SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyerekekre és házi kedvencekre veszélyes növények az otthonunkban

Családinet [cikkei] - 2019-06-27
Mindannyian szeretjük, ha növények vesznek körül bennünket az otthonunkban vagy a kiskertünkben. De vajon eszünkbe jutott-e már, hogy ezek némelyike akár veszélyes is lehet a gyerekek vagy a házi kedvencek szempontjából?
Gyerekekre és házi kedvencekre veszélyes növények az otthonunkban

Érdemes utánajárni, milyen növényekből szeretnénk kialakítani a kis kerti oázisunkat. Az alábbiakban bemutatunk néhányat a nemkívánatos példányokból:

A fagyöngy köztudottan emésztési problémákat okoz, és nagy dózisban fogyasztva lassíthatja a szívverést. Emellett hallucinogén hatása is ismeretes, és rendkívül káros lehet a háziállatokra.

A gyöngyvirág rendkívül mérgező vegyületeket tartalmaz. Ezek a meglehetősen kicsi, finom virágok szédülést, hányást, kiütést és hasmenést, sőt halált is okozhatnak, ha a tüneteket nem kezelik időben.

Az angol csipkebogyó egésze mérgező, de különösen a magjai tartalmaznak rendkívüli mennyiségű toxint. Ez az alkaloidokat tartalmazó növény görcsöket és bénulást, extrém esetekben szívelégtelenséget is okozhat.

A philodendron gyakori növény az otthonokban. Ez a növény irritálja a bőrt és a szájat. Fogyasztása esetén torokduzzanatot, légszomjat, égő fájdalmat és gyomorproblémát is okozhat.

Ricinusolajat tartalmazó növények. A ricinusolaj nagyon hasznos lehet az egészségünkre, de maga a növény mérgező - már egyetlen mag elfogyasztása is halálos lehet egy gyermekre.

A rebarbara levelei rendkívül veszélyesek, hiszen veseleállást és akár halált is okozhatnak. Ellenben a rebarbara szára fogyasztható, belőle dzsemet is szoktak készíteni.

A rhododendron és az azálea közkedvelt kerti növény, mely teljes egészében mérgező. Fogyasztása gyomorfájdalmat, légzési nehézséget, bénulást, kómás állapotot, sőt halált is okozhat.

Az oleandert gyönyörű mediterrán hatásáért szeretjük, de a növény fogyasztása végzetes lehet. Egy levél is nagy kárt tehet egy kisgyerek egészségében. Tünetei a mérgezésre jellemzőek, aluszékonyságot és szívritmuszavart okozhat.

A kúszónövények kimondottan a házi kedvencekre nézve jelentenek veszélyt. Fogyasztásuk esetén minél hamarabb forduljunk állatorvoshoz kis kedvencünkkel.

A hortenzia szintén gyakori kerti növény, azonban tudnunk kell, hogy ciánt tartalmaz.

A liliom rendkívül veszélyes lehet a macskákra. A virág pollenje még kis mennyiségben is veseelégtelenséget vagy akár halált is okozhat.

A kerti nárcisz ültetését jól gondoljuk meg, ha kutyánk van. Ha ugyanis a kutya a föld kaparása közben egy nagyon keveset is fogyaszt e növény gyökeréből, hasmenést, hányást, szívritmuszavart, hidegrázást és göcsöket szenvedhet el.

Forrás: https://filantropikum.com/ 
Kép: Mareefe / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja