SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A magas vérnyomást megelőző prehipertónia is veszélyes

Családinet [cikkei] - 2014-10-06
A magas vérnyomás betegséget megelőző prehipertóniával csak kevesen foglalkoznak, pedig annak ellenére, hogy semmilyen tünetet nem okoz, komoly károkhoz vezethet a szervezetben. Hogy miért érdemes nagyobb figyelmet fordítani rá, azt dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistájától tudtuk meg.
A magas vérnyomást megelőző prehipertónia is veszélyes

Ezért veszélyes a magas vérnyomás

„A magas vérnyomás szinte az egész szervezetet érintő betegség, ami a kor előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő. Hátterében legtöbbször a mozgáshiány, a helytelen táplálkozás (mértéktelen sóhasználat), egészségtelen szokások (cigaretta), illetve egyéb betegségek állnak.
Leggyakoribb figyelmeztető tünetei közé a szédülés, szapora szívverés, tarkótáji fejfájás sorolható, ám sajnos az esetek egy részében semmilyen panaszt nem okoz, így sokszor csak véletlenül derül ki egy orvosi vérnyomásmérés alkalmával, hogy a vérnyomása meghaladja a 140/90-es értéket. A hipertónia fokozott kockázatot jelent a szív-és érrendszeri problémák kialakulásánál, így kezeletlenül könnyen vezethet stroke-hoz, illetve szívinfarktushoz. A tartósan magas érték ugyanis keményebb munkára készteti a szívet, ráadásul az erek belső, endotel falán apró sérüléseket hoz létre, emiatt pedig kis vérrögök képződnek, ami egy idő után érszűkülethez vezethet”
- mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

A prehipertóniát sem szabad fél vállról venni

Sokan úgy gondolják, a bűvös határ a hipertóniánál a 140/90, pedig kaliforniai kutatások szerint az úgynevezett prehipertónia is veszélyes, ami bár még nem megavérnyomás betegség, ennek ellenére nem árt odafigyelni rá, mivel összefügghet az erekben lévő kálciumlerakódásokkal, ráadásul könnyen hipertóniává nőheti ki magát.

„A normál tartományban levő, tehát 140/90 Hgmm-es vérnyomású emberek között, megkülönböztetjük a "magas-normális" alcsoportot, amelybe a 130/80-139/89 Hgmm-es értéket mutató emberek tartoznak. Ebben a csoportban magasabb a kockázata annak, hogy a későbbiekben hipertónia alakul ki, mint ezen érték alatti vérnyomású emberekben. Ez a csoport tekinthető részben, nem 100%-ban prehipertóniásnak. Különösen így van ez, ha ezek az emberek elhízottak, dohányoznak, magasabb a vércukor értékük,  szérum koleszterin értékük, vagy a családjukban szív-ér rendszeri betegség fordult elő”- mondja dr. Kapocsi Judit.

Így előzheted meg, hogy komolyabbra forduljon az állapotod

A prehipertónia leghatásosabb kezelési módszere az életmódorvoslás. Gyógyszeres terápiára ekkor még nincs szükség, ám érdemes szakorvoshoz fordulni, aki hasznos tanácsokkal szolgálhat az ügyben, hogy milyen változtatásokat lenne érdemes betartani. A személyre szabott életmódorvoslás keretein belül a beteg számára szükséges mozgásprogram, táplálkozás, stresszmenedzsment kerül meghatározásra. A megfelelő életmód orvosi tanácsok betartásával szerencsére mérsékelhető a vérnyomás, így elkerülhető, hogy rosszabbodjon az illető állapota.

Forrás: Trombózisközpont
Fotó: www.flickr.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja