A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a gyapjú ágyneműkről

Családinet - 2009-06-18
A tiszta gyapjúból készült takaró - szemben a hagyományos paplanokkal - nemcsak melegen tartja az alvó testet, hanem kitűnő szellőzőképessége révén szinte együtt lélegzik vele. Az állandó hőmérséklet miatt megakadályozza befülledést és a hőingadozás közben fellépő megfázást, reumatikus ízületi bántalmak kialakulását és fokozódását.
Fontos tudnivalók a gyapjú ágyneműkről


Jó, ha tudjuk...


A garnitúrák különböző minőségben, különböző anyagból (bárány, kasmirkecske, birka, merinói juh, stb) készülnek, ennek megfelelően igen különböző áron vásárolhatók meg.

Jó, ha tudjuk...

mire ügyeljünk a gyapjú ágyneműk vásárlásakor:

  • A gyártók jelentős része árubemutatókkal egybekötött vásárokon kínálja ezeket a termékeket. Vásárlás előtt célszerű több árubemutatót is végignézni, mert ma már igen széles a kínálat és jelentős árkülönbségek is vannak.
  • Megfontoltan kell dönteni és még megfontoltabban kell szerződést kötni. A bemutatókon kitöltendő szerződést aláírás előtt figyelmesen át kell olvasni! Ez az apróbetűs részekre is vonatkozik, ugyanis a vásárlóra nézve kedvezőtlen pontok általában itt találhatók.
  • A vonatkozó jogszabály alapján a fogyasztó nyolc munkanapon belül indoklás nélkül elállhat a szerződéstől. Az elállási jogot a fogyasztó a szerződéskötés, vagy ha az áru átvétele későbbi időpontban történik, akkor az átvétel időpontjától gyakorolhatja. Amennyiben a szerződéskötéskor előleget fizetett, elállás esetén ez is visszajár neki.
  • A bemutatón a terméket alaposan szemügyre kell venni. Forgalmaznak ugyanis olyan ágyneműket is, amelyek ránézésre semmiben nem különböznek a 100%-os gyapjúból készült termékektől, mégis 70-80%-ban szintetikus száltartarlmúak, az áruk azonban megegyezik a tiszta gyapjúból készültével. Ezeket a garnitúrákat az előadásokon ugyanúgy dicsérik, mint a gyapjút. E termékek cimkéjén általában rövidített százalékos nyersanyag tanúsítás van, ezért célszerű a bemutatón a termékek cimkéjét is ellenőrizni.
  • A "tiszta élő gyapjú" minőségtanúsító védjegy garancia lehet a minőségre. E termékeket antiallergénként forgalmazzák, azonban a gyapjúra érzékeny embereknél allergiás bőrreakciót válthat ki, ezért a vásárlás előtt célszerű tisztázni, hogy nem allergiás-e valaki a gyapjúszálra.


Jó, ha tudjuk...

hogy szakszerű kezelés mellett ezek a takarók, derékaljak, párnák hosszú ideig megőrzik jó tulajdonságaikat.

A termékeket rendszeresen át kell szellőztetni és óvatosan ki kell rázni. A szellőztetésnél azonban ügyelni kell arra, hogy a valódi tiszta gyapjú rosszul reagál az erős fényre, szilárdsága csökken, elveszíti fényét, ezért a tűző naptól óvni kell. Lehetőleg árnyékos helyen, sugárzó hőtől távol kell szellőztetni.

A gyapjú a pára és a nedvesség hatására kitűnően regenerálódik, ezért időnként célszerű vízzel megpermetezni, vagy ködös, nyirkos, párás időben szellőztetni. Ezután azonban az ágyneműt ki kell rázni, majd meg kell szárítani.

Jó, ha tudjuk...

A használat elején tapasztalható szálhullás, mely a használati idővel arányosan csökken, általában a nyírási maradék következménye. A gyártástechnológiából adódóan kismértékű szálhullás minden esetben várható, mely a termék természetes velejáró tulajdonsága, gyártási hibának nem tekinthető.

A gyapjúszál pikkelyes szerkezetű, ezért használat közben a hő, mechanikai hatás, valamint a mosás hatására nemezelődhet (a pikkely-szerkezet egymásba csúszhat), mely bizonyos mértékig szintén a termék velejáró tulajdonsága. Nemezelődéstől csak akkor nem kell tartanuk, ha a garnitúra ún. Super Wash eljárással készült, ennek során ugyanis a gyapjú pikkely-szerkezetét szüntetik meg.

Jó, ha tudjuk...

Hogy a gyapjú ágyneműt mindenképpen célszerű huzattal használni, annak ellenére, hogy a bemutatókon gyakran ezzel ellentétest javasolnak.

A huzat használatával a termék kevésbé szennyeződik, elkerülhető a gyakori tisztítás, csökken a nemezelődés lehetősége. Kizárólag természetes szálasanyag-tartalmú - pamut, viszkóz, len - huzatot célszerű használni, mert a gyapjú kedvező tulajdonságai csak így érvényesülhetnek.
A derékaljat célszerű időnként forgatni, hogy a nagyobb terhelések, igénybevételek helye változzék, így a derékalj élettartama meghosszabbítható. (legelőször általában a derék és a fenékrészen kopik ki a termék.)

A termékek mosása, tisztítása előtt mindenképpen meg kell nézni a vásárláskor kapott használati-kezelési útmutatót, melyben a kezelhetőségre vonatkozóan a gyártók, forgalmazók részletes tájékoztatást adnak.

forrás: nfh.hu

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja