|
Kérdezz-felelek
Köszönöm szépen kérdésemre adott megtisztelő válaszát (74907/83841 – nov.1.). A kérdésem a babavállalás előtti TSH értékemre vonatkozott (1-szer 2,1-es érték és 2-szer 2,8-as - utoljára áprilisban nézték). Említettem, hogy mióma miatt diétázni kezdtem. A makrobiotikával próbálkozom, húst nem eszem, csak heti kétszer halat, tofut, tempeht, sok zöldséget, gabonát, hüvelyeseket, tengeri algákat, nincs cukor, fehér liszt, ill. tejtermék. Az étrendet hozzáértő állította össze. A TSH értékem miatt csináltattam egy kontroll vizsgálatot október végén, az eredményét múlt héten vettem kézbe:
TSH: 4,62 mIU/l (tartomány: 0,27-4,2 mIU/l).
T4: 14,91 pmol/l (tart: 12-22)
T3: 5,05 pmol/l (tart: 3,1-6,8)
anti-TPO 15 IU/ml (tart: <35)
tireogobulin: 18,5 ng/ml (tart:1,4-78,0)
összes kálcium: 2,17 mmol/l (tart: 2,15-2,5)
glukóz: 5,1 mmol/l (tart: 3,8-6,0)
inzulin: 24,8 mIU/l (tart: 2,6-24,9)
A diétát 10 hete folytatom. A TSH értéken nagyon elkeseredtem. A kérdésem, hogy okozhatta-e az új étrend a TSH emelkedését? Találtam egy netes oldalt, ahol azt írja valaki, hogy egyes élelmiszerek pl. kelkáposzta, brokkoli, karfiol, kelbimbó, fodros kel, szójabab, köles, fehérrépa… - amelyekből most sokat fogyasztok - gátolják a jód hasznosulását, így alulműködés esetén nem javasoltak. Érdemes viszont enni tojássárgáját, petrezselymet, sárgabarackot, datolyát, szilvát, nyers tejet, sajtot, halat vagy csirkét, amelyekből most alig fogyasztok. Nem tudom, mennyire hiteles és helytálló ez az elmélet. A sok zöldség valóban növelheti a TSH-t? Mi a helyzet az algákkal? Úgy tudom, hogy a D-vitamin hiány is emelheti a TSH szintet, ezért ezt az értéket is szeretném megnézetni. Sajnos az elmúlt nyáron nem sokat voltam napon.
A Professzor úr szerint az étrendváltozásban keresendő az érték emelkedésének oka, vagy attól független? Előre is nagyon köszönöm válaszát.
Az ok az étrendváltozásban és a laboratórium leleteiben kereshető.
Jó egészséget kívánok: