A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Beteg? Edzés helyett irány az ágy!

Családinet - 2013-12-13
A tél közismerten a nátha és az influenza szezonja. Ám miközben a legújabb kutatások is azt bizonyítják, hogy a rendszeres mozgással védettebbek lehetünk az ilyen jellegű betegségekkel szemben is, jó tudni, hogy az intenzív testmozgás akár még árthat is a betegeknek. Dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical belgyógyász, angiológusa az elővigyázatosságra hívja fel a figyelmet.
Beteg? Edzés helyett irány az ágy!

A fizikai aktivitás a náthától is véd

A hét legalább 5 napján végzett 30 perces, közepes intenzitású edzés hatékony védelmet jelent a felsőlégúti fertőzésekkel szemben – derül ki az American College of Sports Medicine (ACSM) tanulmányából. Ugyanakkor a túlzásba vitt, túlzottan intenzív mozgás éppen az ellenkező hatást fejtheti ki: túlterheli az immunrendszert, ezáltal pedig szabad utat enged a vírusoknak, baktériumoknak.
Létezik azonban optimális megoldás: a hét legtöbb napján végzett 30-60 perces fizikai aktivitás legalább 40 százalékkal képes csökkenteni a betegségben töltött napok számát – influenzaszezonban is.
 
A betegséget nem kell kiizzadni!

Azoknak az embereknek, akik már megbetegedtek, csakis óvatosan szabad edzeniük, amíg meg nem gyógyulnak. Dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical belgyógyász, angiológusa jó tanácsokkal szolgál a betegeknek. Mindenkinek fontos tudnia, hogy mikor és mennyit mozoghat, illetve mikor kell az ágyban kivárni a felépülést.

  • Enyhébb megfázás, orrfolyás, torokfájás esetén, ha nincsenek komoly panaszaink, egy visszafogott edzés még megengedett lehet. Az intenzívebb edzés azonban csak a teljes tünetmentesség után néhány nappal kezdhető el.  
  • Sokan úgy vélik, hogy a betegséget a sportolás során fellépő intenzív verejtékezéssel ki lehet „izzadni”. Ezt a tévhitet azonban semmiféle adat nem támasztja alá, sőt, veszélyes lehet, ha erőteljes edzéssel próbáljuk kikúrálni a betegséget.  
  • Mindenképpen ágyban kell maradni, ha a betegség kiterjedtebb és súlyosabb tüneteket okoz. Vagyis eszünkbe se jusson edzeni, ha légzőrendszeri fertőzésünk van, ha lázzal, nyelési nehézségekkel, és erős fájdalmakkal küszködünk. Ilyenkor lehetőség szerint az egész napot pihenéssel kell tölteni.
  • A visszatéréssel sem szabad kapkodni. Ha súlyosabb vírusfertőzésből, influenzából épültünk fel, a tünetek megszűnése után mindenképpen iktassunk be egy kéthetes pihenést, és utána is csak fokozatosan növeljük a terhelést.

Vagyis összefoglalva, enyhébb tüneteknél még jót is tehet egy kis mozgás, séta vagy könnyebb testmozgás, de fontos tudatosítanunk, hogy a komoly betegség csak úgy gyógyulhat meg, ha a pihenéssel megadjuk az esélyt a szervezetnek a felépülésre.   

Érdekes megfigyelés ugyanakkor, hogy a közepesen intenzív, rendszeres mozgást végző embereknél az influenza elleni oltás kevesebb mellékhatást okoz és könnyebben is vészelik át az egyéb szezonális betegségeket. Az azonban bizonyos, hogy ha a betegség tünetei nem csillapodnak, esetleg romlik az állapot, mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

Forrás: www.oxygenmedical.hu
Fotó:
David Castillo Dominici - FreeDigitalPhotos.net

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja