A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tippek a konyhai rendrakáshoz

Kókai Kata [cikkei] - 2007-10-25
Az egészség alapja a rend és tisztaság. Ennek hiányában könnyedén befészkelheti magát egy-egy pók, de akár a falak is penészesedhetnek.
Tippek a konyhai rendrakáshoz
Magunkban sokszor azt mondogatjuk, egy konyhában rendet tenni nem nehéz feladat. Elég elmosogatni, és elpakolni az edényeket, s máris rend lesz. A rend azonban néha nem elegendő. A konyha a lakás egyik legfontosabb helysége: itt készülnek a legfinomabb ünnepi falatok, s a hétköznapokban is mindennapi életünk része.

A hűtő takarítása

Amennyiben a gyártó nem ad konkrét útmutatást a hűtő tisztításához, a következő lépéseket kövessük:

1. Áramtalanítsuk a hűtőt, az élelmiszerek tegyük hűvös helyre.

2. A hűtőben található tárolórekeszeket, polcokat távolítsuk el. Tisztításuk történhet langyos, mosogatószeres vízben, illetve ha a gyártó nem tiltja, akár fertőtlenítőszerekkel is tisztíthatjuk.

3. Az üres hűtő fagyasztórekeszét olvasszuk le. A hűtőt és a fagyasztót mindig a gyártó előírása szerint kell takarítani. Egyes esetekben csak langyos víz használható, más gépeknél nem tiltott a fertőtlenítés. Ez utóbbi akkor lehet fontos, ha a hűtőben kiömlött ital, étel is található.

Fontos! Nedves takarítás után száraz ronggyal töröljük le a megtisztított felületet, így a víz nem fagy rá a hűtő falára. Amennyiben fertőtlenítőszert használtunk, a hűtőt hagyjuk szellőzni takarítás után.

A tűzhely tisztán tartása

A tűzhely tisztán tartása az egyik legfontosabb, s legnehezebb feladat. Ha kifut a leves, esetleg ráfröccsen az olaj, nem tudjuk letakarítani, amíg az étel meg nem főtt. Nem egyszer makacs foltok maradnak a szép fehér felületen, amit nehéz lehet eltávolítani. Annak érdekében, hogy karcmentesen el tudjuk távolítani a foltokat, mindig a megfelelő takarítószert kell választani.

Fontos, hogy frissen távolítsuk el a foltot, így akár egy nedves szivacs is elegendő lehet. Az olajos, zsíros foltokat először papírtörlővel itassuk fel, majd valamilyen zsíroldó szerrel (konyhai zsíroldó, mosogatószer, stb.) tisztítsuk meg a felületet. Ne felejtsük el a kályha melletti takarítást sem, hiszen a leesett ételmaradékok nem csak megromlanak és kellemetlen szagot árasztanak, de a hangyákat is vonzzák.

Tippek

-Az ételeket (akár hideg élelmiszer, akár főtt étel) tartsuk zárt dobozban. Így nem csak a hűtőt tartjuk tisztán, de az ételek is frissebbek maradnak- ráadásul elkerülhetjük, hogy átvegyék egymás illatát. Főként a dinnyét, uborkát érdemes zárt dobozban tartani.

-Ha egy ételt éjszakára nem teszünk a hűtőbe mindenképpen takarjuk le, így elkerülhetjük a szennyeződést.

-Ügyeljünk a falon lévő repedésekre! Már egyetlen repedésen is bejuthatnak a hangyák, s nem csak a falakat teszik tönkre, de a lakás már helységeibe is beköltözhetnek.

-Minden nap ürítsük ki a kukát, így elkerülhetjük a konyhai élősködők (hangya, csótány) megjelenését, s a kellemetlen szagokat. A legcélszerűbb szemeteszsákot használni, így a kuka tiszta marad. ha erre nincs lehetőség, a kukát időnként fertőtleníteni kell.

-Amennyiben nagy gőz keletkezik a konyhában, csináljunk pár percre kereszthuzatot, hogy kivigye a párát. Így a falak nem fognak penészesedni.

-Sütemények sütésénél helyezzünk alufóliát a sütő aljára, így ha esetleg lecsöpög a tészta, nem ég le, s könnyebb a takarítás.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja