A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Dísztányér készítése vidám tavaszi mintával

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-04-01
Talán a húsvéti ünnepek előtt-alatt van annyi szabadidőnk, hogy készítsünk néhány dísztárgyat, akár gyermekeinket is bevonva a műveletbe, hiszen nem túl bonyolult technikáról van szó.
Dísztányér készítése vidám tavaszi mintával

Szükséges anyagok:


Átlátszó üvegtányér
Dekupázs ragaszó, mely átlátszóra szárad
Szalvéta
Egy vastagabb és egy vékony ecset
Szivacsecset
Vizes tál
Akril festékek a szalvéta színéhez igazodva, 2-3 féle
Akril spray

1. Először mossuk el mosószerrel, forró vízben a tányért, szárítsuk meg alaposan.

2. A kiválasztott szalvétából tépkedjük ki a mintát, amelyet a tányéron szeretnénk viszontlátni. Használjuk a körmünket, egyik kezünkkel fogjunk rá a mintára belülről, másuk kezünk körmével pedig apró mozdulatokkal, óvatosan haladva segítsünk a tépésben.

 

3. Válasszuk le a szalvéta színes rétegét, a másik kettőre nem lesz szükségünk

4. Kenjük le a ragasztóval a tányér hátulját. Használjunk széles, lapos ecsetet, és ügyeljünk rá, hogy mindenütt befedje a tányért a  ragasztó, majd várjunk néhány percet, hogy megszikkadjon. Nem kell száraznak lennie.

5. Helyezzük a tányér aljára a szalvétát, színével lefelé. Óvatos mozdulatokkal, esetleg egy száraz, puha ecsettel simítsuk oda a felülethez, belülről kifelé simogassuk ki a szalvéta alól a levegőbuborékokat.

6. Kenjük le az egész tányért ismét ragasztóval, de vigyázzunk, nehogy elszakítsuk a szalvétát. Hagyjuk megszáradni a tányért. Ezen a képen látható, hogy a tányér bal szélén már szárad a ragasztó, kezd átlátszóvá válni.

7. Fehér akril festékkel, vékony ecsettel fessük le a mintát, hogy kiemeljük a színeit. Ügyeljünk a körvonalaknál, hogy ne fessünk ki a mintából.

8. Amikor a fehér akril megszáradt, vegyük elő a szalvéta színéhez illően kiválasztott, háttérnek szánt festékeket, esetünkben a sárgát és a fehéret. Keverjünk ki olyan árnyalatokat, melyeknél elérhetjük a színátmenetet. A szivacsecsettel kezdjük el tupfolni először a világosabb színt, körbe a minta mentén. Utána a sötétebb árnyalatokkal haladjunk a tányér széle felé.

9. Ha elkészültünk, az akril spray-vel – esetünkben fehérrel, de tulajdonképpen mindegy, milyen színűt használunk, már nem fog átlátszani a tányér – fújjuk le kétszer a tányér hátulját. Ezzel elérjük, hogy ha bő vízben áztatni, mosogatni nem is tanácsos a tányért, de egy könnyed elmosást kibír.



Természetesen sokféle módon dekorálhatjuk a tányérunkat, festhetünk neki arany vagy ezüst szegélyt, de ragaszthatunk rá egész szalvétát is, akkor ilyen eredményt kapunk:


 

Ha kérdésed van, vagy tanácsra van szükséged, írj kommentet, szívesen válaszolok.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja