|
Kérdezz-felelek
42 éves, cukorbeteg nő vagyok, gyermekkorom óta extrém módon elhízott, súlyom jelenleg 160 kg. Cukorgyógyszeremet (Diaprel 2*60 mg) nagyon hosszú ideig nem szedtem, diétát nem tartottam, de 2 hónapja mindkettőre nagyon figyelek, mozogni is elkezdtem, ezzel a vércukor értékemet közel harmadára levittem – éhomi 18 fölöttről lett 7 alatti lett. A súlyom viszont meg sem moccan, illetve egy kb. 5 kg-os tartományban mozog fel-le, most ugyanott tartok, ahol 2 hónapja, vagyis pár kg leadása után képes voltam hízni napi 1200-1600 kcal mellett, ami egészen biztosan nem normális.
Orvosnál mostanában egyelőre csak egy labor kérése miatt jártam akkor, amikor normalizálódni látszott a cukrom, előtte nem mertem, mert féltem tőle, hogy inzulinrecepttel távoznék a diabetológustól. A javasolt „háziorvosi panel” mellett sikerült kikönyörögnöm egy TSH-t, mert volt egy ilyen érzésem, hogy talán a pajzsmirigyemmel van valami. Talált-süllyedt, 0,4 és 4 közötti referenciatartomány mellett 6,45.
Tb finanszírozott endokrinológiára több hónapos előjegyzés van, ezért magánellátásban praktizáló szakorvoshoz fogok fordulni. Szeretném a folyamatot lerövidíteni és a költségeket csökkenteni azzal, hogy már az első vizitre olyan leletekkel érkezem, amelyek alapján a diagnózis felállítható. Milyen laborvizsgálatokra kérjek a háziorvostól beutalót?
Előre is köszönöm a választ.
Csak üdvözölni tudom döntését.
Elsődlegesnek a vizsgálatot tatrom és ennek fényében célzott laboratóriumi teszteket javaslok. Az a tapasztalatom ugyanis, hogy nagyon sok vizsgálatot elvégeznek, de azoknak kevés relevanciájuk van, azaz, nem egyénre szabottak.
Ami a diétát illeti, fogyókúra elvei:
Élelmiszer javallatok, ellenjavallatok
Fogyasztásuk inkább részesítendő előnyben:
• Hús és húskészítmények: sovány marhahús, bárányhús, szárnyasok (csirke, pulyka, fácán, fogoly sütve, bőr nélkül), házi- és vadnyúl, szarvas, őz, vaddisznó, sovány sertéshús. Sovány hidegsült, szárnya sült, hátszínsült.
• Hentesáruk közül: baromfi- és pulykafelvágott, fehérpecsenye, zala, baromfi párizsi, baromfi virsli, pulykajava, sonkaszalámi, nyers és fõtt sonka zsír nélkül, marha-, pulykasonka.
• Hal: tőkehal, tengeri lazac, lepényhal, nyelvhal, pisztráng, fogas, csuka, compó, makréla.
• Tej és tejtermékek: naponta legfeljebb fél liter sovány 1,5%-os zsírtartalmú tej kétszeri elosztás¬ban, tejeskávé, aludttej (fölözve), joghurt, kefir, 0%-os gyümölcsjoghurt, sovány túró, félzsíros tehéntúró (10% zsír), 20% zsírtartalom alatti sovány sajtok, Túra, köményes, Tenkes, Óvári, Derby. Tejfölből, ha okvetlenül szükségesnek érezzük, és joghurttal nem helyettesíthető, akkor a zsírszegény, 12%-os változatot válasszuk.
• Tojás: A tojás elkészítésekor kerüljük a sok zsiradék felhasználását
• Zsírok, olajok: a növényi olajok fogyasztása ajánlott: napraforgó-, olíva-, repce-, kukoricacsíra-, lenmagolaj.
• Kenyér, pékáruk, tésztafélék: A gabonafélékben az élelmi rostok a héjban és közvetlenül a héj alatt találhatók, számos vitaminnal együtt.Ezért fogyasszunk magvas, teljes kiőrlésű gabonából, rozsból, készült kenyereket, péksüteményeket (félbarna, barna kenyér, rozscipó, Graham kenyér, Bakonyi barna kenyér, magvas kenyerek) és hántolatlan rizst.A fehér lisztből készült kenyér, kifli, zsemle, kalács többségéből részben, vagy teljesen hiányoznak a fontos tápanyagok: vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, rostanyagok. A fehér lisztet kivonatos lisztnek is nevezik, ugyanis a 100 g búzából a fehér liszt kiőrléséig a 2000 mg ásványi anyag és nyomelem tartalomból 450 mg marad, a B-vitamin csoportnál a veszteség 70-85%, az E-vitaminnál pedig 100%-os, a rosttartalom pedig 11,6 g-ról 2,2 g-ra csökken.A búzakorpa tartalmazza mindazokat az anyagokat, amit a finom fehér kenyérből a korszerű malomipari eljárás során kihagynak.
• A zabkorpa rendszeres fogyasztása 10-15%-os szérum koleszterin csökkenést eredményezhet. A zabkorpa beszerezhető önálló termékként a búzakorpához hasonló csomagolásban, de hozzájuthatunk zabkorpát tartalmazó müzli, zabkása, valamint zabkorpa tabletta fogyasztásával.
• Főzelék és zöldségfélék: a legtöbb fajtájuk nyersen, párolva, főzve, vagy salátának elkészítve ajánlott. Cékla, fejessaláta, kelbimbó, káposztafélék, karalábé, karfiol, sárgarépa, petrezselyemgyökér, uborka, paprika, paradicsom, sóska, spenót, retek, tökfélék, zöldbab, zöldborsó, hagyma stb. A burgonyából egyszerre maximum 15 dkg-ot fogyasszunk, mint önálló, vagy sovány tejjel, értékes növényi zsiradékkal készült köretet.
• Gyümölcsök: szinte minden gyümölcs ajánlott nyersen, salátának vagy kompótnak elkészítve alma, körte, citrom, narancs, grapefruít, meggy, valamint a rostokban igen gazdag egres, málna, ribizli, illetve a belőlük készült nem cukrozott befőttek és friss gyümölcsből készült ivólevek.
• Sütemények: sovány tejjel, értékes növényi zsiradékkal, lehetőleg tojásfehérjével, kevés cukorral, illetve mesterséges Édesítőszerek: szaharin, ciklamát, aszpartam, aceszulfán.
• Desszertek: gyümölcspuding, tejes pudingok sovány tejből, gyümölcs- és vizes fagylaltok.
• Italok: víz, ásványvíz, rostos vagy szűrt, nem cukrozott gyümölcslevek, zöldséglevek, gyümölcs-, és gyógyteák. Fogyaszthatunk mértékkel kávét is.
Fogyasztásuk nem ajánlott, illetve kerülendő:
• Hizlalt liba, kacsahús, szárnyas bőr, zsíros sertés-, marha-, birkahúsok, kolbász, hurka, szalámik, felvágottak, belsőségek (szív, vese, máj, velő), húskenyér, kenőmájas.
• Tej, tejtermékek: napi 1/2 liternél több, zsíros (1,5%-nál magasabb zsírtartalmú) tej, tejszín, sűrített tej, vaj, krémjoghurt, krémtúró, 20%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok, pl.: Trappista, Ementáli, Edámi, füstölt sajtok, tejszínes krémsajtok, tejföl.
• Zsírok, olajok: sertés-, liba-, kacsazsír, tepertő, szalonnafélék, vaj, vajkrém, faggyú, majonéz.
• Kenyér, pékáruk, tésztafélék: fehér kenyér és péksütemény, finomliszt és a belőle készült száraztészták.
• Főzelék- és zöldségfélék: nagyobb mennyiségben a szárazhüvelyesek lencse, sárgaborsó, szárazbab, kukorica, sütőtök, zsírban sült burgonya, majonézes saláta. Gyümölcsök: megcukrozott gyümölcsök. Ananász, banán, datolya, füge, szőlő, szilva, mazsola, dió, mogyoró, gesztenye, sárgadinnye, aszalt gyümölcsök. Nagy mennyiségben a cukrozott befőttek, ivólevek, lekvárok.
• Sütemények : torták, leveles tészta, krémesek, fánk, piskóta.
• Édességek: csokoládé, csokoládé-bevonat, marcipán, nugát, tej- és tejszínkaramella.
• Desszertek: zsíros tejes vagy tejszínnel készült krémek, pudingok, tészták.
• Italok: alkoholos italok, szörpök, cukros üdítők, gyümölcslevek
Jó egészséget kívánok: