|
Kérdezz-felelek
Igaza volt Professzor Úrnak amikor azt mondta, hogy jó egészséget kívánjak, ne hosszú életet. Néhány gyógyszer után aktív dolgozó, fiatalosan nyugdíjba készülőből elmenő szenvedővé lettem.
Tudom hogy csodák nincsenek , mégis szeretném enyhíteni a hosszú idő óta tartó hisztaminfelszabadulást.Járt erő alig van, naponta vannak szívtüneteim, mérgezéses tünetek rengeteg vizelet, ami több mint a bevitt folyadék. Sajnos nem diéta hiba okozza. Gyógyszermérgezés , után további betegségek egyre gyengébb állapotba hoztak . Gyógyszerártalmak és egy késői epekő műtét után jelentkező akut májbetegség óta a hisztamin is egyre több tünettel pusztít. Járt erőm nincs . A PTH folyamatosan emelkedik, a vizeletben állandósult a nitrit ürítés.A fvs és a neutropilszám csökkent. ..... A létért való küzdelem kapcsán, saját káromon sokat tanultam amit én már nem tudok hasznosítani.
A májbetegség önmagában is gyógyíthatatlan /a máj sérülése csonkolódással járt, ami másképp lett diagn. de a tünetek és az ultrahang jelzi/ . A hisztamin súlyos formája nem ismert. Azt javasolták hogy menjek Budapestre mert egy vidéki intézményben....Tanácsát kérném mit tegyek ? Egy érdeklődő kutató empatikus orvos nagyon sokat segít, ha a kínjaimon valamit enyhíteni tud / ha nincs visszaút akkor is/
A gyakori szívtünetek, hőháztartás zavara, az epeelfolyás alig van, a májbetegség óta 03. 29 től beszabályozhatatlan ugráló magas vérnyomás / Transzplantáció már nem jöhet szóba.
Köszönettel várom segítő tanácsát
Amennyiben un. hisztamin intolerancia okozza a panaszait, azon lehet segíteni megfelelő étrenddel és gyógyszerrel.
Mi a hisztamin intolerancia?
A szem és a pajzsmirigy betegségei közötti kapcsolatról az orvostudomány már régóta tud. Ennek ellenére azt tapasztalom, hogy a gyakorlatban erre ritkán gondolnak, amikor a beteg látásával kapcsolatos panaszok miatt keresi fel orvosát. A szegény betegeknek pedig - végképpen kiszolgáltatván - nem is juthat eszükbe, hogy látási problémáinak oka valahol máshol keresendő. Az így kialakuló szembetegségek egy része nem csupán kellemetlen, de a látás elvesztéséhez is vezethet. Erről a problémáról nemzetközi és hazai kongresszusokon több előadást tartottam és közleményt publikáltam és ezen a honlapon is írtam. Fontos azonban azt tudni, hogy a betegek egy részérében valóban kiderül az allergiás eredet.
Ismert, hogy nyáron a könnyezéses, náthás tünetekkel járó panaszok gyakoribbak, Ezek hátterében nem fertőzés, hanem az immunrendszer működésének zavara, az autoimmun kórképek egyik formáját képező allergiás betegségek állnak. Ezek gyakorta társulnak más autoimmun betegségekkel: pajzsmirigy-, bél-, tüdő betegségeivel. Az közismert, hogy az allergiás betegségek kiváltó okai között számos anyag: virágpor, élelmiszer állhat. A tüneteknek a létrejöttében meghatározó a hisztamin nevű molekula. A hisztamin szerepe a szervezetben rendkívül sokrétű. A furcsa az, hogy gyakran allergiát okozó anyag nélkül jelentkeznek a jellegzetes tünetek. Ezért fordul elő az ún. hisztamin intoleranciában.
Mi az a hisztamin?
A hisztamin a szervezetünkben termelődő szöveti idegi átvivő anyag (ún. neurotranszmitter). Ezen kívül igen fontos szerepet tölt be az allergiás reakciók létrejöttében és az immun-funkciókban is, vagyis az idegen anyagokkal szembeni védelemben, az immuno-endokrin működésben.
Mi is a hisztamin intolerancia?
Hisztamin intolerancia alatt az élelmiszerrel bejutó hisztaminra való túlérzékenységet értjük. Fontos, hogy általában nem örökletes betegség főleg a helytelen életmód, étkezési szokások, autoimmun betegségek, bélgyulladások, ill. a nyáron gyakoribb fertőzések következménye.
A betegség oka, hogy túl sok hisztamin jut be a szervezetünkbe (főleg élelmiszerekkel), ill. a hisztamint bontó deaminooxidáz enzim (DAO) csökkent szintje illetve alulműködése. A DAO csökkent működése vérvizsgálattal kimutatható. Értelemszerűen a klinikai tünetek akkor alakulnak ki, ha a szervezetben a hisztamin szint megemelkedik, A kórkép nagyon sokféle klinikai tünettel jelentkezik. Lehet, hogy csak egyetlen tünete van a betegségnek, de az is lehet, hogy több. A tünetek lehetnek elszórtan fellépők, sporadikusak, de előfordul az is, hogy rendszeresen jelentkeznek. A tünetek alapján a kórkép nem diagnosztizálható, az allergének keresése nem jár eredménnyel. A hisztamin intolerancia előfordulása Közép-Európában 1-3%, elsősorban a középkorú nőket érinti.
Melyek a hisztamin intolerancia tünetei?
Légúti panaszok: orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légszomj
Emésztési problémák: hasmenés, hasfájás, puffadás, gyomorégés
Szívdobogás érzés, ingadozó vérnyomás
Bőrtünetek: bőrviszketés, bőrkiütés, bőrkivörösödés, arckipirulás
Hőhullámok, rohamokban jelentkező izzadás,
Fejfájás, migrén, szédülés
Hányinger, émelygés
Menstruációs zavarok
Ödéma képződés (típusosan szemhéj ödéma)
Kimerültség, fáradtság, alvászavarok
Hisztamin intoleranciát okozó élelmiszerek:
1. magas hisztamin tartalom miatt:
• belsőségek, füstölt hús, kolbász, sonka
• halkészítmények, elsősorban halkonzervek, rák, csiga, kagyló, polip
• hosszú érlelésű „kemény” sajtok (minél hosszabb az érlelési idő, annál magasabb a hisztamin tartalom)
• savanyú káposzta
• tartósított zöldségek
• sör
• ecet és ecettartalmú ételek (pl. mustár)
• vörösbor (minél érettebb a bor, annál magasabb a hisztamin tartalma)
• pezsgő
• csokoládé, kakaó
• paradicsom, ketchup (pizza is problémát okozhat!)
2. hisztamin lebontását gátló illetve hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek
• ananász
• papaya
• avokádó
• dió
• gyógyszerek: diclofenac, aszpirin, indomethacin
• jódtartalmú kontrasztanyagok, gyógyszerek (Betadin, Cordaron stb.)
• Csökken pajzsmirigy működés esetén a hisztamint bontó enzim szinte is alacsonyabb lehet
Mit lehet tenni?
Mindenek előtt laboratóriumi módszerekkel ma már tudjuk bizonyítani a hisztamin intolerancia fennállását. Ezt követően a teendő nem az allergia elleni gyógyszerek szedése, hanem a magas hisztamin tartalmú ételek kerülés, ill, a hisztamin lebontását gától élelmiszerek, ill. gyógyszerek kerülése. Ez utóbbiak különösen fontosak, mert a pajzsmirigy- és mozgásszervi betegségekben szenvedők ilyenkor különösen veszélyeztettek lehetnek. Nyáron különösen fontos, hogy:
• Friss vagy hűtőben egy napnál hosszabb ideig nem tárolt ételeket fogyasszuk.
• Alkohol tartalmú italokat: a vörösbor és a sör kerüljük.
• Erjesztéssel és érleléssel készült étel nem fogyasztható (pl. savanyú káposzta, pácolt és érlelt húsok…)
Javulást és jó egészséget kívánok: