesten, a Bikás park környékéről - azóta semmit sem tudni a kislányokról. A rendőrségi feljelentés már megtörtént, az ország hálózatai összefogtak, hogy segítsenek megtalálni őket.
Éjszakai kéz- és lábzsibbadás? Ilyen okai lehetnek
Az éjszaka jelentkező végtagzsibbadás nagyon kellemetlen lehet, bár a legtöbb esetben egyszerű oka van, nevezetesen, hogy olyan pozícióban alszunk, ami elnyomja a kezünk vagy a lábunk vérkeringését. Ha azonban ez nem csak egyszer-egyszer fordul elő, és gyakran ébredünk zsibbadásra, érzéskiesésre, bizsergésre, fontos utánajárni a kiváltó oknak. Ebben a témában segített eligazodni dr. Para Szabolcs, a Fájdalomközpont - Prima Medica neurológusa.
Közösségi hozzászólások: