A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hancúroztatok ma már?

Tömör Elisabeth - 2016-04-08
Ez a cikk a szülőkről és a gyerekekről fog szólni, a hancúrozás alatt pedig elsősorban dögönyözést, dobálást, csiklandozást, játékos birkózást kell érteni.
Hancúroztatok ma már?

MET (Muscle Effect Therapy) terapeutaként, aki a fizikai érintésekkel dolgozik, fontosnak tartom, hogy egyrészről a szülők felé közvetítsem, mennyire fontos a bensőséges szülő-gyerek kapcsolat kialakítása, melyhez az olyan fizikai kontaktuson alapuló minőségi élmény, mint a csiklandozás hogyan járulhat hozzá, másrészről felhívjam a szülők figyelmét arra, hogy tartsák tiszteletben gyermekük testét, ezáltal megtaníthatják neki, hogy ezt majd másoktól is elvárja! 
 

Csak akkor, ha mindkét félnek kellemes!

A csiklandozás, a hancúrozás a szavak nélküli játékok között ez az egyik első, és az egyik megunhatatlan is. Mégis mi szülők, ahogy cseperednek a gyerekek, egyre inkább elfelejtjük. Pedig a fizikai érintés öröme a saját bőrünkön érzékelhető. A hancúrozás, a csiklandozás felszabadító, lélekemelő, az egyik legklasszabb stressz-űző, és a legvidámabb szórakozás, de csak és kizárólag abban az esetben, ha ez mindkét fél számára kellemes! Amikor a kisgyerek visítva kéri, hogy hagyja abba az anyukája, az apukája a csikizést, ám a szülő fittyet hányva erre, még két másodperccel tovább dögönyöz, akkor az már merőben másfajta üzenetet hordoz! Fontos lenne ezt nekünk szülőknek megérteni, és elfogadni.
 

Az ő teste, az ő határai

Nem lehet elég korán elkezdeni megtanítani a kisgyereknek, hogy bensőséges kapcsolatot ápoljon elsősorban saját magával, és saját testével, hiszen elcsépelt közhely, mégis igaz, hogy csak az tud szeretetet adni, aki önmagát is szereti és tiszteli. A kisgyerek testélményei életre szóló hatással bírnak, - akárcsak a mieink -, és ennek a gyökerei a gyerekkorba nyúlnak vissza. Ha már kisgyerekként van kapcsolata a saját testével, akkor lesz majd képes egészséges önértékelésre, és később működőképes párkapcsolat kialakítására. Ezt pedig ugyanúgy, mint a villával való evést nekünk szülőknek kell megtanítanunk, mégpedig kisgyerekkorban.
 

Kezdjük az elején

A test határ a külvilággal, amit tisztelni kell. A kisgyerek teste a sajátja, ha úgy tetszik saját birodalma, ahol ő irányít. Meg kell neki tanítanunk, hogy figyeljen a testének minden rezdülésére. Ha fázik, vegyen fel egy pulóvert, ha azt érzi, pisilnie kell, akkor ne tartogassa, hanem menjen el a mosdóba. Azt is meg kell neki tanítanunk, hogy bizonyos helyeken senki nem érintheti meg a testét csak saját maga. Bizonyos helyzetekben, pedig amilyen a csikizés is, neki kell szólnia, hogy mi az, ami számára kellemes, vagy kellemetlen, és ezt nekünk, felnőtteknek is tiszteletben kell tartanunk.


Elűzi a stresszt, felszabadít

Már egy pár perces hancúrozás is felszabadító hatással lehet ránk, és az „áldozatra” egyaránt. Az önfeledt birkózás, játékos csiklandozás örömmel tölt el, a nevetés, és a kacagás, pedig elűzi a stresszt. Az ember alapvető szükséglete a fizikai kontaktus. Éljünk az érintés erejével, mely mélyebb köteléket képez köztünk, mint amit szavakkal valaha is ki tudunk fejezni. Ne feledd, hogy a csikizést akár problémamegoldó eszközként is használhatod, amikor a kérés, a szép szó nem segít, de még nem szeretnél kiabálni. A humor, a jókedv átlendít a kezdeti nehézségeken, és elakadásokon, hidat képez köztünk, hiszen az érintés az egyik legősibb, legelemibb szükségletünk.


Hagyd abba, ha arra kér!

A csikizés, és a hancúrozás tényleg jó móka, és minőségi időként is jól értelmezhető, de nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy csak akkor, ha az mindkét félnek kellemes élményt jelent. Ha a kisgyerek arra kér, hogy hagyd abba, akkor semmiképp se csikizd tovább. Ha a szülő tiszteletben tartja gyermeke testét, arra tanítja ezzel őt, hogy ő maga is tisztelje önmagát, és a másikat is, ez pedig az egyik legfontosabb érték.

A csiklandozás három alapszabálya:

  1. Csak ott szabad csikizni, ahol a másik szereti
  2. Addig szabad csak csikizni, amíg a másik nem kéri, hogy hagyjuk abba.
  3. Tartsuk tiszteletben a másik testét, ne okozzunk se fájdalmat, se kellemetlen érzést

Tudtad? Madridban található a világ első SPA-ja, a CosquilleArte Spa, ahol a masszőrök finoman tollakkal csiklandozzák a klienseket, hogy ellazulhassanak, és elűzzék a stresszt, szorongást.

Fotó: neildodhia/pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja