A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A méhnyakrák megelőzhető!

Családinet - 2006-09-18
Világviszonylatban is Magyarországon is a mellrák után a második leggyakoribb daganatos megbetegedés. Közel 500 nő hal meg évente hazánkban méhnyakrák miatt, mely esetek elkerülhetőek lennének rendszeres szűréssel.
A méhnyakrák megelőzhető!

Vajon hány család életét keserítette meg egy szeretett nő elvesztése? És vajon hány nő él ma is rettegésben csupán azért, mert nem rendelkezett kellő ismerettel a méhnyakrák kiváltó okáról? Ez a súlyos betegség megelőzhető, ha időben szakorvoshoz fordul- s mindenekelőtt; tisztában van a betegség kiváltó tényezőivel.
 

A méhnyakrákot egy vírus okozza

Sokan nem tudják, hogy a méhnyakrák kialakulásáért egyértelműen a Humán papillóma vírust (HPV) lehet felelőssé tenni. A vírus a sejtekben olyan elváltozásokat indíthat el, melyek rákos burjánzáshoz vezetnek.
 

Amit a HPV-ról tudni kell(ene)
 

  • A HPV vírus gyakori, szexuális úton terjedő betegség
  • A nők nagy hányada átesik a fertőzésen
  • A fertőzés sok esetben magától elmúlik, ha azonban tartósan megmarad, az méhnyakrák kialakulásához vezethet.
  • A HPV fertőzés tünetmentes, mint ahogy a kezdeti méhnyakrák is.
  • Legtöbb esetben csak jelentősen előrehaladott állapotban okoz tüneteket s panaszokat.
  • Majd 100 típusa közül bizonyítottan csak 19 vezethet méhnyakrák kialakulásához.

Szerencsére a méhnyakrák nagyon lassan, hosszú évek alatt fejlődik ki és így azon daganatos betegségekhez tartozik, mely időben észlelve 100%-ban gyógyítható.
A gyakori szűrésnek éppen ezért van kiemelkedő jelentősége, hogy időben észrevegyék a kezdődő daganatot.


Hogyan alakul ki a méhnyakrák?

A méhnyakszáj környékén található szövetekben tartós HPV fertőzés során és jelenleg még nem pontosan ismert egyéb okok hatására kóros sejtelváltozások indulhatnak el.
Rendkívül fontos megjegyezni, hogy a HPV fertőzés nem egyenlő a méhnyakrák kialakulásával!
A HPV fertőzés csak abban az esetben okozhat kóros elváltozásokat, ha hosszú ideig fennáll.

Az esetek több mint 95%-ban a szervezet 12-15 hónap alatt legyőzi a fertőzést és akkor sem feltétlenül alakul ki a rák, ha a fertőzés fennmarad. önmagában a HPV pozitív lelet mindössze arra int, hogy figyeljenek jobban magukra és a leletet követően 6-12 hónapon belül ismét jelentkezzenek szűrésre.

A HPV-nek majd 100 típusa ismert, melyek közül bizonyíthatóan 19-nek van köze a méhnyakrák kialakulásához. A típusokat számokkal jelölik, (Pl. HPV 16) és a rákkeltő képességük szerint két csoportba sorolhatóak: magas kockázatú és alacsony kockázatú csoportokba.

A magas kockázat nem azt jelenti, hogy az ilyen típussal fertőzöttek "szinte biztos", hogy méhnyakrákosak lesznek, hanem csak annyit, hogy ezek a típusok (pl. HPV 16, 18) nagyobb eséllyel indítják el a rákos burjánzást, mint a többi HPV típus. Az alacsony kockázatú típusokat a nemi szerveken kialakuló szemölcsök, az úgynevezett condylomák kialakulásáért tehetjük elsősorban felelőssé (pl. HPV 6, 11).

Előfordulhat, hogy két egymást követő HPV vizsgálat két különböző HPV típust mutat ki. Ebben az esetben sem kell megijedni, ugyanis ez egyértelműen jelzi, hogy a szervezet képes volt legyőzni az első fertőzést, de időközben egy másik típus új fertőzést okozott - amit feltehetően ismét le fog győzni az immunrendszer.

HPV pozitív lelet birtokában, de egyéb szervi elváltozások nélkül műtét vagy egyéb beavatkozás nem indokolt!


Hogyan folyik a méhnyakrák szűrés?

Magyarországon a citológiai rákszűrés alkalmával nem végeznek automatikusan HPV vizsgálatot. Megismételt P3-as eredményű citológiai vizsgálatot követően javasolt csak a vírus szűrése. (P1-P5 megnevezéssel jelölik a méhnyak elváltozásainak stádiumát.)

A méhnyakrákszűrés rutin vizsgálat, mely során, a nőgyógyász a méhnyakból kis kefe segítségével ún. citológiai mintát vesz, mely minimális kellemetlenséggel jár. Ez kenet formájában eljut egy citológiai laboratóriumba, ahol azt mikroszkóp alatt megvizsgálják, és olyan sejteket keresnek, amelyek rákmegelőző vagy rákos elváltozásra utalhatnak.

Sajnos az eljárás nem tökéletes, és előfordulhatnak olyan esetek, amikor a rákos betegség kialakulása már elkezdődött, azonban a kenetben mégsem látják az elváltozásokat. Ezeket álnegatív eredményeknek nevezzük. Ennek ellenkezője is előfordulhat, hogy kenet alapján tévesen merül fel a rák gyanúja, holott valójában a betegség nincs jelen.


A HPV vizsgálat jelentősége

A HPV fertőzés egyidejű vizsgálata segít elkerülni a fenti téves diagnózisokat.
HPV nélkül gyakorlatilag nincs daganat, tehát ha a bizonytalan esetekben (pl. ASCUS, P3) HPV vizsgálat is történik, melynek eredménye negatív, akkor ki lehet jelenteni, hogy nagy valószínűséggel kizárható a rákmegelőző és rákos elváltozás jelenléte.

Ha bizonytalan esetekben kimutatható a HPV jelenléte, akkor ez egyértelmű figyelmeztetés a betegnek és orvosnak egyaránt, hogy legalább 6 havonta ismételjék meg a vizsgálatot.

Külföldi országok gyakorlatában a citológiai szűréssel egyidőben történik a HPV szűrés, mely segítségével az álnegatív eredményeket szinte teljesen elkerülhetőek.
A citológiai szűrés és a HPV kimutatás együttes alkalmazásával szinte teljes biztonsággal kimondható a diagnózis!


Mit tegyek?

Mindenképpen rendszeresen járjon szűrésre!
Magyarországon a méhnyakszűrés szervezett programon keresztül történik a 25-65 éves korosztály számára, de az orvosok a programtól függetlenül is elvégzik a vizsgálatokat, ha ezt indokoltnak tartják. A nőgyógyászati és a citológiai (mikroszkópos) vizsgálat - a jelenleg érvényes finanszírozási feltételek mellett, vizitdíj nélkül - minden nő számára ingyenes.
A HPV kimutatás bizonyos feltételek fennállása esetén szintén ingyenes - a pontos feltételekről érdeklődjön orvosánál - de bizonyos esetekben térítés köteles, melynek mértéke jelenleg 4 000 Ft.

Saját érdekében kérje orvosától a kiegészítő HPV vizsgálatot!

Bővebb információkért keresse fel a www.hpvteszt.hu honlapot, ahol megtalálhatja az önhöz legközelebbi HPV vizsgálatot végző orvost, illetve szakorvosnak teheti fel a betegséggel kapcsolatos kérdéseit.

Tesztelje magát, mennyit tud a HPV-ről!

Forrás: GenoID

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja