A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyermekeink és a gyorséttermek

Kókai Kata - 2007-01-09
Ínycsiklandó hamburgerek, s még annál is szebb csirkefalatok csábítanak a gyorsétterembe. Kérdés csak az, hogy mi szülők, ráharapunk-e a csalogató reklámokra.
Gyermekeink és a gyorséttermek

Lila ketchup, csíkos szendvicskrém, ízletes csokoládéba rejtett miniatűr játékok. Ez már nem Amerika, nem csak a külföldi filmek csodája. Hazánkban is egyre több csábító, de mesterséges étel vár arra a boltok polcain, hogy az óvatlan szülő megvegye. Hasonló trükkökkel élnek a gyorséttermek is. A leghízlalóbb, legkevesebb fontos tápanyagot tartalmazó ételekhez kínálják színes játékaikai, ezzel befolyásolva gyermekeink döntését. Hiszen lehet, hogy egy alma, vagy egy finom saláta sokkal csábítóbb lenne, de ez esetben elmaradna az áhított játék.

Gyorséttermi őrület

Bár sokan elítélik a gyorséttermeket, nem lehet egyértelműen a vendéglátóipart hibáztatni azért, ha gyermekeink nem a tápláló, egészséges ételeket választják. Nem egy esetben a szülő (pl. időhiány miatt) nem készít gyermekének uzsonnát, helyette rábízza a döntést, hogy mit vásároljon iskolába menet. A gyermekeket pedig születésüktől fogva befolyásolják a reklámok, a színes marketing őrület.

Ha egy egészséges joghurt, vagy tápláló gyümölcssaláta színes Disney-figurás dobozban lenne, valószínűleg kelendőbb lenne a gyermekek körében. Ha pedig a gyorséttermekben a hamburger helyett egy fitness saláta mellé kínálnák a szép, színes játékokat, kevesebb gyermek küzdene túlsúllyal.

Egészségesebb ételeket gyermekeinknek

Az „egészséges étel” fogalma mindig is vitatéma volt. Vajon nem egészséges a hamburger? És mi lehet a gond a töltött káposztával? Olykor átesünk a ló túloldalára, s mindent mérgezőnek titulálunk, ami nem kizárólag bio alapanyagokból készült. Gyermekeinknek számtalan tápanyagra, s mindenek előtt változatos étrendre van szüksége. Egy hamburger legalább olyan fontos lehet, mint a tápláló gyümölcs.

A hangsúlyt a változatosságra kell helyezni. A kiegyensúlyozott, vegyes étrend segít az ideális testsúly, a jó közérzet, az egészség megőrzésében. Nem a gyermek multivitaminok, táplálék kiegészítők teszik egészségessé gyermekeinket, hanem a vegyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás, és a biztos családi háttér.

Hogyan óvjuk gyermekeinket?

Nem elsősorban a tiltás az, ami jó útra tereli gyermekeinket. A tiltott gyümölcs mindig édesebb, így a csokoládé, a kóla, vagy éppen a hamburger még inkább az első hely felé törekszik a ranglistán. A megoldás az lehet, ha magunk készítjük el gyermekeink ételeit, friss, tápláló összetevőkből, de alkalmanként egy-egy gyorséttermi koszt, vagy éppen desszert is megjelenik az asztalon. Gyermekeink így egyformán tudják majd értékelni mindkét ételt.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja