SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

3 ötlet házikészítésű tízóraihoz

Családinet [cikkei] - 2015-09-04
Az iskola kezdetével sokunknak okoz napi szintű fejtörést, hogy változatos, és lehetőleg egészséges falatokkal töltsük fel az uzsonnás dobozt. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusának kipróbált receptjeiből szemezgettünk gyorsan elkészíthető, és a szeptembertől végre valóban életbe lépő menza rendelettel is összeegyeztethető ételeket.
3 ötlet házikészítésű tízóraihoz

Egészségesebb és változatosabb ételeket ígér az eredetileg 2015 januártól hatályos – és ez év szeptemberétől a gyakorlatban is megvalósuló - rendelet, mely a közétkeztetőket egészséges alapanyagok használatára, kevés só, cukor és zsiradék tartalmú étrend összeállítására kötelezi. Az új ízeket remélhetőleg a gyermekek is szívesen fogadják majd, de emellett hasznos, ha egészséges tízóraival is készülünk.
 

Diabetikus és tejmentes répás zabkeksz


Hozzávalók 10 darabhoz:
 

  • 90 g sárgarépa
  • 50 g apró szemű zabpehely
  • 35 g zabpehelyliszt
  • 20 g kókuszzsír
  • 1 db tojás
  • 1 citrom héja
  • 20 g xilit


Elkészítés:

A sárgarépát meghámozzuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, a zabpehelylisztet, az olvasztott kókuszzsírt, majd a tojás segítségével formázható masszát készítünk belőle. Ízesítjük kevés reszelt citromhéjjal és xilittel. Fél órára félre rakjuk a masszát, majd miután összeállt, 8-10 kis golyót formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. Ezután egy kanál segítségével ujjnyi vastag pogácsákká formázzuk a golyókat. 200 fokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt készre sütjük.


Reform kakaós csiga


Hozzávalók 20 darabhoz:
 

  • 25 dkg zsírszegény túró
  • 22 dkg zabpehelyliszt
  • 5 dkg búzasikér
  • 6 evőkanál eritrit
  • 5 g sütőpor
  • 1 dl víz
  • 20 g vaj
  • 1 db tojás
  • 2 ek kakaó


Elkészítés:

A túró összedolgozzuk a zabpehelyliszttel, búzasikérrel, 2 ek eritrittel, sütőporral, és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. A tésztát kinyújtjuk 1,5-2cm vastagságúra, majd megkenjük az olvasztott vajjal, végül megszórjuk a kakaós eritrites keverékkel. A csigát szorosan feltekerjük, kb. 2cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. A tetejüket megkenjük egy felvert tojással és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.


Diabetikus, tejmentes zabpelyhes muffin


Hozzávalók 6 darabhoz:
 

  • 100 g apró szemű zabpehely
  • 1 tojás
  • 1,5 dl mandulatej
  • 100 g szeder (idénygyümölcsökkel, például körtével, almával, szilvával is helyettesíthető)
  • 1 tk sütőpor
  • 1 ek xilit plusz


Elkészítése:

A tojássárgáját fehéredésig verjük a cukorpótlóval, hozzákeverjük a zabpelyhet, a sütőport, és felöntjük növényi tejjel. A kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk a masszát, lazán hozzákeverjük a gyümölcsöket, majd szilikon muffin formákba adagoljuk a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt készre sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e a muffinok.

Forrás: www.allergiakozpont.hu
Fotó: EME/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja