|
Kérdezz-felelek
Köszönöm legutóbbi válaszát, a forskolin kapszulát 3 hónapig szedjem napi 1 tabletta formában, vagy egészen november közepéig , mikor megyek kontrollra Önhöz?
Még egy családi kérdésben kérném szakmai véleményét. Testvéremnek vastagbél érintettségű endometriózist diagnosztizáltak szinte most, állítólag már 2-3 éve el kellett volna mennie a panaszokkal utána járni, sajnos Ő sokat várt, pedig Én mindig mondtam neki, hogy nem normális, hogy ennyire görcsöl menstruációk alkalmával.
A nőgyógyász, aki erre specializálódott azt mondta neki, hogy meg kellene műteni, mert annyira súlyos és csak utána vállaljanak babát a férjével, de nagyon sok kockázattal járhat a műtét, még a sztóma gyanúja is felmerült 8-10 %-ban... Teljesen lesokkolta a családot. Testvéremnél is kezdeti autoimmun pajzsmirigy van a háttérbe, volt is már Doktor Úrnál, gyógyszert nem kapott, csak normoxilt, meg D vitamin stb.. A sebész, akivel a nőgyógyász műtene meg azt mondta testvéremnek, hogy próbálkozzanak babával és ha összejön meggyógyíthatja az endometriózist. És , ha nem? Mi lesz vele 9 hónap alatt és a babával kérdezem Én?
Hogy lehet a két vélemény ennyire ellenkező? Most nem tudom meggyőzni arról, hogy kérdezzen meg még valakit, mert ebben a stádiumban akár elvetélhet nagy százalékban, vagy más baj is lehet,mivel a petefészkei is cisztásak, nekem nem tetszik , hogy a sebész mást mondott , mint a nőgyógyász, aki vizsgálta.
Mellette még ott az autoimmun pajzsmirigy is. Most kezdte nemrég a glutén és tejmentes étrendet, amit Én már 3 éve csinálok.
Ön szerint szabad így próbálkozni? Ha nem jön össze november közepére írták ki műtétre...
Köszönöm a válaszát,
1.A forskolin kapszulát 3 hónapig szedje.
2. Az endometriozis más kérdés, valóban a gyermekáldás gyakran sikert jelenthet. Egyelőre még diétát javaslok.
Nincs egyféle endometriózis diéta, ami mindenkinek jó lenne, hiszen mindannyian mások vagyunk, és más a szervezetünk igénye, állapota. Vannak alapkövek és endometriózisra érvényes általános ajánlások, amiket érdemes betartani, de a táplálkozást és az étrendet egyénre kell szabni.Egy egyénre szabott egészséges étrenddel, ami segíti az emésztésünk és a bélrendszerünk megfelelő működését, egészséges állapotát, az egészséges bélflórát,ezáltal erősíti az immunrendszerünket,kerüli a szervezet számára feleslegesen megterhelő anyagoknak a bevitelét (pl. tartósítószerek, mesterséges adalékanyagok),nem tartalmaz a hormon háztartásunkra rossz hatással levő élelmiszereket (pl. hormon kezelt húsok, tejtermékek),megfelelő tápanyagtartalmú ételekkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal látja el szervezetünket, és segíti az esetleges gyulladás, fájdalom csökkentését gyulladáscsökkentő ételekkel.sokat tehetünk az endometriózisból való gyógyulásért és a gyógyult állapotunk fenntartásáért. Köztudott, hogy immunrendszerünk megfelelő működése 70-80%-ban a bélrendszerünk állapotától függ. Az egészséges bélflóra fenntartása és a megfelelő emésztés nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez, fenntartásához. Bélrendszerünk és emésztésünk, illetve a hormonrendszerünk megfelelő működéséért pedig sokat tehetünk az egészséges táplálkozással. Nagyban segíthetjük a gyógyulást és egészségünk javítását megfelelő vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, teljes tápértékű ételek bevitelével. Fontos, hogy a szervezetünk ne azzal foglalkozzon, hogy egészségtelen és/vagy számára nehezen emészthető ételeket próbál feldolgozni, hanem hogy egy megfelelően egészséges szinten tudjon működni.
Az étrend alapjai
Törekszem arra hogy a zöldség vagy gyümölcs, ami a tányérjára kerül, bio vagy kistermelői gazdaságokból származzon annak érdekében, hogy az ne tartalmazzon az egészségre és a hormon háztartásra káros vegyszereket (vagy csak minimálisan). Az állati eredetű termékek esetében is csak bio terméket veszek, illetve olyat, amelynek előállítása során nem használnak antibiotikumokat, hormonokat.
Ha lehet, akkor az ételt saját maga főzze a megvásárolt jó minőségű alapanyagokból, és nem veszek készételeket, mert azok jellemzően mindenféle olyan tartósítószert, adalékanyagot és színezéket tartalmaznak, amire a szervezetünknek nincs szüksége.
Az étrendem gluténmentes, mivel úgy tapasztaltam, hogy ez javítja az emésztésemet. Az étrend csak kis részben és alkalomszerűen tartalmaz finomított élelmiszereket, így például süteményeket, kenyereket, lisztből készült ételeket (ideértve a gluténmentes, cukormentes, “egészséges” változatokat is), mivel igyekszem az élelmiszereket inkább eredeti, finomítatlan formájában elfogyasztani.
A következőkben röviden összefoglalom, hogy akkor végül is miből is áll az étrendem.
Zöldségek
Sok zöldséget egyen, és azt lehet is minden mennyiségben enni – persze olyan mértékben, ahogyan bírja a szervezeted. Ha érzékenyek a belei, és tapasztalz puffadást vagy szelesedést, akkor érdemes lehet néhány zöldséget és egyéb élelmiszert egy időre kiiktatni vagy csökkenteni, ugyanis ezeket a panaszokat legtöbbször az ún. fermentálódó szénhidrátok okozzák. Fontosa a FODMAP típusú étrend, amely teljes mértékben megszüntette az ilyen típusú panaszaimat, és amelyet sikeresen alkalmaznak irritábilis bélszindrómára, SIBO-ra, és általában puffadásos panaszokra (Bővebben itt érdeklődhet a FODMAP-ről). A zöldségeket lehet nyers, párolt, főtt és sült formájában is fogyasztani. Amikor szezonja van, akkor javasolt minél több zöld leveles zöldséget enni, mert ez kifejezetten ajánlott endometriózis esetén. Érdemes még az alábbiakat is figyelembe venni:helyben termesztett és idénynek megfelelő zöldségeket együnk, ugyanis ez támogatja leginkább szervezetünket;
lehetőleg biozöldségeket együnk, ha tehetjük, mivel a műtrágyázás, permetezés során a zöldségekre került anyagok a hormonháztartásunkra is hatással lehetnek (xenoösztrogének), és bekerülve a szervezetünkbe ösztrögénként viselkedhetnek. Ha nem tudunk bio zöldségeket venni, akkor vásároljunk helyette a helyi termelői piacon, mert nagy valószínűséggel kevesebb vegyi anyagnak vetették alá őket, és frissebbek, mivel nem utazták át a fél világot,érdemes beépíteni az étrendünkbe a fermentált zöldségeket (pl. savanyú káposzta, fermentált gyökérzöldségek, kovászod uborka), amelyek semmi mással nem készültek (ecet, adalékanyagok), csak só és esetleg fűszerek. Ezek rendkívül jó hatással vannak a gyomor működésére és az emésztési folyamatokra.
Tej helyettesítésére én egyébként házi készítésű kókusztejet lehet használnia.
A funkcionális táplálkozási elvek szerint fehérje forrásként javasolt rendszeresen fogyasztani úgynevezett kollagén típusú fehérjét, mert az rendkívül jótékony hatású az emésztőrendszerre, a belekre nézve. Így az étrendem rendszeresen tartalmaz hosszan (jellemzően 24-48 órán keresztül) főzött terápiás csontlevest, amely készülhet lényegében bármilyen állat csontjaiból (pl. hal, csirke, pulyka, marha, borjú, disznó). Ami a lényeg, hogy porcos részek legyenek benne, mert ettől lesz végül kocsonyás az állaga. Ezt aztán lehet használni napi szinten levesek vagy zöldségkrémek alapjaként. Kollagén típusú fehérjeforrásként szolgálnak továbbá a tengeri herkentyűk, amelyekből az adalékanyagmentes változatokat érdemes választani.
Gabonák, keményítők
Az étrend részét képezik a gluténmentes gabonák, így főként a köles, rizs, és a gluténmentes zab. E mellett bátran lehet fogyasztani még hajdinát. Arra érdemes figyelni, hogy a gabonák tartalmaznak úgynevezett fitinsavakat (kivéve az olyan finomított forma, aminek során a magokat megszabadították a maghéjtól pl. fehér rizs), amelyek gátolják a vitaminok, ásványi anyagok felszívódását, ezért a gabonákat mindig javasolt legalább 12 órára beáztatni.
Egyéb keményítő forrásokként a gabonákon kívül magasabb keményítő tartalmú zöldségeket használok, így például sütőtök, paszternák, édesburgonya, zöldbanán.
Gyümölcsök
Gyümölcsöket mértékkel érdemes fogyasztani, mivel nagyobb mértékben szintén hozzájárulhatnak a szervezetben levő gyulladáshoz, így én is ehhez az elvhez tartom magam. Itt is alapvetően a zöldségeknél elmondott elveket érdemes figyelembe venni: idénynek megfelelő, helyben termesztett és lehetőleg bio vagy termelői gyümölcsöket javasolt fogyasztani.
Diófélék, olajos magvak
Dióféléket és magokat mértékkel fogyaszon, és általában elmondható a diófélék, magok fogyasztására, hogy egy maréknyi elegendő napi szinten. Endometriózis esetében jelentős gyulladáscsökkentő tényező lehet, ha odafigyelünk az omega 3 és omega 6 zsírok bevitelének az arányára, amit a diófélék és magfélék többsége (kivéve a lenmag, chia mag, makadámdió) ront. Így az étrendemnek a lenmagon és a chia magon, illetve a dión kívül a többi magféle csak alkalmanként része. Mivel a diófélék és magfélék is tartalmaznak fitinsavakat, ezért azokat fogyasztásuk előtt javasolt legalább 12-24 órára beáztatni, majd kiszárítani.
Olajak, zsírok
Főzéshez-sütéshez kókuszzsírt használhat, ami jó hőtűrő képességgel rendelkezik, így nem ég meg. Ha főzés után adom hozzá az olajat az ételhez vagy salátákat, akkor hidegen sajtolt, bio olivaolajat használjon. Az egyéb növényi olajoknál érdemes figyelembe, hogy jellemzően rossz az omega 3 és omega 6 aránya (kivéve a lenmagolajat, illetve a kendermagolajat), ezért amennyiben gyulladáscsökkentő jelleggel arra is odafigyelsz, akkor ezeket javasolt kerülni (például napraforgóolajat, dióolajat, szezámmagolajat, tökmagolajat, szőlőmagolajat stb.). A helyesen megválasztott olajakkal és zsírtartalmú ételekkel sokat tehetünk az endometriózis okozta gyulladás és fájdalom enyhítésére.
Cukor
Viszonylag egyöntetű az álláspont, hogy a cukor nem kedvez az endometriózisnak sem, ezért annak elhagyása egyértelműen javasolt. Így elhagytam a finomított cukrot és az abból készült ételeket, valamint azokat a cukrokat, amelyek hasonlóan a fehér cukorhoz gyorsan felviszik a vércukor-szintet (pl. finomítatlan nádcukor). A finomított cukrok helyett semmit nem érdemes használni édesítésre napi szinten. Ha mégis süteményt készít, akkor elsősorban rizsszirupot, kókuszvirág cukrot és sztíviát használjon.
Jó egészséget kívánok, kontrollra várom,
tisztelettel: