SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szenzációs felfedezés: anyatej, mint a rák gyilkosa

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2017-05-16
A tudósok véletlenül találtak rá a "csodaszerre": egészen mást kutattak, amikor rábukkantak a Hamletnek keresztelt hatóanyagra, mely igazi áttörést jelenthet a rákgyógyításban.
Szenzációs felfedezés: anyatej, mint a rák gyilkosa

A Svédországban található Lundi Egyetem tudósai azon dolgoztak, hogy egy új antibiotikumot fejlesszenek ki. Az anyatej kiváló forrása az antimikrobiális anyagoknak, ezért esett erre a választásuk a vizsgálatokhoz - írja a DailyMail.

Az egyik kísérletben baktériumok és emberi sejtek egyidejű jelenlétére volt szükség – a kutatók praktikus okokból daganatos szövetet használtak. A sejteket és az anyatejet kémcsőben keverték össze. A kísérlet egy pontján azonban váratlanul az anyatej egyik alkotóeleme gyilkolni kezdte a rákos sejteket. Ez önmagában még nem lenne szenzáció, hiszen léteznek olyan anyagok, melyek elpusztítják a daganatos sejteket. Az igazán lenyűgöző, hogy az egészséges sejteket érintetlenül hagyja a felfedezett hatóanyag.

A feltételezett működési elv, hogy az anyatej egyik komponense (aplha-lactalbumin) a bélbe érve reakcióba lép az ottani kémiai anyagokkal és létrehozza a daganatgyilkos molekulákat.
„Van valami varázslatos Hamlet azon képességében, ahogyan megtalálja és elpusztítja a rákos sejteket” – mondta Catharina Svanborg professzor, immunológus, az anyag felfedezője.

Egész csapatnyi fiatal, tehetséges tudós dolgozik azon, hogy a felfedezett hatóanyag valódi gyógyszerré válhasson. Sikerült elkülöníteni a molekulát és már a gyógyászati lehetőségeket vizsgálják.
A kísérlet kilépett a kémcsövekből, az első emberi kísérletek (a húgyhólyagban jelentkező daganattól szenvedők részvételével) már zajlanak, és az eredmények rendkívül biztatóak. A beinjekciózást követően a betegek szervezetében már néhány nap múltán pusztulni kezdtek a daganatos sejtek, mégpedig a kemoterápiával járó kellemetlen mellékhatások nélkül. Az egyetem folyamatosan gyűjti az anyagi forrásokat a kutatásokhoz, a tudósok úgy vélik, hogy a beleket érintő daganatokkal, illetve méhnyakrákkal szemben is ugyanilyen jó eredményeket érhetnek el. A klinikai fázis után pedig elkezdődhet a gyógyszergyártás is.

A kísérletek tehát zajlanak és az eredményeket folyamatosan vizsgálják, hogy létrejöhessen az új gyógymód: az anyatejből szintetizált rákellenes csodaszer, a Hamlet.

Fotó: Mothering Touch/flickr

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja