SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

„Karácsonyfa volt, ajándék már nem nagyon. De nem igazán a karácsony volt a lényeg, hanem az együttlét, a béke.” - Halász Judit idézi fel gyerekkorát az Így lettem című beszélgetéssorozatban

Családinet [cikkei] - 2021-12-22
Halász Judit nevének hallatán gyerek, felnőtt szeme egyaránt felcsillan. Generációk nőttek fel gyermekdalain, amelyek hallatán valószínűleg sokunkban élednek fel kiskori emlékek. Az UNICEF Magyarország Így lettem című podcast és videósorozatában most ő maga mesél gyerekkoráról, régi karácsonyokról.
„Karácsonyfa volt, ajándék már nem nagyon. De nem igazán a karácsony volt a lényeg, hanem az együttlét, a béke.” - Halász Judit idézi fel gyerekkorát az Így lettem című beszélgetéssorozatban

Sztárok, tudósok, elismert szakemberek és közéleti személyiségek beszélnek az UNICEF Magyarország hetente új adással jelentkező produkciójában arról, hogy milyen korai élmények, körülmények, kapcsolatok vagy akár traumák formálták a személyiségüket. A karácsony közeledtével egy igazi ünnepre hangoló résszel jelentkezik az Így lettem című podcast és videósorozat, amelyben Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója a gyerekkorról beszélget vendégeivel. A gyermekjogi szervezet immár 75 éve dolgozik azért, hogy minden gyerek kibontakoztathassa a benne rejlő képességeket és egészséges, békés gyermekkorban lehessen része.

Halász Judit mosolyogva idézi fel kiskori emlékeit, pedig a háború alatt született. Apját Judit születése miatt ugyan két hétre hazaengedték a Don-kanyarból, de a család férfitagjai mind a harctéren voltak.

„A háborúban születettem és őrületes szegénységet éltünk akkor meg, mégis gyönyörű gyerekkorom volt, mert a családom úgy vett engem körül, hogy rengeteg szeretetet kaptam.”

A beszélgetésből az is kiderül, hogy miért szorong még ma is a repülőgépek zajától és miért jelenti számára ugyanazt a Karcsi és a Józsi név. Felidézi egyik legjobb barátjának, Karakánnak az emlékét is, akivel sok-sok versenyen voltak túl főiskolás évei előtt. Örömmel mesél szlovák nagymamájáról, akitől nemcsak a világ legfinomabb sztrapacskájának receptjét tanulta meg, hanem azt is, hogy a történeteknek milyen erejük van.

„Azóta tudom, hogy azok a legjobb mesék a világon, amit az ember saját maga, fejből mesél az unokájának vagy a gyerekének. A nagymamám olyan meséket mondott, hogy azt hittem, leesem az ágyról a nevetéstől minden este.”

A karácsonyi készülődés alatt érdemes meghallgatni az Így lettem legfrissebb részét a Spotify-on vagy megnézni az UNICEF Magyarország YouTube-csatornáján, hiszen Halász Judit a gyerekkori karácsonyokat is megidézi.

„Karácsonyfa volt, gyertyák égtek rajta és még a háború előttről maradt díszek. Anyukám főzött valamit, amit éppen lehetett kapni, a nagynéném pedig csengetett és szóltak, hogy megjött a Jézuska. Ajándék már nem nagyon volt. Amikor először kaptam ajándékot, arra nagyon emlékszem. Egy babakocsit kaptam. De nem igazán az ajándék volt a lényeg, hanem az együttlét, a béke.”

Mészáros Antónia visszatérő kérdése, hogy vendégei hogyan látják a most felnövekvő generáció, vagyis a világ jövőjét. Halász Judit is őszintén vall ezzel kapcsolatos félelmeiről, elmondja, hogy szerinte milyen problémákkal kell majd megküzdenie néhány évtized múlva az emberiségnek, milyen jövőt lát saját unokái előtt, és arról is beszél, hogy szerinte mi a megoldás. A műsor honlapján megtalálható ez az extra tartalom és maga a beszélgetés is: https://unicef.hu/igy-lettem

Az UNICEF Magyarország oldaláról virtuális képeslapot is küldhetünk ingyenesen annak, aki gyerekkorunkban sokat jelentett számunkra.

A műsor első vendégei Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, Istenes Bence televíziós műsorvezető, Palya Bea énekes-dalszerző és Halász Judit színésznő. A velük készült beszélgetések már meghallgathatók a Spotify-on, megnézhetők az UNICEF Magyarország YouTube-csatornáján és az unicef.hu/igy-lettem oldalon. Az Így lettem minden szerdán új epizóddal, egy újabb gyerekkor felidézésével jelentkezik. Mészáros Antónia következő vendége Szlávik János infektológus lesz.

A beszélgetéssorozat megvalósulását a Praktiker Kft. támogatta.

A műsor kiemelt médiapartnere az nlc.hu.

Az Így lettem podcast felvétele a BROCASTERZ stúdióban történik.

A műsor honlapja: https://unicef.hu/igy-lettem

Rövid videós ajánló Halász Judittal:

Beszélgetés Halász Judittal (teljes videó):

Beszélgetés Halász Judittal (podcast):

https://open.spotify.com/episode/53muDNR8ToBuIBpE27gpY9

Így lettem a Spotify-on:

https://open.spotify.com/show/14hARKT0UWUP10H79cAGPG

 

A sorozat korábbi beszélgetései:

Orvos-Tóth Noémi:

Istenes Bence:

Palya Bea:

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

- A túlsúlyos emberek száma 1975 óta világszerte megtriplázódott.1 - 2016-ban több mint 1,9 milliárd túlsúlyos nagykorút regisztráltak, ezek közül 650 millió elhízottat, azaz olyanokat, akiknek 30 felett volt a testtömegindexük.2 - A túlsúly miatt számos betegség fejlődhet ki: szívbetegségek, stroke, 2-es típusú cukorbetegség, a rák bizonyos fajtái, de az idő előtti elhalálozás is jellemző a túlsúlyos emberekre.3
A szerkesztő ajánlja