A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók az élelmiszerek vásárlásakor

Családinet - 2009-08-29
A termékek csomagolásán található feliratok nagyban megkönnyíthetik a bevásárlást. Ezek elolvasása nélkül ma már sajnos képtelenség megfelelő minőségű élelmiszert a kosarunkba tennünk.
Fontos tudnivalók az élelmiszerek vásárlásakor

Jó, ha tudjuk...

hogy az üzletek polcain, vagy a hűtőpultban elhelyezett csomagolt élelmiszereket kötelezően magyar nyelven megfogalmazott, jól olvasható jelöléssel kell ellátni.

Jó, ha tudjuk...

hogy a jelölésnek tartalmaznia kell a termék pontos megnevezését, illetve amennyiben a név nem elegendő ahhoz, hogy tájékoztasson az élelmiszer valódi jellegéről, kiegészítő információkra is szükség lehet, amelyeket a megnevezéshez kapcsolódóan, azzal egy látómezőben kell elhelyezni (pl. pulyka nuggets - panírozott, elősütött pulyka falatok).

Jó, ha tudjuk...

hogy az élelmiszereken jelölni kell a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő lejárati dátumát. Tudni kell azonban hogy a feltüntetett lejárati idő kizárólag a bontatlan csomagolású élelmiszerre vonatkozik.
Amennyiben a gyári csomagolást megbontják, az élelmiszert általában néhány napon belül el kell fogyasztani. A fogyaszthatósági idővel rendelkező élelmiszereknél lényeges a csomagoláson feltüntetett tárolási feltételek megtartása is.

Jó, ha tudjuk...

hogy a termék megnevezése olyan kifejezést is tartalmazhat, amely nem mindenki számára egyértelmű. Például a „probiotikus" = élettanilag kedvező hatású mikroba, amely kedvezően hat a bélflóra összetételére, ezáltal javítja az emésztést. Az „élőflórás" = utóhőkezelés nélküli tejtermék.

Jó, ha tudjuk...

hogy a kereskedelemben kapható ún. laktózmentes (tejcukormentes) tejtermékeket a tejcukor érzékenységben szenvedők is bátran fogyaszthatják mert a bennük lévő tejcukrot enzimek segítségével egyszerű cukrokká bontották így az már a laktózintoleránsok szervezete számára is könnyen hasznosítható.

Jó, ha tudjuk...

hogy amennyiben a csomagoláson a következő figyelem felhívó szövegek valamelyike olvasható: „nyomokban földimogyorót, mandulát, tejanyagot tartalmazhat", vagy „mogyorót, tejet, lisztet felhasználó üzemben készült", akkor az adott termék allergén anyagokat (pl. tojás, mogyorófélék, tejcukor, glutén, szója, diófélék) tartalmazhat, amelyek az érintett fogyasztó számára veszélyt jelenthetnek.

Jó, ha tudjuk...hogy az "édesítőszerrel" (pl. aszpartám, aceszulfám sója) készült élelmiszerek fenil-alanin forrást tartalmaznak amely összetevő az egészségre ugyan ártalmatlan, mégis allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékenyeknél.

Jó, ha tudjuk...

hogy a gyümölcslevek esetében a termék elnevezése egyben minőségi besorolást is jelent. Így a tápanyagtartalmat tekintve a legértékesebbek a gyümölcslevek, majd őket követik a nektárok, végül pedig a legkevesebb hasznos anyagot tartalmazó gyümölcs italok zárják a minőségi rangsort.

Jó, a tudjuk..

hogy az ún. "tasakos" vagy "üveges" félkész-készételeket a legjobb minőség elérése érdekében a csomagoláson feltüntetett felhasználási útmutató alapján kell elkészíteni.

Jó, ha tudjuk...

hogy az étrend-kiegészítőkön olvasható RDA kifejezés a termékben lévő vitaminok és ásványi anyagok napi ajánlott beviteli menynyiségét jelenti százalékban kifejezve.

Jó, ha tudjuk...

hogy az E számok döntő többségben a természetben is előforduló vegyületek, melyeket hosszú és nem mindenki számára érhető kémiai megnevezésük miatt tüntetnek fel E számmal a termékek összetevői között.

Jó, ha tudjuk...

hogy az E számok használatának célja hogy a termékek érzékszervi, kémiai, fizikai és mikrobiológiai tulajdonságait kedvezően befolyásolják. A tudomány mai állása szerint az engedélyezett mennyiségben alkalmazott adalékanyagok az egészségre ártalmatlanok. A termékek csomagolásán található feliratok nagyban megkönnyíthetik a bevásárlást. Ezek elolvasása nélkül ma már sajnos képtelenség megfelelő minőségű elemózsiát a kosarunkba tennünk. Napjainkban a hagyományos élelmiszerek mellett különböző, azokat helyettesítő készítményeket is árusítanak. Ezekben az eredeti termék valamely összetevőjét más anyaggal helyettesítik, vagy valamely alkotóját  csökkentett mennyiségben alkalmazzák. Így például nem összetévesztendő a frisssföl és tejföl mert az előbbiben a táplálkozás élettani szempontból értékesebb tejzsírt, értéktelenebb növényi zsírral pótolják. Hasonló a helyzet a tejszínhabbal és a habspray-vel, valamint a sajtokkal és a különféle élelmiszerkészítményekkel is. A virsli csupán távoli "ismerőse" a "Füstlinek" és a "Würslinek", ugyanis e termékek csupán külső megjelenésükben hasonlítanak a virslire. Továbbá a mindenki által kedvelt csokoládé sem azonos minőségű a gyakran használt kakaós bevonóval, mert a bevonó esetében a kakaóvaj helyett egyéb növényi zsírokat alkalmaznak.

forrás: www.nfh.hu

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja