A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Thai babamasszázs a boldog gyermekekért!

Kulcsár-Domján Rita - 2013-08-07
Napjainkban nagy népszerűségnek örvend a baba- és gyermekmasszázs, sokan érdeklődnek felőle, ezért döntöttem úgy, hogy írásomban, Baranyi Ágnest - akinek a nevéhez a Baranyi babamasszázs és a BBMM eljárás köthető - segítségül hívva, dióhéjban bemutatom a thai masszázs méltán népszerű területét.
Thai babamasszázs a boldog gyermekekért!

„Ma már történelem…”

Hogyan kerültél kapcsolatba ezzel az egzotikus masszázzsal?

A sorsom úgy hozta, hogy három évet Thaiföldön, Bangkokban éltem a családommal együtt. A tradicionális thai masszázst először a Wat Po masszázs egyetemén tanultam. Minden kurzusát elvégeztem, amely fehér embertől szokatlan dolognak számít errefelé. Ezzel nagy tiszteletet vívtam ki magamnak a thai-ok között. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a Wat Po masszázs egyetemén kívül, egy thai mesternek is tanítványa, majd később munkatársa lehettem. A legbüszkébb a bébi- és gyermekmasszázs elsajátítására vagyok. Azt hiszem, ezt a technikát rajtam kívül, csak kevés fehér ember végezte el, Magyarországról pedig az egyetlen vagyok.

A thai babamasszázs és jelentősége

Mutasd be kérlek néhány szóban a babamasszázst, és hogy miben látod jelentőségét!

Rögtön az elején szeretném leszögezni, hogy ez nem egy hasztalan divat, hanem egy, a thai masszázs fogásaira épülő módszer. A babamasszázs az érintésművészet egyik alkalmazott formája, rendszeres végzése elősegíti az izomrendszer növekedését és a mozgáskoordináció kialakulását. Több mint masszázs, egy új lehetőség és módszer ahhoz, hogy a gyermekeink jobban fejlődjenek, és alaposabban megismerjük egymást, mélyebb kapcsolatot alakítsunk ki általa. Megelőzhetőek a betegségek, vagy ha már kialakultak a problémák, akkor kezelhetjük azokat e módszer segítségével. Serkenti a létfontosságú szervek működését (emésztés, keringés, légzés). Lehet, hogy ellentmondásosnak tűnik, de a serkentő funkcióval párhuzamosan segít a relaxációban és az esti elalvásban.

Mit jelent a masszázs a szülőknek?

Mivel a masszázs jó hatással van a baba testi fejlődésére, elégedettséget, jó közérzetet biztosít a szülőknek is. A gyermekekkel való szeretetteljes foglalkozás, mint a babamasszázs olyan bensőséges légkört teremt a családban, amelyben családtagok a hétköznapi gondokból feloldódva, a stressztől megszabadulva tapasztalhatják meg az együvé tartozás érzését, a kötődés elmélyülését. A babamasszázs támogatja mindkét szülő önértékelésének javulását is.

Mi is az a BBMM?

2009-ben Baranyi Babamasszázs® a thai masszázs fogásaira épülő védjegyzett technika és képzés lett, 2010-ben pedig tovább bővült, mozgás és a masszázsterápiával, Baranyi BabaMasszázs Mozgás és Masszázsterápiák néven.
A baba mozgás-masszázs minden gyermek testi, szellemi és lelki egészségmegőrzésének, hatékony eszköze. Olyan korai fejlesztő eljárás, amely figyelembe veszi az újszülött a csecsemő fejlődésmenetének sajátosságait és a szenzitív időszakban nyújt optimális megsegítést. Ezáltal megakadályozza a fejlődési ívben a megakadásokat, lemaradásokat. A szenzomotoros fejlődési szakaszban a baba mozgás-masszázs lényege, hogy minél több taktilis-kinesztetikus (érintéses-mozgásos) inger érje a gyermeket.

Hogyan valósul ez meg a gyakorlatban?


Az egyes testtájak átmasszírozását azok passzív és aktív átmozgatása követi. A gyakorlatok mindig alkalmazkodnak a baba mozgásfejlődési szintjéhez. A cél, hogy előkészítsük és segítsük a következő fejlődéstani mozgásminták tanulását és gyakoroltassuk a már meglévőket.
Ahogy a baba képes lesz testrészeinek önálló, harmonikus mozgatására, úgy válik az ön indította mozgás örömteli tevékenységgé mindkét fél számára.
Én is, én is, én is…! Kipróbálni, megtanulni, alkalmazni.

Foglalkozol képzéssel is. Hol és milyen formában sajátíthatják el az érdeklődők az ismeretanyagot?

A képzést a Lhamo Vital Stúdióban tartom,  a hallgatók az oktatás során elsajátíthatják azokat az elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek birtokában képesek a babamasszázs oktatására, a babamasszázs kivitelezésére, valamint a mozgásfejlesztő módszer alkalmazására. A gyakorlati órákon a saját élményű megtapasztalást követően gyakorolják a masszázs folyamatát és a mozgásgyakorlatok passzív kivitelezését. A mozgásminták aktív elvégzésével megtapasztalhatják azoknak az izmokra, ízületekre és az egész testre kifejtett hatását. A képzés során hangsúlyt fektetünk arra is, hogy a leendő babamasszázs oktatók pszichés és szociális empatikus ráhangolódással megtalálják a megfelelő kommunikációt a szülővel, a gyermekkel, és képesek legyenek számukra egyéni igényeikhez alkalmazkodva személyre szabott támogatást nyújtani.

Kik vehetnek részt a képzéseken?

A képzésre bárki jelentkezhet, aki elhivatottságot érez arra, hogy segítséget nyújtson a hozzá forduló szülőknek és gyermeküknek. A Baranyi Babamasszázs Védjegy oltalommal védett képzés, mely nem azért történt, hogy ne másolják, hanem azért, hogy ezt másolják, és a leendő oktatók a szellemiségét és filozófiáját is az eredeti elképzelések szerint adják tovább.

A babamasszőr képzésen túl – ha jól tudom – lehetőség van más modulok elsajátítására is.

Igen, a tanítványok többek között a BBMM babamasszázs, Kismama masszázs, Tradicionális thai masszázs és Aromaolajos thai masszázs közül választhatnak. Minden modul után házi vizsga van, résztvevők minden modul elvégzése után oklevelet, ill. tanúsítványt kapnak, ha a célcsoportba tartoznak (természetgyógyász, eü. dolgozó stb.), akkor kreditpont igazolást az ESZTB minősített képzéseiről. Az Egyesület tanfolyamai az új lehetőséget keresőknek segít új szakmát és életcélt találni. A képzési program alapján a résztvevők kompetenciát szereznek a különböző masszázsfajták gyakorlására, ismeri azok javallatait és ellenjavallatait. Képesek lesznek önállóan a páciens igényeinek megfelelő masszázsfolyamatot, szolgáltatásként nyújtani, amely az egész testen történő személyre szabott fogásokból áll. A képzések folyamatosak, várom az érdeklődők jelentkezését.

Köszönöm szépen a beszélgetést és sok sikert és jó egészséget kívánok a további munkához!

A Baranyi Ágnes védjegyezett thai babamasszázsról és mozgásterápiáról szeretettel várom leveleiket, kérdéseiket!

Fotó: Pixabay / Pexels

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja