A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Búcsúajándék ötletek az óvó néniknek, tanároknak

Németh Noémi [cikkei] - 2019-05-16
Mit adjunk ajándékba az óvó néniknek és a tanároknak, amikor gyermekeink elballagnak az óvodából, iskolából?
Olyan ajándékötleteket gyűjtöttünk össze, amikkel méltó búcsút vehetünk azoktól, akik fontos szerepet töltöttek be gyerekeink életében, s akiket sosem felednek majd. Segítségül hívtunk egy óvónőt is, aki elárulta, mivel lehet levenni a lábáról egy pedagógust.
Búcsúajándék ötletek az óvó néniknek, tanároknak

1. Fotókönyv, amitől elolvad majd

Gyűjtsétek össze azokat a lesifotókat, amiket a nyílt napokon, ünnepségeken készítettetek titokban úgy, hogy a pedagógus észre sem vette. Amikor odahajolt a kicsikhez, amikor puszit adott nekik, leguggolt közéjük, megsimogatta őket... ezekből hívassatok elő egy fotókönyvet. Minden páros oldalra kerüljön egy kép, a páratlan oldalakra pedig a legszebb, általatok választott vers egy-egy sora. A könyv címe lehet pl.: "Óvó nénim voltál…"
 

2. Miért szeretem az óvó nénit, tanáromat?

Vegyetek egy szép, vastag kötésű sima füzetet. Kérjétek meg a gyerekeket, hogy rajzoljanak valamit az illetőnek, mondjuk a kedvenc emléküket az óvodából, iskolából. Kérjétek meg őket arra is, hogy fejezzék be azt a mondatot, hogy "Azért szeretem ... nénit/bácsit, mert…"
A válaszokat minden szülő írja be a füzet páratlan oldalaira, az idézetek mellé pedig a hozzájuk tartozó rajzokat ragasszátok be a páros oldalakra. Ennél kedvesebb ajándékot egy pedagógus sem kívánhatna. :)

 

3. Kidekorált dobozka

Vegyetek egy szép, egyszerű dobozt, és díszítsétek ki a gyerekek jeleivel és nevükkel. Később sok mindenre használhatja majd a dobozt, remélhetőleg mindig szem előtt lesz, és nap mint nap emlékezteti majd az egykori kis “gyerekeire”, tanítványaira.

 

4. Egyéni ajándékok

Ha a gyerek különösen jó kapcsolatban állt az óvó nénivel vagy a tanárral, esetleg egyszerűen csak szeretne egy külön ajándékot adni ő is, egy képszerkesztő program segítségével szép emléklapot készíthettek idézetekből és fényképekből.

A kicsi pedig rajzoljon, barkácsoljon egy apró ajándékot (pl. gyurmakarkötőt, decoupage-technikával készített dekorációt, vasalható gyöngyökből készített díszt, stb.) - biztosan tudjuk, hogy ezeket a kedves ajándékokat féltve őrzik az óvónők és a tanárok, főleg azokat, amiket a gyerekek készítettek. :)


5. Szép idézet

Bármit adhatunk, aminek az alapja egy kedves, megható idézet. Nézz szét az óvodabúcsúztató versek között,  és ha megvan a kedvenc, ragasszátok egy színes kartonlapra. Papírboltokban lehet kapni csipketekercset, amit nagyon egyszerű használni, mert egy öntapadós csíkkal könnyedén felragasztható bármilyen felületre. Jó, ha mindig van otthon egy ilyen kis tekercs: szép ünnepi dekorációkat és búcsúajándékokat készíthetünk ezzel az egyszerű kellékkel.

A karton másik oldalára ragasszatok egy képet a kicsiről, a fotó alá pedig kerülhet egy aláírás is, ha már le tudja írni a nevét.

Egy szép idézet ráfűzve a virágcsokorra vagy cserepes virágra szintén kedves ajándék.


6. Milyen ajándékot vásároljon a csoport/osztály?

Ballagás előtt a szülők összefognak, és a személyes "apróságok" mellett komoly ajándékokat is vásárolnak együtt. De vajon mi az, aminek igazán örülnének a pedagógusok?

Az óvónő tanácsai:

  • Nagyon örülnek minden olyannak, ami tényleg személyre szabott, valami olyasmi, ami az óvónő személyes kedvence. Erről érdemes megkérdezni a gyerekeket: mivel a napjuk nagy részét együtt töltik - éveken át -, biztos, hogy fel tudnak sorolni több olyan dolgot is, amit az óvónőjük nagyon szeret.
  • Tökéletes ajándék egy vásárlási utalvány - például könyvesboltba, vagy kreatív hobbiboltba.
  • Az óvónő azt tanácsolja, hogy ne csak a pénzbeli értéket tartsák szem előtt a szülők, amikor ajándékot választanak. Egy méregdrága porcelánvázánál sokkal jobban örül a pedagógus annak, ha például kinyomozzák, hogy mi a kedvenc virága, színe, könyve, stb… 
    Mint mondja: "A legjobban az simogatja a lelkünket, amikor azt látjuk, hogy van benne energia. És nem azt, hogy van benne pénz."

Ha nem lehet máshogy megoldani, akár digitálisan is elbúcsúzhat az osztály, csoport a pedagógustól. Nézd meg megható, virtuális pedagógusnapi ajándékötleteinket!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja