A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így nevelj nevetve!

Martincsevicsné Jenei Gizella - 2021-01-26
Miről álmodunk, amíg várjuk a gyermekünket? Arról, hogy majd nagyokat nevetünk, játszunk és boldogan éljük a mindennapjainkat! Ehelyett a valóság sokszor teljesen más. Vagy mégsem?
Így nevelj nevetve!

A különböző női magazinokban általában úgy ábrázolják a kisgyerekes családokat, hogy mindenki mosolyog. A gyerekek önfeledten játszanak, vidáman szaladgálnak. Idilli kép. Talán túlságosan is.

Sok újdonsült anyukát elkeserít, hogy a valóság néha távol áll ettől az idilli képtől. A babák bizony sokszor sírnak, próbálgatják a határaikat, ellenkeznek, követelőznek, hisztiznek. Ezek is a gyereknevelés velejárói, csak kevesebb szó esik róluk.
 

Mégis hogyan használhatod a nevetést, mint nevelési módszert?

Minden kisgyerek imád nevetni, kacagni, játszani. Azt is szeretik, ha az anyukájuk és az apukájuk velük együtt nevet. Csak a szülők sokszor elfelejtenek nevetni a hétköznapi terhek miatt. A sok aggódás, a sok házimunka, a sok feszültség ingerültté teheti a felnőtteket. Ez pedig átragad a gyermekekre is.

Hozd vissza a mindennapjaitokba a nevetést és meglátod, hogy számos helyzetet sokkal könnyebben kezelhetsz! Melyek ezek?
 

1.Amikor ellenkezik!

Ki ne ismerné azokat a helyzeteket, amikor indulnátok valahova és készülni kell.  A gyerekek nem szeretnek öltözködni, főleg akkor, amikor éppen valamilyen fontos játékban vannak elmerülve.

Tegyél egy kis csavart a dologba és ahelyett, hogy felrobbannál, amiért nem figyel rád, kezdj el egy játékot. Válaszd ki a kedvenc plüss játékát és beszélgess hozzá hangosan, hogy a gyermek is hallja. Mondd el neki, hogy milyen jó móka lesz séta közben kincseket gyűjteni vagy madarakat etetni (valami olyan legyen, amit a gyermeked is szeret csinálni).  Kezdd el felöltöztetni a játékot és tégy úgy, mintha elindulnátok. Kizárt, hogy a gyermeked ne rohanna utánad, mert a jóból ő sem szeretne kimaradni.
 

2. Amikor valamiről el szeretnéd terelni a figyelmét!

Nem akar cipőt húzni, nem akar kanállal enni, nem akar sapkát venni, nem akar fogat mosni és még sorolhatnánk hosszan azokat a dolgokat, amiket a gyerekek nap mint nap nem akarnak. Ahelyett, hogy felidegesíted magad és elkezdesz veszekedni vele, állj másképp a dologhoz. Általában nem célravezető az, ha ő mondja a magáét és válaszul te is a magadét. Ne az döntsön, hogy ki az erősebb vagy ki bírja tovább idegekkel.

Nem akar fogat mosni? Játszd el neki, hogy te vagy a fogmanó, aki megeszi a fogait, mert nem mosta meg vacsora után. Kezd el kergetni, próbáld meg elkapni, és ha sikerül, akkor dögönyözd meg alaposan. Egy jóízű kacagás hamar elfeledteti vele a dünnyögést.  

Ezt a játékot bármilyen más ellenkezés során is bevetheted. A haragjuk általában nem tart tovább pár percnél, így hamar elfelejtik a játék után, hogy korábban dühösek voltak.
 

3. Amikor megijedt valamitől!

Kicsi korban sok ismeretlen dologgal találkozik egy baba. A hirtelen megszólaló, hangos háztartási gépek, vagy a különböző dallomokon zenélő játékok könnyen megijeszthetik a gyerekeket. Vannak, akik annyira megijednek első alkalommal, hogy szinte már attól rosszul lesznek, ha meglátják a gépet. Még akkor is, ha nincs is bekapcsolva.

Ugyancsak ijesztő lehet számukra például a vihar, a dörgés és a villámlás.

Próbáld meg ezeket a helyzeteket viccesen kezelni. Fontos, hogy te se mutass ijedtséget, mert akkor minden próbálkozásod értelmetlen lesz, hiszen a kicsi megérzi rajtad a feszültséget.

Figyelj oda, hogyan reagáltok az egyes zajokra. Játsszátok el, hogy milyen viccesen indul el a porszívó. Kapcsold be és ki. Nevess egy nagyot, ha elindul és csodálkozz, ha megáll. Egy idő után a kicsi is kíváncsisággal fogja szemlélni a játékodat és ő is ki akarja majd próbálni. Nevess akkor is, amikor ő kapcsolja be. Meglátod, hogy ez a játék nagyon fog tetszeni a babának és egy rövid idő múlva már egyáltalán nem fog félni a porszívó hangjától.

Próbáld megtalálni, minden ilyen helyzetnek a vicces oldalát. Neked és neki is könnyebb lesz, sokkal szórakoztatóbban telnek majd a napjaitok és sokkal közelebb kerülsz ahhoz a képhez, amit a babavárás időszakában a női magazinokban láttál.

Kép forrása: Tatiana Twinslol fotója a Pexels oldaláról

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja