SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Helyrehozható az elrontott gyereknevelés?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-08-23
Természetes, hogy szeretnénk jó szülők lenni - de ez nem mindig sikerül. Mit tegyünk, ha rájöttünk, hogy elrontottuk?
Helyrehozható az elrontott gyereknevelés?

Elrontott nevelés

Zsarnokokat nevelünk

Gyakori látvány a játszótereken vagy a bevásárlóközpontokban, hogy a gyerek feltűnően vad, fegyelmezetlen, indulatos. Követelőzik a szülőnél, aki enged is - ettől persze nem oldódik meg a probléma, sőt. Vajon hol a hiba? Több fegyelmezésre lenne szükség vagy épp ellenkezőleg? Hagyni kellene, hogy szabadon azt csináljon, amit akar, bármivel is jár a kívánságai teljesülése?

Miért nevelünk zsarnokokat? Valószínűleg nem direkt. Valószínűleg egy ponton mi is rájövünk, hogy hibáztunk. Hogy következetesebbnek kellett volna lennünk. És akkor most mi lesz?

A jó hír az, hogy még semmi sincs veszve. A helytelen viselkedést vissza lehet fordítani és meg is lehet szüntetni, de ehhez sok munkára van szükség.
 

A neveletlenségről nem a gyerek, hanem a szülő tehet

Az első és legfontosabb, amit meg kell értenünk, hogy a gyerek eredendően nem rossz. Egyik gyerek sem rossz. Ha rosszul, neveletlenül viselkedik, az mindig egy jelzés, egy figyelemfelhívás a szülő felé, és egyben egy tükör is. Egy tükör, hogy a hibát magunkban, nem pedig a gyerekünkben kell keresni.


Legyen meg az elhatározás a változtatásra

Szalai Katalin pszichológus szerint ha a szülő belátja, hogy tévedett, elrontotta, akkor fontos, hogy határozza el magát, hogy ezen igenis változtatni fog. Nem lesz egyszerű, az biztos, de megéri.

Azt javasolja, hogy kisebb gyereknek a következőképp magyarázzuk ezt el:

  • Volt már sok olyan helyzet, amikor ezt így csináltad, és ebből baj lett. Ezt ezután nem fogom többet megengedni. Ne is próbálkozz, mert nem fogom megengedni.

”A gyerek be fog próbálkozni, de fontos, hogy a szülő kitartson és mondja el újra és újra, hogy ezt mostantól nem szabad. Ha a szülő következetes, akkor a gyerek egyre ritkábban fog próbálkozni.”

Nagyobb gyerekkel így érdemes beszélni erről:

  • Nagyon sajnálom, hogy ez történt, pedig hidd el, hogy mindig szerettelek. Tudom, hogy sok hibát elkövettem, és a mostani eszemmel már nem így csinálnám.

Ha a gyerekhez őszinték vagyunk, akkor meg fogja érteni, hogy a szülő minden tőle telhetőt megtesz, hallgat a belső hangjára és képes arra, hogy változtasson, tanuljon, fejlődjön, jobb szülő legyen.
 

A gyerek pontosan érez rajtunk mindent

A gyerekkorunk meghatározza, hogy milyen lesz a felnőttkorunk. A pszichológus hangsúlyozza, hogy a gyerekek pontosan érzik a mi lelkiállapotunkat, és azt is, hogy milyen érzelemmel fordulunk feléjük.

”Ha a gyerekkel éppen ordítottak, attól még érezheti, hogy szeretik. Ahogy azt is érzi, ha nem szeretik, még ha nem is kiabáltak vele. Akit nem szeretnek, az azt érzi, hogy hiányzik neki valami, és elkezdi keresni azt az érzést, ami hiányzik. Ezeknél a gyerekeknél gyakori, hogy különféle módszerekkel, például tudatmódosítókkal, vagy adrenalinfokozó sportokkal próbálják magukat olyan állapotba hozni, hogy pótolják ezt a hiányérzetet. Ezek azonban sosem fogják a szeretetet pótolni.”


Ne aggódj, jól csinálod!

Még ha néha hibázunk is, a mai szülők többsége inkább szorongó, mint elhanyagoló vagy bántalmazó.

”Megnyugtatnám a szülőket, hogy nagyon is jól csinálják. Nincs olyan szülő, aki mindig pontosan érezné, hogy az adott pillanatban hogyan kell dönteni. De talán nem is baj, ha a gyerek megtapasztalja azt is, hogy mi sem vagyunk tökéletesek. Egyszerűen csak anyák és apák, akik minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a lehető legjobban indítsuk útnak a gyerekeinket az életben.”

Indexkép: Kindel Media fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Hazaküldte a háziorvos és az ügyelet is - tüdőgyulladásban halt meg a 13 éves Niki

Hazaküldte a háziorvos és az ügyelet is - tüdőgyulladásban halt meg a 13 éves Niki

A háziorvos azt mondta a gyerek panaszaira, hogy influenzaszerű vírus. Majd miután nem javult a gyerek állapota, keresztet vetett és azt mondta, ő nem Jézus, hogy egy nap alatt meggyógyítsa a lányt. Az ügyeletről is hazaküldték őket, két órával később pedig a sürgősségire siettek vele, de hiába szállították át a nyíregyházi kórházba, már nem lehetett megmenteni az életét.
"Már tegnaptól nem tudok műtéti időpontot adni" - egy kiváló gyermeksebész búcsúzik kis pácienseitől

"Már tegnaptól nem tudok műtéti időpontot adni" - egy kiváló gyermeksebész búcsúzik kis pácienseitől

Dr. Kürti László, a kiváló és rendkívül népszerű szolnoki gyermeksebész december elején tette közzé a felhívását arról, hogy pár hónap múlva nyugdíjba megy, és a hátralévő aktív idejében már nem tud új műtétekre időpontot adni. A mostanáig előjegyzett műtétjei kitöltik a megmaradt műtéti napjait, így a rendelésére érkező és műtétre szoruló gyerekeket csak tovább irányítani tudja.
A léleklátás művészete

A léleklátás művészete

A modern világban, ahol a tudományos magyarázatok uralkodnak, és az érzelmeink háttérbe szorulnak, egyre nő az igényünk a mélyebb, személyes megértésre. Az emberi lélek bonyolult labirintusa kifürkészhetetlen, és néha szükségünk van valakire, aki képes "belénk látni", segít eligazodni érzelmeink és gondolataink összekuszálódott gubancain. Ez a segítség érkezhet egy bölcs baráttól, pszichológustól, vagy akár egy különleges képességekkel rendelkező léleklátótól.
Reflux - kezelés nélkül komoly bajt okozhat

Reflux - kezelés nélkül komoly bajt okozhat

A reflux bár igen gyakori és jellegzetes tünetekkel járó betegség, azonban az esetek egy részében nehezen diagnosztizálható. Ennek oka, hogy esetenként egyáltalán nem tipikus tünetekkel jelentkezik. Ha ismerjük ezeket a nem típusos tüneteket, akkor felmerül bennünk a reflux gyanúja és tudjuk, hogy orvoshoz - leginkább gasztroenterológushoz - kell fordulnunk. A betegséget ugyanis mihamarabb kezelni kell, mert az elhanyagolt reflux nemcsak megnehezíti a mindennapokat, de komoly szövődményeket is okozhat.
A szerkesztő ajánlja