A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ha adományoz, duplán jár jól!

Farkas Szabolcs - 2009-02-27
Amikor adományozunk, akkor nem csak másokon segítünk, hanem saját magunkkal is jót teszünk, egyrészt jóleső érzés adakozni, másrészt bizonyos esetekben a pénztárcánknak is jót tehetünk vele.
Ha adományoz, duplán jár jól!

Hogyan lehetséges ez? Bizonyos esetekben az adományozott összeg után vállalkozói SZJA és társasági adóalap kedvezményt vehetünk igénybe. Abban az esetben, ha az adományozott alany közhasznú szervezet, vagy egyház, akkor az adomány teljes összegét adóalap csökkentő kedvezményként tudjuk elszámolni, ráadásul ha tartós adományról van szó, akkor az első teljesítést követő években az adomány további 20%-át szintén elszámolhatjuk. A korlátozás pedig csak annyi, hogy ilyen kedvezményként legfeljebb az adózás előtti eredmény 20%-ának megfelelő összeget érvényesíthetünk, ami még így sem egy elhanyagolható összeg, tehát mindenképpen érdemes élnünk ezzel a lehetőséggel. De menjünk tovább!

Amennyiben az adományt kiemelkedően közhasznú szervezet kapja, akkor az adományozott összeg másfélszerese az ezután kapható kedvezmény, tartós adomány esetén pedig a második évtől ehhez még hozzájon az adomány 20%-a. A korlát ebben az esetben is él, miszerint a kedvezmény együttes összege nem lehet több az adózás előtti eredmény 20%-ánál.

Viszont ezzel kapcsolatban van egy olyan korlátozás is, miszerint ha mindkét esetnek megfelelően jogosultak vagyunk a kedvezményre, akkor ezek együttes összege nem lehet magasabb, mint az adózás előtti eredmény 25%-a.

Nézzük is meg egy konkrét példán keresztül:

Ha például a közhasznú szervezet támogatására fordított összeg 300 ezer Forint, akkor ezzel a tétellel csökkenthetjük az adóalapot, és az íly módon csökkentett összeg után kell megfizetni a 16%-os vállalkozói SZJA-t - egyéni vállalkozó esetén, vagy - társaság esetén - a társasági adót, ami az említett 300 ezer Forintnyi adomány esetén, 48 ezer Forint adómegtakarítást jelent. Ha pedig az adományozott alany kiemelkedően közhasznú szervezet, akkor az adomány másfélszeresével, vagyis 450 ezer Forinttal csökkenthető az adóalap, így a megtakarított adó is hasonló mértékben emelkedik.

Hogy mindez megvalósuljon, a következő feltételeknek kell teljesülniük:

  • Közhasznú szervezet vagy egyház esetén az adózás előtti eredménynek el kell érnie a 2,5 millió,
  • Kiemelkedően közhasznú szervezet esetén pedig ennek másfélszeresét, tehát 3,75 millió Forintot
  • Ezen felül rendelkeznünk kell a támogatott szervezet által kibocsátott igazolással, ami a fent vázolt adóalap kedvezmény érvényesítésére szolgál

A fentiekből látható, hogy a fizetendő társasági ill. vállalkozói adó szempontjából érdemes év közben utánaérdeklődni, hogy közhasznú, esetleg kiemelkedően közhasznú a szervezet, melyet adományunkkal szeretnénk támogatni.

Amennyiben a CsaládiHáló Közhasznú Alapítvány támogatásával szeretnél igénybe venni ilyen adókedvezményt, az alapítvány örömmel kiállítja a szükséges adományigazolást!

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja