A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Termékvisszahívás: etilén-oxiddal szennyezett húskészítmények az áruházban

Családinet - 2021-07-27
Húskészítményeket hív vissza a forgalomból a Metro, etilén-oxid jelenléte miatt - olvasható az áruházlánc honlapján hétfőn közzétett felhívásokban.
Termékvisszahívás: etilén-oxiddal szennyezett húskészítmények az áruházban

Az intézkedést elővigyázatosságból tették, mivel krónikus kockázatot csak a sokáig tartó, nagy mennyiségű fogyasztás okozhat, azonban a Metro megteszi a szükséges óvintézkedéseket - olvasható az indoklásban.

Termékvisszahívás - az érintett húskészítmények:

Az intézkedés három terméket érint.

  • A 2 kilogrammos kiszerelésben kapható Aro pulykasonka minőségmegőrzési ideje 2021.07.22. - 2021.08.31. 
  • A LOT 21182 tételazonosítóval ellátott Aro füstölt főtt préselt császárszalonna minőségmegőrzési ideje 2021.08.15.
  • Az 500 grammos Kedvenc májas tételazonosítója LOT 21180, minőségmegőrzési ideje 2021.08.13.

A visszavitt termékek árát mindegyik Metro-áruházban visszaadják.

Az etilén-oxidról

Az etilén-oxid egy szintetikusan előállított gáz, használják intermedierként más szerves anyagok előállítására (pl. etilén glikol), orvosi berendezések sterilizálására és egyes országokban fűszerek és egyéb termények esetén rovarölő szerként, valamint fertőtlenítésére (pl. Indiában a szezámmagot Salmonella ellen). Az Európai Unióban az etilén-oxid hatóanyag felhasználása tilos . Az etilén-oxid hosszútávú rendszeres fogyasztása megnövelheti egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát (genotoxikus karcinogén). Az Európai Unióban a termények etilén-oxid tartalmára szigorú határérték van érvényben, amely a legkisebb , már mérhető mennyiségnek felel meg.

Miután 2020 szeptemberében kiderült , hogy az Indiából származó szezámmagok egy része nagymértékben szennyezett etilén-oxiddal, az Unió területén számos intézkedést vezettek be.  Egyrészt minden Indiából Európába induló szezámmag szállítmányt hivatalos bizonyítvánnyal kell kísérni, amely tanúsítja, hogy a termék megfelel az európai szabályoknak. Másrészt az Indiából érkező szállítmányokat kiemelten ellenőrzik az első Uniós belépési pontokon . Az etilén-oxidra vonatkozó határértéket meghaladó szennyezett szezámmagokat és az azokból készült termékeket kivonják a forgalomból ill. visszahívják - olvasható a Nébih honlapján.

A Nébih létrehozott egy folyamatosan frissülő listát, melyben megtalálhatóak azok a Magyarországon forgalomba hozott termékek, amelyek érintettek a világszintű etilén-oxid szennyeződésben. Itt találod: Etilén-oxid szennyezettség.

Forrás: MTI 
Indexkép: planet_fox / Pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja