A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szentendre, a családbarát önkormányzat

Családinet [cikkei] - 2009-08-07
Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere átvehette a Nagycsaládosok Országos Egyesületének Családbarát Önkormányzati Díját
Szentendre, a családbarát önkormányzat

A családok érdekeinek képviselete mellett a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) minden olyan kezdeményezést támogat, amely ösztönzi a gyermekvállalást, és javítja a gyermeket nevelő nők és családok életfeltételeit. Ezért alapította meg 2005-ben a NOE a „Családbarát Önkormányzat Díjat”, amelyet hagyományosan a Népesedés Világnapjához kötődve ad át az érintett önkormányzatoknak a sajtó nyilvánossága előtt. Idén dr. Dietz Ferenc, Szentendre város polgármestere is átvehette a megtisztelő elismerést.

„Azt az önkormányzatot tartják érdemesnek erre az elismerése, aki - a gazdasági válság ellenére - megpróbálta megtalálni a lehetőséget és a forrást arra, hogy segítse a családokat és támogassa a településeken élő gyerekeket, időseket, vagyis szociálisan érzékenyek voltak azoknak az embereknek a problémáira, akik segítségre szorulnak” - mondta a díjátadón Kormosné Debreceni Zsuzsanna, az Egyesület szociálpolitikai ügyvivője. Márpedig az életminőség javítására szükség van. A legutolsó vizsgálati adatok ugyanis kimutatják, hogy a gyermekkel rendelkező édesanyák 42%-a, azaz majdnem minden második nő aggódik a család és a hivatás összeegyeztethetetlensége miatt, és fél attól, hogy egyre növekvő feladatoknak nem tud majd megfelelni. A gazdasági válság pedig ezt a dilemmát tovább nehezíti, így csak becsléseink lehetnek arról, mennyire lehetnek nehéz helyzetben a gyermekkel rendelkező, dolgozni akaró édesanyák. A halmozódó társadalmi és gazdasági problémák mellett ráadásul nem jut elég idő az apróbb, mindennapi akadályok, kényelmetlenségek megoldására, valamint a társadalmi szerepvállalásra.Szentendre városvezetése azonban időben felismerte a problémát, és gyors lépéseket tett azért, hogy intézkedéseivel segítse a nők mindennapjait, hozzájáruljon életminőségük javulásához. A városban 25 ezer fő él, de 78 ezerre tehető a térségi lakosság aránya. 6000 gyermek él Szentendrén, ebből évente átlagosan 200 gyermek születik. Ezért első lépésként a városban élő gyermekek egészségmegőrzését tűzte ki célul az önkormányzat és tette ingyenessé a 13 éves lányok számára a HPV-oltást. Akadálymentessé tették a hivatal épületét, sőt a gyermekek számára pelenkázót és játszósarkot hoztak létre.  A városban több női parkolóhelyet létesítenek, ahol könnyebb lesz a ki- és beszállás az autóból, valamint babakocsi barát, akadálymentesített járdákat készítenek. Fontos, hogy ezzel nem csak a nők érdekeit szolgálják, a kerekes székesek, a biciklisták, az idősek éppúgy élvezik az előnyeit. Megkülönböztetett figyelmet szentelnek a nőknek szóló rendezvényeknek, szakmai napoknak (Születés hete, Városi Nőnap, Esélyegyenlőségi Nap, Anyatej Világnap, Nagycsaládosok Napja).

"A jövőbe mutató tervek is az életminőség további javítását célozták meg, hiszen már folynak azok a tárgyalások, hogy több részmunkaidős álláslehetőséggel segítsék az édesanyák foglalkoztatottságát. Elsődleges célunk az életminőség javítása, valamint az, hogy biztonságosabb és kellemesebb város legyen Szentendre női szemmel”
- tette hozzá dr. Dietz Ferenc, polgármester.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja