A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Buda lett Budapest új kedvencének a neve

Családinet - 2020-10-30
Buda lett a neve a Budapesti Állatkert háromhetes orangután bébijének. A név kiválasztására a városligeti intézmény internetes szavazást hirdetett, amely csütörtök éjjel zárult le. Budán kívül egyébként egy másik orangután kisfiú is cseperedik a városligeti intézményben: az augusztusban született jövevényt Móricnak hívják, az ő nevére is az interneten lehetett szavazni.
Buda lett Budapest új kedvencének a neve
Csütörtök éjjel lezárult a Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb orangutánjának nevére meghirdetett internetes szavazás. A három választható név, a Buda, a Huba és a Naga közül végül a Buda lett a befutó, így az október 10-én született, háromhetes orangután kisfiút ezzel a névvel fogják bejegyezni a nemzetközi orangután törzskönyvbe.
 
A kis Buda, aki most még leginkább anyukája ölében tartózkodik, néhány hónapon belül már a második orangután bébi a Budapesti Állatkertben. Lia, a másik nőstény már augusztusban életet adott egy kisfiúnak. Az ő nevére ugyancsak az interneten szavazhatott a közönség, és végül a Móric nevet kapta. Mindkét kicsit nevelő orangután anyukának van egy-egy idősebb, hatéves lánya is, akik most érdeklődéssel lesik el anyjuktól, hogyan foglalkozik a kistesóval. A nőstény orangutánok ugyanis a természetben is így sajátítják el a bébikről való gondoskodás, a gyereknevelés fortélyait.
 
Jula kölykével, Budával
 
A Fővárosi Állat- és Növénykertben az elmúlt három évtizedben összesen tíz orangután gyerek született. Közülük többen ma már más állatkertek lakói: az 1991-ben világra jött Tóni például napjainkban a Drezdai Állatkert egyik sztárja. Az állatkerti orangutánok szaporítása az aranyos bébik népszerűségén túl természetvédelmi jelentőséggel is bír, hiszen ezek az állatok a vadonban kritikusan veszélyeztetettnek számítanak.
 
* * *
 
Az Állatkertben az őszi szünet idején nemcsak sokféle látnivalóval, így például az orangután kölyökkel, a nemrég előmerészkedett szurikáta bébivel, a tevecsikóval vagy az anyukája hátán csimpaszkodó kis sörényes hangyásszal lehet találkozni, hanem jelentős kedvezményekkel is várják a közönséget: november 1-ig a 18 éven aluliak a szokásos gyermekjegy árának feléért látogathatják az Állatkertet. Közben elkezdődött a Nyugdíjas Ősz is, amely egészen november végéig tart, a szépkorúaknak szóló, ugyancsak jelentős kedvezménnyel.
 
Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert
 
Fotók: Hanga Leticia
Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja