A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Késői vagy korai?

Emma T. Stone - 2013-11-11
Ülök a kertben. Melegen süt a nap. Az ablakba kihelyezett hőmérő 28 fokot mutat. Levendula jellegzetes illatát hozza a szél, élénkzöld salátalevelek bújnak ki a földből, tarka lepkék járnak táncot a magasban és nyílik az ibolya a szomszéd kertjében. Október vége van.
Késői vagy korai?

Bár élvezem a finom napsütést, mégis félelem fészkeli be magát a gondolataim közé.

Ilyen az ember. Ha a szokásostól eltérő, váratlan dolog történik vele, még ha az kifejezetten kellemes is, megretten. Rögtön összeesküvés-elméletek jutnak az eszébe, s a növekvő félelem messze űzi a biztonság elringató nyugalmát.

Én próbálok ezúttal optimista maradni, de túl sok a szemem előtt zajló történetben a véletlen.

A hozzáértők már régóta hangoztatják a felelőtlen emberi magatartás bolygónkra tett káros hatásait. Például a klímaváltozás jelenségét.

Egy kihúzódó téllel és egy elnyúló nyárral lassan búcsút inthetünk az éghajlatunkat meghatározó négy évszaknak. Az április tél idén tönkretette a termések nagy részét, elfagytak a rügyek. Az októberi nyár pedig előcsalogatta azokat a növényeket, amiknek a tél közeledtével már pihennie kéne.

Persze lehet mindez véletlen is, de ki mondja meg, hogy melyik az a pont, ameddig ez még normális.

S miközben újrahasznosítható chipses zacskóról olvasok, úgy érzem, még mindig elsiklik a temérdek apróság között a lényeg.

Passzív házat építeni, hasznosítani a nem megújuló források helyett a föld, a nap és a szél energiáját igen költséges, ám hosszú távon kifizetődő és a bolygót megkímélő megoldás.

A szelektív hulladékgyűjtés, a tudatos víz- és energiafelhasználás, a környezetkímélő tisztítószerek választása és a tudatos vásárlás azonban mindenki számára akár azonnal elérhető opció.

A környezettudatos élet igény, belátás és mindenekelőtt választás kérdése, és már nagyon régen nem kiváltság, sokkal inkább kötelesség.

A négy évszak érdekében. A felnövekvő új generációkért. A létezésért...

Fotó: Julia Cherkinski - 123RF.com

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja