A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szülők tomboltak és bántalmaztak gyerekeket egy általános iskolában

Kercsó Dorottya - 2017-08-30
Vádat emelt a Gyöngyösi Járási Ügyészség egy pár ellen, akik márciusban botrányt okoztak egy halmajugrai általános iskola hatodik osztályában. A szülők padokat borogattak fel, és gyerekeket ütlegeltek - tudta meg a Heol.hu.
Szülők tomboltak és bántalmaztak gyerekeket egy általános iskolában

Dr. Kalmár Gyula főügyészhelyettes tájékoztatása alapján az eset előzménye az volt, hogy a vádlottak 12 éves lánya összeveszett majd össze is verekedett egy osztálytársnőjével, amiért mindketten figyelmeztetésben részesültek. A szülők másnap felkeresték az igazgatót, és számon kérték, hogyan történhetett meg az eset. A rövid megbeszélés során az intézmény vezetőjének látszólag sikerült lenyugtatni a kedélyeket, és a pár békésen hagyta el az irodát.

Onnan azonban egyenesen az érintett hatodik osztályba siettek, ahol már épp kezdődött volna a tanóra. Először kiabáltak és fenyegetőztek, mondván, velük gyűlik meg a baja annak, aki a lányukat még egyszer csúfolni vagy bántalmazni meri. Ezután tombolni kezdtek, az apa felborította a hozzá legközelebb eső padot, amelyben két fiú ült, az így a földre kerülő gyermeket pedig leköpte. Ezután az anyával együtt válogatás nélkül rángatni és ütlegelni kezdték a gyerekeket: volt, akit a földre rántottak, mást felpofoztak vagy tarkón vágtak. Az osztályfőnök végül egy másik tanár segítségével tudta csak megfékezni az őrjöngő szülőket, és közösen kilökdösték őket az osztályteremből.

A bántalmazott gyerekek az események hatására sokkos állapotba kerültek. A két szülőt közfeladatot ellátó személy elleni erőszakkal gyanúsítják, tettükért öt év börtönbüntetést is kaphatnak.


Erőszak az iskolában

Az utóbbi években egyre-másra számol be a média hasonló esetekről. Tavaly novemberben egy pesterzsébeti iskolában támadt rá egy feldühödött anya és nagybácsi egy tanárnőre azzal a váddal, hogy amikor a pedagógus látta, hogy egy osztálytársa veri a gyermeküket, ő is élvezettel beszállt, és a gyerek fejét egy szekrényhez csapta. A bírósági tárgyaláson már némileg életszerűbben adták elő a történetet: ekkor azt mondták, a tanár a gyereket sokszor állította a sarokba, amit a kicsi rossz néven vett. Az anya végül 2 év 10 hónap, a nagybácsi 1 év 2 hónap szabadságvesztést kapott tettéért.

Két éve Encsencsen támadt rá egy anya a fiával korábban nézeteltérésbe keveredett 14 éves fiúra, majd férfi kísérőjével a tanuló védelmére kelt fiatal tanárnőt is helyben hagyták. Az intézmény igazgatója később elmondta, hogy az ilyen helyzetekre nincsenek felkészülve, ezért az említett esetben először mindenki leblokkolt. Később rendkívüli értekezleten hívta fel a nevelők figyelmét arra, hogy ha ilyen történik, mielőbb vigyék el onnan messzire a gyerekeket, hogy minél kevésbé kelljen a brutalitás szemtanúivá válniuk. Emellett fontolgatják biztonsági őr alkalmazását és kamerarendszer telepítését is az iskolában.

Valóban ez lenne a megoldás? Szigorúan zárt kapuk és magas szintű biztonsági védelem? Rövid távon talán igen. A társadalom egésze azonban akkor járna jól, ha a biztonsági intézkedésekre nem kellene, hogy sor kerüljön. Ehhez azonban olyan szemléletformálás, és a leszakadt rétegeket is elérő kampányok kellenének, amelyek rengeteg pénzt és erőforrást igényelnek, hatásaik pedig talán csak a következő generációnál lennének láthatóak. Az unokáink jövőbeli biztonsága azonban minden bizonnyal megérné az áldozatot.

Kép (csak illusztráció): By ajari from Japan [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja