A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Itt vannak a középiskolai felvételi feladatai és megoldásai

Kercsó Dorottya - 2020-01-20
57 ezer nyolcadikos írt központi felvételit szombaton.
Itt vannak a középiskolai felvételi feladatai és megoldásai

Szombaton lezajlottak a központi írásbeli felvételi vizsgák matematikából valamint magyar nyelv- és irodalomból. A megmérettetésnek idén 57 ezer nyolcadikos, 9300 hatodikos és 5800 negyedikes vágott neki.

A felvételizőknek mindkét tantárgyból egyetlen feladatlapot kell kitölteniük, az így szerzett pontszámuk, valamint a bizonyítványuk alapján veszik fel őket valamelyik, általuk választott középiskolába.

A szakértők és a pedagógusok már régóta aggodalmuknak adnak hangot amiatt, hogy a felvételi egészen más képességeket mér, mint amit a gyerekek az általános iskolában tanultak. A tárgyi tudásra szinte egyáltalán nem kíváncsi, ehelyett a kreativitást és a problémamegoldó-képességet nézi – ami nem is lenne baj akkor, ha a közoktatásban felkészítenék erre a gyerekeket.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a tanulók többsége 25 pont körülire írja meg az 50 pontos feladatsorokat. A legjobb eredményeket nem feltétlenül a legokosabb gyerekek érik el, hanem azok, akiknek a szülei megengedhették maguknak a drága felvételi előkészítő tanfolyamokat, ahol kifejezetten az ilyen típusú feladatokkal ismerkednek meg – mondta el korábban Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakember.

Az idei feladatlapok és a megoldókulcsok az Oktatási Hivatal oldalán érhetőek el.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: elizabethaferry / pixabay

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja