A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A negyedik gyermek után már a teljes bruttó bér jár - a csecsemgondozási díj változásairól

Családinet - 2020-07-09
A Nagycsaládosok Országos Egyesületének közleménye.
A negyedik gyermek után már a teljes bruttó bér jár - a csecsemgondozási díj változásairól

A csecsemőgondozási díj (CSED) emelése fontos, a gyermekvállalást támogató és a nagycsaládosokat segítő intézkedés, amely mintegy a gyermekágyhoz viszi a segítséget.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) üdvözli a kormány a CSED emeléséről szóló döntését, mert lehetővé teszi, amire korábban még nem volt példa: a gyermeket vállaló édesanyák 2021. júliusa után több pénzből gazdálkodhatnak a gyermek megszületését követően, mint amikor még dolgoztak, mert bruttó jövedelmükből csak a SZJA-t vonják le, így korábbi nettó jövedelmüknél is több áll majd rendelkezésükre. A CSED az a támogatási forma, amely a legnehezebb, legsebezhetőbb időszakban segíti a családokat. Ekkor adódnak olyan kiadások, amelyeket korábban kevesebb bevételből kellett finanszírozni. Ez a helyzet változik meg, hiszen a jövő év júliusa után magasabb jövedelemből gondoskodhatnak a kicsiről, mint a munkajövedelmük volt.

A nagycsaládosok számára külön öröm, hogy a CSED és a négy gyermeket vállaló édesanyák SZJA-mentessége „összeér”, így a negyedik gyermeküket vállaló édesanyák nettó bérük helyett már a teljes bruttó bérüket megkapják, így ez sokak számára ösztönzően hathat, hogy a harmadik után a negyedik gyermeket is vállalják. Aki a gyermekvállalás előtt 350 ezer forintos bruttó bérrel rendelkezett (nettó: 232.750.- Ft.), az első – harmadik gyermeke megszületését követően 297.500.- forintot vihet haza. A negyedik gyermek megszületését követően pedig 350.000.- forintot. A családok támogatása iránti elkötelezettséget jelzi, s ezzel a családok bizalmát erősíti, hogy a járvány okozta gazdaságilag nehezebbé vált időszakban nem csupán megőrizték az addigi családpolitikai intézkedéseket, de a CSED emelésével egy újabb elemmel gazdagodott az édesanyák által igénybe vehető kedvezmények sora.

Budapest, 2020. június 8.

Kardosné Gyurkó Katalin
A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: EME / pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja