A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A megerősített fogyasztóvédelemé az idei év

Családinet - 2014-01-17
Amíg 2013 a rezsicsökkentés éve volt, addig 2014-ben működni kezd a megerősített fogyasztóvédelmi rendszer - mondta Németh Szilárd parlamenti képviselő, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa sajtótájékoztatón tegnap Budapesten.
A megerősített fogyasztóvédelemé az idei év

Ötszörösére nőtt a kiszabható bírság

A fogyasztóvédelem hatékonyabbá tételét szolgálja egyebek mellett a bírság felső határának 100 millióról 500 millió forintra emelése, a közszolgáltatóknál az egységes számlakép előírása, a negyedéves mérőleolvasás lehetőségének a megteremtése, a fogyasztók jogainak megsértése esetén járó 10 ezer forintos kötbér, továbbá a fogyasztói csoportok létrehozásának a megtiltása.

Nagyobb ellenőrzés az energiaszolgáltatóknál
    
Miután a fogyasztói panaszok 70 százaléka az energiaszolgáltatókat érinti, ezek a cégek idén kiemelt ellenőrzésre számíthatnak - ismertette a tervek között Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója.
    
Tudatos ügyféli magatartás

A fogyasztóvédelem 2010 előtt gyenge, és bírságközpontú volt. Azóta a napi gyakorlatban érvényesül a fogyasztóvédelem. A közmű szolgáltatókkal szemben a fogyasztók addig kiszolgáltatottak voltak, de azóta folyamatosan alakul ki a tudatos fogyasztói magatartás.
 
Csak képesített munkaerő alkalmazása  

A húsz kormányhivatalban megszervezték a fogyasztóvédelmi rezsipontokat, amelyeket támogattak a szolgáltatók is. Ugyanilyen fontos az, hogy a nagyvállalatoknál, valamint a közműszolgáltatóknál kötelező - megfelelő képesítéssel rendelkező - fogyasztóvédelmi referenst alkalmazni.
    
Több tízezer vizsgálatot végeztek tavaly

Pintér István a múlt évről elmondta, hogy a hatóság 47 témavizsgálat keretében 25 ezer konkrét vizsgálatot végzett. Ezek között szerepelt a többi között a szavatosság-jótállás, az árfeltüntetés, továbbá a termékbemutatóval egybekötött értékesítés vizsgálata is. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte a főigazgató, hogy legjobb védelem ellenük az, ha a fogyasztó el sem megy azokra.
    
A piacfelügyelettel kapcsolatban elmondta: az NFH első lett az uniós országok ilyen típusú intézményei között a fogyasztók egészsége és biztonsága érdekében tett intézkedéseivel.   


Fogyasztóbarát tanusítvány szolgáltatóknak

Kifejtette, a tudatos fogyasztóvá válást szolgálja a fogyasztóbarát tanúsítási rendszer, amelyet szigorú kritériumoknak való megfeleléssel lehet megszerezni, illetve a hatóság pozitív listája is. Ez utóbbira azok a kereskedelmi és vendéglátó ipari vállalkozások kerülhetnek fel, amelyeknél három országos vizsgálati program során sem talált semmilyen rendellenességet a fogyasztóvédelmi hatóság, a megelőző egy évben nem alkalmaztak velük szemben szankciót, illetve nem volt megalapozott panasz ellenük. Jelenleg 2181 vállalkozás szerepel a listán és az utóellenőrzések során is csak 23-at kellett törölni.
    
Több szolgáltatót is ellenőriznek 2014-ben

Az idei ellenőrzések sorában - az energiaszolgáltatókon túl - szerepelnek a termékbemutatóval egybekötött értékesítést végző cégek, de vizsgálja az NFH a 18 éven aluliak kiszolgálási tilalmának betartását és a rezsicsökkentés végrehajtását is - mondta.

Forrás: MTI
Fotó:
franky242 - FreeDigitalPhotos.net

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja