SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 tuti tipp a fogyáshoz

Családinet [cikkei] - 2015-01-07
Sokan az új évben pillanatok alatt szeretnének megszabadulni fölösleges kilóiktól, a csodadiéták azonban nem csak gyors visszahízást eredményezhetnek, de az egészséget is megviselik. Hegyi Marianna, az Oxygen Wellness Fogyi Klubjának vezetője biztos tippeket adott a fogyáshoz.
5 tuti tipp a fogyáshoz

Miért nem eredményesek a gyors fogyókúrák?

A villámdiéták döntő részénél bekövetkező gyors súlyvesztés nem csak egészségtelen, de szinte biztosan beindít egy ördögi kört és jojó-effektushoz vezet. De hogyan is működik ez a folyamat?
- Amikor a test kevesebb energiához jut, mint amennyit igényel, használni kezdi a tárolt energiáit. Első körben a könnyen felhasználható glikogén készletekhez nyúl, majd ha ez a forrás kifogy, elkezdi lebontani az izmokban található aminosavakat. Csak akkor „nyúl” a zsírokhoz, ha már minden egyéb forrást kihasznált – ismerteti Hegyi Marianna, az Oxygen Wellness Fogyi Klubjának vezetője. - A glikogén és a fehérje azonban vizet tartalmaznak, tehát ha vesztünk belőlük, vizet veszítünk. A villámdiéták egyik legnagyobb csapdája, hogy az elején bekövetkező gyors fogyástól belelkesülnek a fogyókúrázók, holott a leadott súly döntő része víz és nem zsír. A probléma az, hogy mire a szervezet eljut addig a pontig, hogy elkezdje felhasználni a zsírraktárakat, addigra már jelentős energiadeficitje van a villámdiéta miatt, ezért lelassul az anyagcsere.

Beindul az ördögi kör

Mire ehhez a szakaszhoz érünk az aminosav- és fehérjeveszteség izomveszteséghez is vezet, és minél kevesebb az izom, annál lassabb az anyagcsere. Ekkor áll be egy komoly stagnálás a súlyvesztésben, ami persze sok diétázó kedvét szegi. Ha pedig ekkor valaki feladja a szigorú diétát, gyorsan sok súlyt szed fel, ugyanis az agy arra utasítja a testet, hogy minél több energiát raktározzon. Ráadásul ekkora már erőtlenné, fáradttá válunk, kevesebbet mozgunk, ami tovább lassítja az anyagcserét és a csalódás sokszor még komolyabb túlevést generál.  

A valódi zsírégetés ugyanis a gyorstartalékok apadásával indul meg. A zsírszövet elfogyasztásához tehát intenzív testmozgásra és szénhidrátszegény táplálkozásra van szükség. Olyan fizikai aktivitás a legcélravezetőbb, amely annyi energiát igényel, hogy a glikogén-tartalékokon túl a zsír-raktárakból is éget, legalább 20-30 percig tartó intenzív munkával és olyan pulzusszám-növekedéssel jár, ami edzi a szívet és serkenti a vérkeringést. 

 5 tipp a biztos sikerhez

- Kizárólag egy megfelelően kialakított, nem szélsőséges táplálkozási rendszer és egy mozgásprogram hozhat egészséges, biztonságos és hosszú távú megoldást - hangsúlyozza Hegyi Marianna, az Oxygen Wellness Fogyi Klubjának vezetője, aki tippekkel is szolgál.  

1. Keress társakat! Sokkal könnyebb úgy fogyni, ha többeteknek ugyanaz a célotok, a csoportnak erős a motiváló ereje.

2. Haladj kis lépésekkel! Mindig olyan apróbb célokat tűzz magad elé, amelyeket rövid időn belül elérhetsz. 20 kiló leadása túl nagy feladatnak tűnhet, de heti 1-2 kilós súlyvesztés vagy kitartóbb gyaloglás a futógépen bárki számára megvalósítható.

3. Fontos, hogy meghozd a saját döntésed! Ha döntöttél, akkor a kitartás lesz a fontos, amihez kérheted segítségül barátaidat, egy edzőt, vagy egy motiváló társaságot. De a leglényegesebb, hogy te magad tarts ki az elhatározásod mellett, és bízz abban, hogy meg tudod csinálni.

4. Készülj fel! Ha bármilyen egészségügyi problémád van, jó, ha kivizsgáltatod magad. A súlygyarapodás mögött sokszor hormonális probléma vagy más anyagcserezavar áll. A mozgásszervi betegségek is befolyásolják a megfelelő mozgásforma kiválasztását.

5. Mozogj órarend szerint! Sokkal könnyebb úgy edzeni, ha előre tudod, hogy mikor és hol fogsz „dolgozni”. Így nehezebben leszel eltéríthető a célodtól.

Forrás: www.oxygenwellness.hu
Fotó: Ambro/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja