SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 személyre szabott gasztroajándék

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-12-11
A karácsonyi ajándék szívből jövő ajándék. A legjobb, ha igazán személyre szabott, hiszen így a megajándékozott is érzi, hogy különleges helyet foglal el a szívünkben. A gasztroajándékok ilyenek. Szeretettel, gondossággal készülnek.
5 személyre szabott gasztroajándék

Gyógynövényes fűszersó

A fűszersó igazán egyedi, személyre szabott ajándék egy olyan családtagnak, barátnak, aki rajong a főzésért. Könnyedén elkészíthető gyerekekkel is, nagyszerű meglepetés például a nagymamáknak.

Szükség van hozzá egy díszes kis üvegre, szárított fűszerekre és tengeri sóra. A szárított fűszernövényeket egy daráló segítségével őröld meg, majd önts hozzá a tengeri sóhoz. Légmentesen zárd le, így sokáig eláll.

Ha nem üvegbe teszed, akkor még akár postán is nyugodt szívvel elküldhetitek a nagymamának.

Illatos, levendulás cukor édesszájúaknak

A levendulás cukrot szintén nagyon egyszerű elkészíteni. Már az ünnep előtt 1-2 héttel érdemes összekeverni szárított levendulát kristálycukorral, hogy jól összeérjenek az ízek. Az is nagyon látványos, ha az apró kis levendulavirágok látszanak az üvegen keresztül, de nyugodtan le is darálhatod a cukrot a levendulával együtt.

Felhasználható süteményekhez, desszertekhez. Könnyedén elkészíthető az apró kezek segítségével is, így szintén nagyszerű ajándék nagyszülőknek.

Sajtok fűszeres olajban

Ezt az ajándékot pár nappal az ajándékozás előtt érdemes elkészíteni. Alapolajnak válassz egy jó minőségű olívaolajat, de ha különlegesebb ízvilágra vágysz, akkor a dióolaj tökéletes alternatíva. A sajtok közül a megajándékozott ízlésének megfelelően válassz a fetasajt, a trappista sajt vagy bármelyik másik keményebb sajt közül. Ha a karakteresebb ízeket kedveli, akkor fűszeresebb, erősebb ízű sajtot válassz, ha inkább a visszafogottabbakat, akkor a trappista vagy az edami lehet a nyerő.

Válassz egy szép kis üveget, tedd bele a kockára vágott sajtot, adj hozzá apróra vágott, vagy szárított fűszernövényt és öntsd fel az olajjal. Először mindenképpen a sajtot tedd az üvegbe, mert fordított esetben könnyen túltöltheted, és a felesleg kifolyik.

Fűszernövények közül jó választás lehet a rozmaring, a kakukkfű és a bors. Ha még egy kicsit feldobnád, akkor tegyél bele aszalt paradicsomot és aszalt áfonyát is. Mindkettő nagyon jól illik a sajthoz.  

Fűszeres olajos magvak mézben

Egy igazi kalóriabomba, de mégis megéri, mert különleges ízvilágot kóstolhatsz meg. Meg amúgy is, ünnep van, ilyenkor lehet engedni egy kis csábításnak.

Ehhez a gasztroajándékhoz olajos magvakra lesz szükséged, például dióra, törökmogyoróra vagy mandulára. Egy fél kilógrammnyi mennyiséghez verj keményre egy tojás fehérjét. A magokat öntsd bele a tojásfehérjébe, szórj rá 1-1 evőkanál szárított rozmaringot és kakukkfüvet, majd hintsd meg sóval ízlésed szerint. Ha összekeverted, akkor terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsin, amit előzőleg vékonyan bekentél olívaolajjal.

200 fokon körülbelül 15 percig süsd, majd hagyd kihűlni. Ha igazán ínyenc vagy, akkor adj hozzá egy kis chili paprikát is.

Házi citromkrém

Ez a finom citromkrém tökéletes egy reggeli pirítóshoz vagy aprósüteményhez. Tökéletes ajándék igazi édesszájúaknak.  Amire szükséged lesz hozzá:

  • 10 dkg vaj
  • 18 dkg cukor
  • 1 dl citromlé
  • 1 kávéskanál citromhéj
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál juharszirup

A hozzávalókat tedd egy hőálló tálba, majd vízgőz felett folyamatosan kevergetve olvaszd fel őket. Légy türelmes, mert szükség van 20-25 percre, mire kész lesz. Ezalatt az idő alatt ne feledkezz el a kevergetésről. Még melegen tedd egy tiszta, száraz üvegbe és jól zárd le.  Ha kihűlt, akkor mehet a hűtőszekrénybe. Jól eláll, ezért nyugodtan készítsd el az ünnep előtt.

Kép forrása: Pixabay fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja