A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sírás nélkül 5.- Öltöztetés: A Te babád is utálja?

Tóth Nikolett - 2021-01-18
A legtöbb baba nem szereti, ha öltöztetik, és ezt egyből az anyukája tudtára is adja, mégpedig sírással. Gondoljunk csak bele: szép kényelmesen fekszik, nézelődik a meleg ruhácskájában, mi pedig hirtelen meztelenre vetkőztetjük és fázni kezd. Vagy épp ellenkezőleg, a téli sétához próbáljuk őt még egy pár rétegbe bebugyolálni. Ha megtanulsz pár öltöztetési praktikát és azt, hogyan bánj gyermekeddel öltöztetés közben, akkor sokat javíthatsz a helyzeten. Mutatjuk, hogy mire gondoltunk!
Sírás nélkül 5.- Öltöztetés: A Te babád is utálja?

Az első és legfontosabb, hogy tudd az okokat, vagyis, hogy miért kezd el sírni azonnal a baba, amikor öltöztetik. Olyan ez, mint amikor az anyaméhből kikerül a kinti világba. Egyszer csak ott fekszik meztelenül és kezdetben még nem tudja szabályozni a testhőmérsékletét. Ezért amikor levetkőzteted és fázik, egyből sírni kezd. Ahogy azt sem szereti, amikor az arca elé kerül valami vagy a fején átdugunk egy ruhaneműt. Ilyenkor ösztönösen védekezik, kapálózik, sír. A jó hír az, hogy ezeken a problémákon a következő egyszerű lépésekkel könnyen segíthetsz.
 

1. Takard be!

Amikor félmeztelenre vagy meztelenre vetkőzteted, akkor gyorsan takard be addig, amíg öltözteted, ezzel melegen tudod őt tartani. Ha csak pelenkát cserélsz, akkor elég alulról levetkőztetni a babát.
 

2. Praktikus öltözék

Amikor ruhát vásárolsz a kicsinek, az első és legfontosabb szempont az legyen, hogy a ruha kényelmes, puha legyen, és természetesen 100% pamut tartalmú. Az is lényeges, hogy könnyen ráadható legyen. Hiába mutat jól egy kisfiú ingben, ha sokáig bajlódsz a sok gombbal, ráadásul Neki sem kényelmes abban feküdni, főleg amikor hasal. Kislányoknál pedig ugyanez legyen a szempont, kerüljük a nehezen ráadható és kényelmetlen darabokat. Én például hosszú hónapokig nem adtam nadrágot a kisfiamra, mert úgy gondoltam, hogy rugdalózóban sokkal kényelmesebben tud mozogni, nem szorítja a derekát és külön zoknit sem kell ráadni, ami az öltöztetést is meggyorsítja.

3. Gyorsan és hatékonyan öltöztesd!

Készíts oda mindent a pelenkázó asztalra, vagy oda, ahol öltöztetni szoktad! Ne akkor keresgélj a ruhadarabok között, amikor már meztelenre vetkőztetted és sír. Legyél gyors és határozott, de ugyanakkor gyengéden és szelíden érj hozzá! Ha akaratlanul is csak cibálod, hogy minél hamarabb elkészüljetek, akkor az csak ront a helyzeten!

Ha egyszerre több réteget adsz rá, akkor a két ruhadarabot előre egymásra rakhatod, így csak egyet kell majd ráhúznod. Szintén időt spórolhatsz meg azzal, ha a ruhákat felsodrod, és úgy húzod fel rá. A body-t így egy mozdulattal át tudod dugni a fején. A harisnyát és az ujjatlan rugdalózókat is sokkal egyszerűbb felsodorva ráadni.
 

4. Legyél nyugodt és vidám, hogy ő is az lehessen!

Ha feszült vagy öltöztetés közben, akaratlanul is kapkodsz, akkor azt ő is megérzi. Bármennyire is nehéz, próbálj meg nyugalmat árasztani felé. Mondd el Neki, hogy mi fog történni: most beledugom a fejecskédet ebbe a ruhába, egy másodperc az egész, már kész is. Most a pici kezek következnek, aztán a lábacskáid, még begombollak, és már meg is vagyunk. Tudom, hogy ez most egy kicsit kellemetlen Neked, de látod, milyen hamar túl vagyunk rajta? Bár a baba nem érti a szavaidat, de a nyugodt hangodból megérti majd, hogy minden rendben van és megnyugszik.

Miközben beszélsz hozzá, mosolyogj is rá! A gyerekek utánzás útján tanulnak, ha mosolyogsz, idővel vissza fog mosolyogni Rád! Akár dúdolhatsz is Neki valamit, ami megnyugtatja. Nyugodtan énekeld el Neki azt a dalt, amelyiket sokat énekeltél, amikor a pocakodban volt. Ez is sokat segíthet abban, hogy megnyugodjon.
 

Olvasd el cikksorozatunk többi részét is, sírás nélkül témában!

Sírás nélkül 1.-Hajmosás sírás nélkül

Sírás nélkül2.-Körömvágás sírás nélkül? Így csináld!

Sírás nélkül 3.-Fogmosás sírás nélkül

Sírás nélkül 4.-Hajvágás sírás nélkül

Valamint a hamarosan megjelenő új cikket!

Sírás nélkül 6.-Pelenkacsere: Lehet ezt egyáltalán sírás nélkül?
 

Képek forrása: Joffi és Ben Kerckx képe a Pixabay-en

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja