SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

„Karácsonyfa volt, ajándék már nem nagyon. De nem igazán a karácsony volt a lényeg, hanem az együttlét, a béke.” - Halász Judit idézi fel gyerekkorát az Így lettem című beszélgetéssorozatban

Családinet [cikkei] - 2021-12-22
Halász Judit nevének hallatán gyerek, felnőtt szeme egyaránt felcsillan. Generációk nőttek fel gyermekdalain, amelyek hallatán valószínűleg sokunkban élednek fel kiskori emlékek. Az UNICEF Magyarország Így lettem című podcast és videósorozatában most ő maga mesél gyerekkoráról, régi karácsonyokról.
„Karácsonyfa volt, ajándék már nem nagyon. De nem igazán a karácsony volt a lényeg, hanem az együttlét, a béke.” - Halász Judit idézi fel gyerekkorát az Így lettem című beszélgetéssorozatban

Sztárok, tudósok, elismert szakemberek és közéleti személyiségek beszélnek az UNICEF Magyarország hetente új adással jelentkező produkciójában arról, hogy milyen korai élmények, körülmények, kapcsolatok vagy akár traumák formálták a személyiségüket. A karácsony közeledtével egy igazi ünnepre hangoló résszel jelentkezik az Így lettem című podcast és videósorozat, amelyben Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója a gyerekkorról beszélget vendégeivel. A gyermekjogi szervezet immár 75 éve dolgozik azért, hogy minden gyerek kibontakoztathassa a benne rejlő képességeket és egészséges, békés gyermekkorban lehessen része.

Halász Judit mosolyogva idézi fel kiskori emlékeit, pedig a háború alatt született. Apját Judit születése miatt ugyan két hétre hazaengedték a Don-kanyarból, de a család férfitagjai mind a harctéren voltak.

„A háborúban születettem és őrületes szegénységet éltünk akkor meg, mégis gyönyörű gyerekkorom volt, mert a családom úgy vett engem körül, hogy rengeteg szeretetet kaptam.”

A beszélgetésből az is kiderül, hogy miért szorong még ma is a repülőgépek zajától és miért jelenti számára ugyanazt a Karcsi és a Józsi név. Felidézi egyik legjobb barátjának, Karakánnak az emlékét is, akivel sok-sok versenyen voltak túl főiskolás évei előtt. Örömmel mesél szlovák nagymamájáról, akitől nemcsak a világ legfinomabb sztrapacskájának receptjét tanulta meg, hanem azt is, hogy a történeteknek milyen erejük van.

„Azóta tudom, hogy azok a legjobb mesék a világon, amit az ember saját maga, fejből mesél az unokájának vagy a gyerekének. A nagymamám olyan meséket mondott, hogy azt hittem, leesem az ágyról a nevetéstől minden este.”

A karácsonyi készülődés alatt érdemes meghallgatni az Így lettem legfrissebb részét a Spotify-on vagy megnézni az UNICEF Magyarország YouTube-csatornáján, hiszen Halász Judit a gyerekkori karácsonyokat is megidézi.

„Karácsonyfa volt, gyertyák égtek rajta és még a háború előttről maradt díszek. Anyukám főzött valamit, amit éppen lehetett kapni, a nagynéném pedig csengetett és szóltak, hogy megjött a Jézuska. Ajándék már nem nagyon volt. Amikor először kaptam ajándékot, arra nagyon emlékszem. Egy babakocsit kaptam. De nem igazán az ajándék volt a lényeg, hanem az együttlét, a béke.”

Mészáros Antónia visszatérő kérdése, hogy vendégei hogyan látják a most felnövekvő generáció, vagyis a világ jövőjét. Halász Judit is őszintén vall ezzel kapcsolatos félelmeiről, elmondja, hogy szerinte milyen problémákkal kell majd megküzdenie néhány évtized múlva az emberiségnek, milyen jövőt lát saját unokái előtt, és arról is beszél, hogy szerinte mi a megoldás. A műsor honlapján megtalálható ez az extra tartalom és maga a beszélgetés is: https://unicef.hu/igy-lettem

Az UNICEF Magyarország oldaláról virtuális képeslapot is küldhetünk ingyenesen annak, aki gyerekkorunkban sokat jelentett számunkra.

A műsor első vendégei Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, Istenes Bence televíziós műsorvezető, Palya Bea énekes-dalszerző és Halász Judit színésznő. A velük készült beszélgetések már meghallgathatók a Spotify-on, megnézhetők az UNICEF Magyarország YouTube-csatornáján és az unicef.hu/igy-lettem oldalon. Az Így lettem minden szerdán új epizóddal, egy újabb gyerekkor felidézésével jelentkezik. Mészáros Antónia következő vendége Szlávik János infektológus lesz.

A beszélgetéssorozat megvalósulását a Praktiker Kft. támogatta.

A műsor kiemelt médiapartnere az nlc.hu.

Az Így lettem podcast felvétele a BROCASTERZ stúdióban történik.

A műsor honlapja: https://unicef.hu/igy-lettem

Rövid videós ajánló Halász Judittal:

Beszélgetés Halász Judittal (teljes videó):

Beszélgetés Halász Judittal (podcast):

https://open.spotify.com/episode/53muDNR8ToBuIBpE27gpY9

Így lettem a Spotify-on:

https://open.spotify.com/show/14hARKT0UWUP10H79cAGPG

 

A sorozat korábbi beszélgetései:

Orvos-Tóth Noémi:

Istenes Bence:

Palya Bea:

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja