SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ismerkedés a meridiánokkal - 1. rész

Csapocska Mónika [cikkei] - 2011-08-25
Rejtély marad, hogy a kínai elődök 2500 évvel ezelőtt hogyan fejlesztették ki az akupunktúrás és a moxibuszciós módszertant, hogyan sikerült ekkora pontossággal feljegyezni a meridiánokat és az akupunktúrás pontokat, hogyan alkották meg a meridiánelméletet.
Ismerkedés a meridiánokkal - 1. rész

meridianAz akupunktúrás és a moxibuszciós terápia Kínából Koreába körülbelül i. sz.  600-ban jutott át, és onnan Japánba, Délkelet- és Közép-Ázsiába, majd végül Európába a XVII. században terjedt tovább. Jelenleg az akupunktúrás és moxibuszciós terápia elfogadott, és mint az "alternatív gyógyászat" fontos kezelése, egyre több országban alkalmazzák szerte a világon.

Ma már rendelkezésre állnak olyan  biofizikai módszerek, melyekkel igazolni tudták  a 14 akupunktúrás meridián tudományos klasszikus atlaszát, és a morfológia és a kísérleti meridián-akupunktúrás terápia eszközeinek segítségével bebizonyították a meridiánok tényleges létezését.
 
A hagyományos kínai gyógyászat ősi, klasszikus elméletei az emberi testet egy szerves egésznek tartották, ami nagyon közeli, szoros kapcsolatban áll a természettel. A meridiánrendszer, mint egy információs visszacsatoló rendszer, uralja az életenergia (Qi vagy Chi) és a vér áramlását, valamint az összes testi életműködés szabályozását.

A meridiánrendszer döntő szerepet játszik az életenergia (Qi) és a vér áramlásának élénkítésében, szabályozza az élő test  tevékenységeit.

Számos, a kínai gyógyászat elvein alapuló módszer létezik (akupunktúra, akupresszúra, moxibúciós terápiák, Chi-kung, masszázs terápiák), melyek főszabályként követik a meridiánegyensúly megteremtését  a betegségek gyógyítására, és a meridiánegyensúly fenntartását az egészség megőrzése érdekében. Az alapelv, hogy az összes megjelenő betegség a meridiánokban bekövetkezett egyensúlyi zavarra, blokkolódásra vezethető vissza, míg az ezekből történő felépülés a meridián-funkciók helyreállásának köszönhető.

A  meridiánrendszer  egy általános ellenőrző, szabályozó, egyensúlyi rendszer. Az összes megjelenő betegség a meridián(ok) ellenőrzése feletti uralom elvesztésére vezethető vissza, míg az ezekből történő felépülés a meridiánfunkciók helyreállásának köszönhető. A meridián tulajdonképpen a legfontosabb tényező, ami hatással van az emberi test egyensúlyára.

A meridián olyan valami, ami se nem látható, se nem érinthető. Nem különítheti el senki az emberi testből. Az idegektől vagy a véredényektől eltérően, a meridiánok nem izolálhatók anatómiailag. Végigfutnak a testen a zsigerektől a bőr felszínéig, magukba foglalva az összes szövetet és szervet, hatással vannak minden szervre és minden fiziológiai rendszerre, beleértve az immunrendszert, az idegrendszert, a belső elválasztású mirigyeket, a keringési, légző-, az emésztő-, a csont-, az izom- és a nyirokrendszert. Minden szervrendszert legalább egy meridián táplál.

A meridiánok szállítják  a chit, az életerőt. Egyensúlyt teremtenek, eltávolítják az elzáródásokat, szabályozzák az anyagcserét, maghatározzák a sejtmegújulás sebességét és módját. Áramlásuk éppen olyan lényeges, mint a vér áramlása. Ha egy meridián energiája blokkolt vagy szabálytalan, az veszélyezteti az általa táplált szervrendszert is.

Tizennégy meridián létezik: 12 pár meridián-(fő)csatorna és két meridián-vezeték.

A meridiánok: tüdő-, vastagbél-, gyomor-, lép-, szív-, vékonybél-, húgyhólyag-, vese-, szívburok-, hármas melegítő-, epehólyag-, és máj meridián. A két vezeték pedig a befogadó-, és a kormányzó vezeték.Mindegyik döntő szerepet játszik a test szabályozásában és ellenőrzésében.

A napjainkban a betegségek kezelésére és az egészség megőrzésére egyre szélesebb körben válnak ismertté a különböző masszázstechnikák, mozgásterápiák, az akupunktúra, akupresszúra és a fizikoterápiák. Ezek a kezelések ugyanazon az elven működnek, mechanikus-, vagy hőingerek útján (mint például dörzsölés, nyomkodás, szurkálás stb.) aktiválják a meridiánokat. Az aktivált meridiánok pedig szabályozzák, újra harmonizálják a megfelelő szervet a gyógyulás elérése érdekében.

Nemcsak fenti  gyógymódok, de mindennapi életünk számos tevékenységei és gyakorlatai is a meridiánterápia tipikus „alternatív” vagy „tudatalatti” (öntudatlan) formái. Ezek öntudatlanul aktiválják a meridiánokat, és hatással vannak az egészségre. Például amikor valaki reggelente fésülködik, tudat alatt edzi meridiánjait, hiszen az összes Yang meridián a fejen fut végig. Az arc- vagy hajmosás is a meridiángyakorlatok egy fajtája. Ha valaki naponta mindkét kezével megmasszírozza az arcát, nemcsak pozitív szépítő hatásokat ér el, hanem elősegíti az egészség megőrzését is. Mivel az arcon számos fontos meridián halad át, és onnan végig az egész testen, ezek  ily módon aktiválhatók  Ugyanebből az okból kifolyólag a lábmosás vagy a zuhanyzás is a tudatalatti meridiángyakorlatok közé sorolhatóak, mert ezek a fizikai mozgások és a meleg víz serkentőleg hat az egész test területén lévő meridiánokra is.

Az Érzelmi Felszabadítás Technika alaptétele, miszerint „minden negatív érzelem, minden önromboló cselekedet alapvető oka az életenergia áramlásának a blokkolódása, illetve a test energiarendszerének összeomlása” összecseng a hagyományos kínai orvoslás elveivel. Az EFT azonban nem csak testi szinten kezel. A meghatározott meridiánpontok enyhe stimulásásával, kopogtatásával újra aktivizáljuk a meridián-rendszert, és közben megfogalmazzuk, kimondjuk problémáinkat, így magunkra összpontosítjuk figyelmünket. Ezzel nemcsak testi, hanem lelki, érzelmi szinten is elősegítjük gyógyulásunkat. Az életminőséget rontó energiablokkok eltávolításával, feloldásával az életenergia megnövekszik, életünk gyökeresen átformálódik, változik.

Az elkövetkező cikksorozatban a fő meridiánokat, a működési zavaraikra utaló jeleket, és az EFT kopogatás által elérhető változásokat mutatom be röviden.

Felhasznált irodalom:
Dr. prof. Zong-Xiang Zhu - Dr. Zhi-Gui Qiao : Élj száz évet egészségesen a „3-1-2” meridián gyakorlatokkal
Jenifer Harper: A tudatos test
Fotó:
www.solyommadar.hu

Ismerkedés a meridiánokkal - 2. rész:  Hólyag-meridián
Ismerkedés a meridiánokkal - 3. rész: Epehólyag-meridián
Ismerkedés a meridiánokkal - 4. rész:  Gyomormeridián
Ismerkedés a meridiánokkal - 5. rész: A kormányzó vezeték, és a befogadó vezeték
Ismerkedés a meridiánokkal - 6. rész: Vesemeridián

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja