SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Egyre kevesebben nyelvvizsgáznak

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-02-02
Évek óta nem nyelvvizsgáztak olyan kevesen, mint tavaly - ez derült ki az Oktatási Hivatal adataiból. A változáshoz az is hozzájárult, hogy a diplomának már nem biztos, hogy feltétele a nyelvvizsga: ez a felsőoktatási intézményeken múlik.
Egyre kevesebben nyelvvizsgáznak

A középiskolások fontosabbnak tartják a nyelvtanulást, mint az idősebbek

2020 óta visszaesett a nyelvvizsgázó huszonévesek száma –  ez derül ki az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Osztály (NYAK) adataiból.

Az Eduline arról ír, hogy már a járvány idején visszaesett a nyelvvizsgázók száma, de azóta sem tért vissza a korábbi szintre. 

2013 és 2019 között évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak. Tavaly már csak 83 ezren, sőt: közülük csak 60 ezren szereztek bizonyítványt.

A koronavírus-járvány miatt a nyelviskolák és a nyelvvizsgaközpontok egy időre bezártak.

2021-ben és 2022-ben a kormány nyelvvizsga-amnesztiát rendelt el a járványra hivatkozva: ez azt jelentette, hogy azok az egyetemisták is kaptak diplomát, akik nem szerezték meg a nyelvvizsgát.

További érdekesség, hogy az adatok alapján a középiskolások fontosabbnak tartják, hogy nyelveket tanuljanak, a fiatalabbak ugyanis jóval többen nyelvvizsgáznak, mint az idősebbek. 


Eltörölték a nyelvvizsga-követelményt

Korábban beszámoltunk róla, hogy egy törvénymódosító javaslatból az derült ki nemrég, hogy eltörlik a nyelvvizsga-követelményt. Ez azt jelenti, hogy a jövőben csakis az egyetemeken múlik majd, hogy milyen nyelvtudást várnak el a hallgatóktól, vagy elvárnak-e egyáltalán bármilyet. Így a diplomához, sőt, a  doktorihoz sem biztos, hogy feltétel lesz a nyelvvizsga.

Indexkép: F1 Digitals képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja