SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A stressz inkontinenciát nem stressz okozza

Családinet [cikkei] - 2009-03-30
Bár a stressz inkontinencia kifejezésből sokan arra következtetnek, hogy a vizelettartási problémák ezen típusa az idegeskedés, a stressz miatt alakul ki, a lelki okokhoz azonban nincs semmi köze.
A stressz inkontinenciát nem stressz okozza

A stressz inkontinencia elnevezés arra utal, hogy a kismedencei szervek stressznek, azaz nyomásnak vannak kitéve.

Normális esetben a húgycső – amely elvezeti a vizeletet a húgyhólyagból – egy biztos „elzáródást” képez, hogy megakadályozza az önkéntelen vizeletvesztést. Azonban akinél meggyengültek a gátizmok, vagy a húgycső hiányosan működik, esetleg nem képes támogatni a húgyhólyagot, hogy a megfelelő anatómiai helyen legyen, kialakulhat a stressz inkontinencia. Amikor az izmok meggyengülnek, a húgyhólyag megsüllyed, gyengén nyomva a medence alját, a hüvely felé. Ezzel hatást gyakorol a húgycsőre, amely ezáltal nem tud olyan erősen, szorosan zárni, mint ahogy normális esetben tenné. Ennek eredményeképpen fizikai nyomásra átszivárog a vizelet a húgycsövön. Köhögés, nevetés, tüsszentés vagy fizikai munka végzése közben, vagyis amikor nyomás nehezedik a húgyhólyagra, vizeletszivárgás fordul elő. A probléma különösen akkor jelentkezik, ha a húgyhólyag tele van. Fizikai változások, mint például a terhesség, szülés vagy menopauza rendkívül sok esetben okozhat stressz inkontinenciát.

A stressz inkontinencia a leggyakoribb inkontinencia típus a hölgyeknél, ám szerencsére gyógyítható. Kezelésére igen sok megoldást kidolgoztak már. A sebészeti beavatkozások a legdrasztikusabbak, és a leginkább akkor javasoltak, amikor már semmilyen egyéb lehetőség nem vezet eredményre. A gátizmok tornáztatása talán a legkíméletesebb és a leghatékonyabb módszer.


A gátizom tornagyakorlatok erősítik vagy akár visszaállítják az eredeti állapotára a gátizmokat, záróizmokat és ezáltal megszűnhet a vizeletcsepegés. Az egyik technika esetében egy tölcsér alakú súllyal kell gyakorlatot végezni. Például felállunk a gyakorlathoz és a súlyt tartanunk kell a hüvelyben. További edzések során lehet növelni a súly mértékét, annak érdekében, hogy az izmok erősödjenek.

Ennél azonban kíméletesebb az IncoStress nevű gyógyászati segédeszköz, amely átvitt értelemben szintén tornáztatja a gátizmokat. Az IncoStresst a tamponhoz hasonlóan, belsőleg kell használni. A hüvelyen keresztül finom nyomásokkal hatást gyakorol a húgycsőre. Egyedülálló alakjával gyengéd mozgásra készteti a gátizmokat, amelyek így egy idő után megerősödhetnek, és végül az IncoStress helyreállítja a húgyhólyag természetes anatómiai helyzetét”
– mondja Klausz Réka szakértő.

A stressz inkontinencia igen gyakran alakul ki szülés után és a menopauza idején. A különböző gátizom tornák, és a gátizmot erősítő IncoStress segítségével sok esetben megelőzhető a stressz inkontinencia kialakulása.
 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja