A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Veszélyben az egyedülálló apák: rövidebb ideig élnek

Családinet - 2018-02-19
A gyermeküket egyedül nevelő férfiak halálozási aránya jóval nagyobb, mint a párkapcsolatban élő férfiaké, a párkapcsolatban élő nőké és a gyermeküket egyedül nevelő nőké - állapították meg kanadai kutatók a Lancet Public Health című szaklapban megjelent kutatásukban.
Veszélyben az egyedülálló apák: rövidebb ideig élnek

A kutatók 40490 emberről készítettek összehasonlító elemzést, közülük 871 volt gyermekét egyedül nevelő apa, 4590 egyedülálló anya, 16341 párkapcsolatban élő apa és 18688 párkapcsolatban élő anya.
Átlagosan 11 éven át követték őket, ez idő alatt 693-en haltak meg a több mint 40 ezerből. A 871 egyedülálló apa közül 35-en hunytak el, tehát ezer főre 5,8 halálesetet jut évente. A párkapcsolatban élő apáknál viszont ez az arány csak 1,9 haláleset évente, a 16 341 férfiból 345-en haltak meg a vizsgált időszakban.

"Bár vizsgálatunk nem azonosította a pontos okot, találtunk arra utaló jeleket, hogy egyes egyedülálló apák hajlamosak az egészségtelen életmódra, ez jelentheti az egészségügyi kockázatokat ennél a veszélyeztetett csoportnál" - mondta Maria Chiu, a Torontói Egyetem munkatársa.

A gyermeküket egyedül nevelő anyáknál a halálozási arány 1,7, a 4590 anyából 85-en haltak meg a 11 év alatt. A legalacsonyabb halálozási arány a párkapcsolatban élő anyáké: ezer főre évente átlagosan 1,3 haláleset jut. Az egyedülálló apák a többiekhez viszonyítva általában idősebbek voltak, többen szenvedtek közülük rákban, valamint szív- és érrendszeri megbetegedésben. Az derült ki, hogy kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak és több alkoholt ittak.

Forrás: MTI


Ki segít az egyedülálló szülőknek?

A magyar szülők nagy segítsége lehet az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, mely - sok más mellett - hamarosan egy egészségmegőrző kampányt is indít: kutatásaik során kiderült ugyanis, hogy az egyedülálló szülők egészsége rosszabb állapotú az átlaghoz képest.
Ennek oka lehet a nagymértékű stressz, a sokkal kevesebb idő, amit magukra fordíthatnak, de akár a kevesebb pénz is, amiből gazdálkodhatnak más családokhoz képest. A szervezők fontosnak tartják az egészséges táplálkozásra tanító és buzdító kampányt, mivel ez az egyedülálló szülők esetében különösen fontos téma: az érintettek legnagyobb félelme ugyanis, hogy mi lesz a gyermekükkel, ha történik velük valami.


Indexkép: Pexels - Tookapic

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja