A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

22 dolog, amiket nem is tudunk Halász Juditról

Gáspár Katalin - 2020-10-14
A családok körében méltán népszerű énekesnő most (október hetedikén) ünnepelte születésnapját. De vajon tudjuk-e, hogy miben közös ő, és II. János Pál pápa, hogy mi köze Radnótihoz, vagy hogy melyik sportban volt kiemelkedő? Összeszedtünk néhány különlegességet Halász Juditról, amiket lehet, hogy eddig nem is tudtál!
22 dolog, amiket nem is tudunk Halász Juditról
 1. Eredetileg nem énekesnő, hanem színésznő – híres alakítása a filmvásznon a Szerelmesfilm
 2. Férje népszerű producer – rendező, Rózsa János.
 3. Fiatalon sikeres lovas volt. Tagja volt a magyar ifjúsági díjugrató lovas válogatottnak, a felnőtt országos bajnokságon pedig harmadik helyen végzett, és megkapta a legjobb női lovasnak járó kitüntetést. 
 4. Nem csak a lovaknak, kutyáknak nagy barátja. Hosszan játszott A vándorkutya című darabban a Vígszínházban. 
 5. Ráktúlélő – hatalmas példaképe sok nőnek. 
 6. Halász Juditot és Presser Gábort 2003 végén nevezte ki az UNICEF Magyar Bizottság jószolgálati nagykövetté és azzal a feladattal bízta meg őket, hogy képviseljék a gyermekek ügyét, legyenek az UNICEF és a világ gyermekeinek szószólói Magyarországon. Megbízatásukat 3 év után további 3 évre meghosszabbították. 
 7. Azt vallja, hogy a gyerek közönség nem hálás, sőt inkább hálátlan, viszont a legnagyobb tanítómester, amit előadóművész csak kívánhat. 
 8. Meselemezeken is hallhattuk csodálatos hangját. 
 9. Nem csak gyerekdalokat, felnőtteknek szóló dalokat is énekel. 
 10. Radnóti Miklós megzenésített verseiből készült csokor az Ikrek Hava az ő nevéhez fűződik. 
 11. A legnagyobb sikert azzal aratta, amellyel tulajdonképpen műfajt teremtett, magyar költők (Móra Ferenc, Babits Mihály, József Attila, Szabó Lőrinc, Szép Ernő, Weöres Sándor, Devecseri Gábor, Zelk Zoltán, Rákos Sándor, Kányádi Sándor, Csoóri Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Veress Miklós, Utassy József, Szebeni Ilona, Mándy Stefánia, Gazdag Erzsi, Tóth Krisztina, Beney Zsuzsa, Fésűs Éva, Simkó Tibor, Ranschburg Jenő, Varró Dániel, Kukorelly Endre, Tamkó Sirató Károly, Tarbay Ede, Barak László, Nagy Bandó András) verseit énekli a magyar könnyűzene legjobbjainak (Bródy János, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs, Tolcsvay László, Móricz Mihály, Bódi László, Anti Tamás és mások) megzenésítésében – gyerekeknek. Ezekből több mint másfélmillió kelt el.
 12. Elkötelezett a gyerekek zenei nevelésében is. Nem csak a populáris műfajt, hanem a klasszikus zenét is fontosnak tartja. A klasszikus zenét is sikerrel próbálja megismertetni és megszerettetni a gyerekekkel, elsőként Mozart Varázsfuvoláját, folytatásként Kodály Háry Jánosát. A sorozat címe Mesés zenék, zenés mesék
 13. A Vígszínházban már hagyomány, hogy minden karácsony előtt három vasárnapon énekel – nem csak gyerekeknek, mint inkább családoknak. 
 14. Folyamatosan koncertezik, pedig már 78 éves
 15. Ő énekli az ország legsikeresebb és legtöbbet játszott születésnapi dalát, amely önmagában az egyik legtöbbet játszott dal lett Magyarországon, és számos feldolgozása is ismert. (A második az Alma együttesé!) 
 16. 25 lemezen – hanganyagon hallhatjuk a hangját, ennek nagyrésze ének. 
 17. 1997-ben Hangzó Biblia címmel hangos biblia feldolgozáshoz adja a hangját. 
 18. Orosz Ildikó „Nem születtem varázsónak” címmel könyvet írt róla. 2015-ben. 
 19. A Mirr-Murr a kandúr mesében ő volt a mesélő, örök élményt szerezve ezzel nagyon sok rajongó gyereknek. 
 20. Egy olyan házban nőtt fel, ahol rajta kívül csak fiúk laktak, így kizárólag fiús játékokat játszottak, miket nagyon szeretett. Verekedős is lett volna, de gyorsan rájött, hogy a fiúk erősebbek nála, ráadásul visszaütni sem restek. Életre szóló lecke lett tehát az a tény, hogy lánynak született, nem jogosíthatja fel a pofozkodásra.
 21. Immár nagymama, boldog családban él. 
 22. A Mosoly rend lovagja – ezt a címet egyébként II. János Pál pápa is megkapta.

Fotó: Thaler Tamás / wikimedia.com

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja