SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szívszorító videó: így telnek a figyelemzavaros gyerekek napjai

Németh Noémi [cikkei] - 2016-10-18
ADHD, azaz figyelemzavaros hiperaktivitás. Ez egyre gyakoribb betegségben szenvedő gyerekek általában zavarják környezetüket viselkedésükkel, nem tudnak beilleszkedni, osztálytársaik és tanáraik pedig folyton azt éreztetik velük, hogy a terhükre vannak. De mit él át belül a figyelemzavaros gyerek? Szívszorító kisfilm készült, melyben pár perc erejéig egy ADHD-s kisgyerek bőrébe bújhatunk.
Szívszorító videó: így telnek a figyelemzavaros gyerekek napjai

Az ADHD egyre elterjedtebb betegség, melynek pontos okáról még nem sokat tudunk a kutatások ellenére sem. Az ilyen gyerekek nem bírnak nyugton maradni, folyton mozogniuk kell, a tanulásra pedig nem tudnak koncentrálni, hisz folyton elkalandoznak.
Félbeszakítanak másokat, képtelenek a közösségi szabályok elfogadására és betartására - például nehezükre esik kivárni a sorukat is, vagy elvégezni az iskolai feladatokat a tanórán. Folyton konfliktusba keverednek másokkal, s gyakran agresszíven lépnek fel.


A figyelemzavaros hiperaktivitás legfőbb tünetei és jelei:
 

 • A koncentrált figyelem zavara
 • Gyakori álmodozás napközben
 • Önértékelési zavar
 • A gyermek nem képes utasításokat végrehajtani, nem figyel
 • Feladatokat, aktivitásokat nem képes rendszerezni
 • Feledékenység, tárgyak elvesztése
 • A gyermek nem fejezi be a házi feladatot, nem készül a különórára, stb.
 • Könnyen eltéríthető, elterelhető
 • Gyakran babrál valamivel, fészkelődik a helyén
 • Nem képes egy helyben maradni, mintha állandóan mozogni szeretne
 • Rendkívül sokat beszél, fecseg
 • Félbeszakítja más játékát, beszédét
 • Nem képes kivárni a sorát egy közösségi helyzetben

Az ADHD-s gyerekeket rengeteg támadás, kritika éri, hisz "nem tudnak viselkedni" a közösségben - leggyakrabban úgy jellemzik őket, hogy kezelhetetlenek. A sok negatív visszajelzéstől önbecsülésük komolyan sérül: amikor szakemberhez viszik őket, legtöbbjük úgy jellemzi magát, hogy "hülye vagyok".

Hogy telik a figyelemzavaros gyerekek egy átlagos napja? Milyen nehézséget okoz nekik egy-egy olyan feladat is, ami mások számára semmiség? Milyen érzés kilógni a sorból?

Erik Rosenlund videója révén most beleshetünk a fejükbe 4 perc erejéig, és azt is megérthetjük, miért van hatalmas szükségük az elfogadásra, megértésre és szeretetre szüleik részéről. Ez az egyetlen kapaszkodójuk egy olyan világban, ami más, mint az övék, s ahol általában idegenek, kívülállók maradnak, ahová nem tudnak teljesen beilleszkedni.

Az ADHD-s gyerek szinte egy más világban él. Ismerd meg ezt a világot és nézd meg a rövid videót - íme, ez áll a kezelhetetlen gyermek viselkedése mögött.

A hiperaktivitás Magyarországon fél millió embert, köztük 70.000 gyermeket érint.
A negatívumok mellett az ADHD-s gyerekek számtalan pozitív tulajdonsággal is rendelkezhetnek: többek között nagyon intelligensek, jó a humorérzékük, kreatívak és szuper ötleteik vannak, érzékenyek, jó a tájékozódási képességük, nagy az igazságérzetük, és nagyon szeretik a családjukat.

Arra a területre kell koncentrálni és azt erősíteni, amiben tehetségesek, így a sikerek hatására javulhat önbecsülésük és viselkedésük is, sőt, hatalmas dolgokat vihetnek véghez az életben, ha megkapják a kellő elfogadást, toleranciát. A híres emberek között is ismerünk ADHD-s személyeket, ilyen például Bill Gates, Jim Carrey, vagy Will Smith is.

Hogy milyen csodát lehet kihozni egy figyelemzavaros gyerekből, arra a legjobb példa Albert Einstein esete: ő is hiperaktív volt, aki csak a saját szabályait tudta elfogadni, az iskolában pedig rosszul teljesített, sőt, egyenesen lassú felfogásúnak tartották. Ám miután hagyták, hogy a maga útját járja és azzal foglalkozzon, ami igazán érdekli, előtört belőle a tudós, aki olyan tényeket is megállapított, amiket a tudomány csak 100 évvel később tudott a gyakorlatban bizonyítani. Így vált ő "lassú felfogású" gyerekből végül az egész világon a zsenialitás szimbólumává.

Olvasd el ezt is: Az iskolából eltanácsolták, de hős anyukájának hála az évszázad feltalálójává vált 
Viselkedészavaros gyermekek - nemcsak a környezet szenved tőle

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja