A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rendelet-tervezet a veszélyes hulladékokról

Családinet - 2014-01-16
Lakóházban és üdülőben kizárólag a háztartásban képződött veszélyes hulladékot és csak a közös helyiségekben lehet gyűjteni - egyebek mellett ezt tartalmazza a hulladék törvény végrehajtási rendeletének tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.
Rendelet-tervezet a veszélyes hulladékokról

Veszélyes hulladék gyűjtése társasházakban:
   
A gyűjtő - például a társasház - csak akkor gyűjthet veszélyes háztartási hulladékot, ha annak elszállítására van hulladékgazdálkodási engedélye. Amennyiben az ilyen anyag tárolására szolgáló konténer megtelik, az elszállításáról azonnal intézkedni kell. Bár a tervezet nem nevesíti, de háztartási veszélyes hulladék például a használt sütőolaj, elem, fényforrás vagy elektromos eszköz.
 
A veszélyes hulladék elszállítása:  
 
A veszélyes hulladék begyűjtője az elszállításra gyűjtőjáratot szervez. Amint birtokba veszi a veszélyes hulladékot, az a tulajdonává válik. Alkalmanként legfeljebb 2 tonna veszélyes hulladék adható át a gyűjtőnek, de súlyától függetlenül el kell szállítani a hulladékká vált gázüzemű-, elektromos- és elektronikus berendezéseket, továbbá az olajat, valamint az elemet és az akkumulátort is.

A veszélyes hulladékszállítás menete:
   
A hulladék gyűjtője szállítási lapot állít ki a veszélyes hulladékról, amelyet 10 évig kell megőrizni. A szállító - a lap átadása után is - csak olyan hulladékot szállíthat el, amelyre hulladékgazdálkodási engedélye van.
    
Nem kötelesek átvenni mindegyik veszélyes hulladékot a hulladékkezelőnél:

A hulladékkezelő nem köteles átvenni azt a veszélyes hulladékot, amely különbözik a gyűjtővel kötött szerződésben foglaltaktól, vagy a szállítás módja olyan, hogy veszélyt jelent a környezetre - például lyukas a konténer. Ilyenkor a veszélyes hulladékot vissza kell szállítani a begyűjtőnek.

Forrás: MTI
Fotó:
Volker Von Domarus - 123RF.com

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja