A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyerekekre és házi kedvencekre veszélyes növények az otthonunkban

Családinet [cikkei] - 2019-06-27
Mindannyian szeretjük, ha növények vesznek körül bennünket az otthonunkban vagy a kiskertünkben. De vajon eszünkbe jutott-e már, hogy ezek némelyike akár veszélyes is lehet a gyerekek vagy a házi kedvencek szempontjából?
Gyerekekre és házi kedvencekre veszélyes növények az otthonunkban

Érdemes utánajárni, milyen növényekből szeretnénk kialakítani a kis kerti oázisunkat. Az alábbiakban bemutatunk néhányat a nemkívánatos példányokból:

A fagyöngy köztudottan emésztési problémákat okoz, és nagy dózisban fogyasztva lassíthatja a szívverést. Emellett hallucinogén hatása is ismeretes, és rendkívül káros lehet a háziállatokra.

A gyöngyvirág rendkívül mérgező vegyületeket tartalmaz. Ezek a meglehetősen kicsi, finom virágok szédülést, hányást, kiütést és hasmenést, sőt halált is okozhatnak, ha a tüneteket nem kezelik időben.

Az angol csipkebogyó egésze mérgező, de különösen a magjai tartalmaznak rendkívüli mennyiségű toxint. Ez az alkaloidokat tartalmazó növény görcsöket és bénulást, extrém esetekben szívelégtelenséget is okozhat.

A philodendron gyakori növény az otthonokban. Ez a növény irritálja a bőrt és a szájat. Fogyasztása esetén torokduzzanatot, légszomjat, égő fájdalmat és gyomorproblémát is okozhat.

Ricinusolajat tartalmazó növények. A ricinusolaj nagyon hasznos lehet az egészségünkre, de maga a növény mérgező - már egyetlen mag elfogyasztása is halálos lehet egy gyermekre.

A rebarbara levelei rendkívül veszélyesek, hiszen veseleállást és akár halált is okozhatnak. Ellenben a rebarbara szára fogyasztható, belőle dzsemet is szoktak készíteni.

A rhododendron és az azálea közkedvelt kerti növény, mely teljes egészében mérgező. Fogyasztása gyomorfájdalmat, légzési nehézséget, bénulást, kómás állapotot, sőt halált is okozhat.

Az oleandert gyönyörű mediterrán hatásáért szeretjük, de a növény fogyasztása végzetes lehet. Egy levél is nagy kárt tehet egy kisgyerek egészségében. Tünetei a mérgezésre jellemzőek, aluszékonyságot és szívritmuszavart okozhat.

A kúszónövények kimondottan a házi kedvencekre nézve jelentenek veszélyt. Fogyasztásuk esetén minél hamarabb forduljunk állatorvoshoz kis kedvencünkkel.

A hortenzia szintén gyakori kerti növény, azonban tudnunk kell, hogy ciánt tartalmaz.

A liliom rendkívül veszélyes lehet a macskákra. A virág pollenje még kis mennyiségben is veseelégtelenséget vagy akár halált is okozhat.

A kerti nárcisz ültetését jól gondoljuk meg, ha kutyánk van. Ha ugyanis a kutya a föld kaparása közben egy nagyon keveset is fogyaszt e növény gyökeréből, hasmenést, hányást, szívritmuszavart, hidegrázást és göcsöket szenvedhet el.

Forrás: https://filantropikum.com/ 
Kép: Mareefe / pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja