A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Te beleolvasol a kamaszod naplójába?

Martincsevicsné Jenei Gizella - 2021-02-23
Kíváncsiság? Féltés? Számos oka lehet annak, hogy megfordul a fejedben, hogy beleolvass-e a gyermeked naplójába.

Te beleolvasol a kamaszod naplójába?

Kicsi korában állandóan csacsog. Minden gondolatot, ami csak megszületik a fejében, rögtön ki is mond. Később azonban megváltozik a helyzet. Ahogy kamaszodik, egyre kevesebbet beszél, egyre több titka lesz, amiket már nem veled, hanem a naplójával vagy a barátaival oszt meg.

Te pedig őrlődsz magadban, amikor takarítás közben kezed ügyébe kerül az a bizonyos napló. Olyan könnyű lenne kinyitni, beleolvasni, és megtudni, hogy mi is jár a gyermeked fejében.

Hogy döntesz?

Nehéz kérdés. Ha megkérdeznéd őt, akkor biztosan azt mondaná, hogy nem olvashatsz bele. De valahol rendben is van ez így, hiszen a napló a magánszféra kapuját jelenti.

Hova vezethet, ha mégis beleolvasol?

 

Megsérted a privátszféráját

Lehet, hogy soha nem derül ki a számára, mert pontosan vissza tudod rakni a naplót oda, ahol találtad. Ha azonban olyasmit olvasol, ami nem tetszik, akkor nagyon nehezen fogod tudni megállni, hogy ne hozd szóba. A gyerek nem buta. Rögtön levágja, hogy elolvastad a naplóját, ha hirtelen olyan témákról kezded faggatni, amiről korábban nem beszélgettetek. Ha pedig világossá válik számára, hogy onnan ered a kérdezősködés, hogy elolvastad a naplóját, az nagyon megronthatja a kettőtök közötti viszonyt.
 

Csalódik benned

Attól függően, hogy mit olvasol a naplójában, a gyerek megbántva érezheti magát. Csalódhat benned, megrendülhet a bizalma irántad, de az is előfordulhat, hogy szégyelli magát amiatt, amit leírt. Ne hozd ilyen helyzetbe. Helyette inkább figyelj oda arra, hogy sokat beszélgess vele. Nem baj, ha nem érti meg, ha nem fogadja el rögtön, amit mondasz neki. Csak mondd el. Ő meg elraktározza, és amikor szüksége lesz rá, akkor majd előhívja.
 

Befelé fordulhat

Ha csak egy kicsit is megsejti, hogy elolvastad a naplóját annak ellenére, hogy nem szerette volna, akkor ez megjósolhatatlan folyamatokat indíthat el benne. A naplóírás bizonyítottan jótékony hatású. Azzal, hogy valaki kiírja magából azt, ami bántja, illetve azt, ami bizonytalansággal tölti el olyan, mintha elmesélte volna valakinek. Megnyugtatja, segíti a feldolgozást. Egy kamaszban rengeteg érzelem dúl. Sokszor nem érti a körülötte lévő világot. Az írás segíthet neki rendszerezni a gondolatait. Ha azonban észreveszi, hogy a naplójában leírtakat más is láthatja, akkor nem mer többé teljes őszinteséggel megnyílni, ami rossz hatással lehet a lelkiállapotára. Nem kizárt, hogy zárkózottabb lesz és befelé fordul majd. Ezt pedig biztosan nem szeretnéd.
 

Lehet, hogy önmagadnak okozol fájdalmat

Ha elolvasod a naplóját, azzal nem biztos, hogy csak neki okozol fájdalmat. Mi van, ha egy vita után olyat ír rólad, amit nem gondol komolyan, de akkor és ott le kellett írnia. Ha ilyet olvasol, akkor önmagadnak is fájdalmat okozol. Még akkor is, ha amúgy jó a kapcsolatotok. Ez állandó feszültséget okozhat kettőtök között, mert megbeszélni ugye nem tudod vele, hisz akkor egyből lebuknál.

Mi az az eset, amikor megengedett lehet, hogy beleolvass a naplójába?

Vannak olyan esetek, amikor muszáj. Még akkor is, ha kiderül, és haragudni fog érte. Ezek pedig azok az esetek, amikor úgy érzed, hogy valami nem stimmel vele, hogy veszélyben van. Ilyenkor mindent meg kell tenned azért, hogy kiderítsd mi okozza a bajt, mire készül, milyen gondolatok járnak a fejében.

Ha úgy érzed, hogy:

 • bántják a társai az iskolásban vagy bárhol
 • internetes bántalmazás érte
 • szexuálisan bántalmazták, zaklatták
 • fennáll az esélye annak, hogy önmaga ellen fordul

Ha olyan tünetek észlelsz a gyerekeden, mint például:

 • étkezési zavar
 • alvási szokások megváltozása, alvással kapcsolatos zavar
 • nyugtalanság, szorongás
 • önbántalmazás (önmagát megvágja, fájdalmat okoz magának)
 • túlzó hangulatingadozása van, agresszívvé válik
 • a korábbi barátaival megszakítja a kapcsolatot, befelé fordul
 • indokolatlanul sokszor van fejfájása, hasfájása és egyéb testi tünete

Az ilyen esetekben előfordulhat, hogy a napló elolvasása megelőzheti a nagyobb bajt, és lehetőséged nyílik segítséget nyújtani a számára.

Biztos lehetsz benne, hogy még így is fel fog háborodni azon, hogy megsértetted a privátszféráját, de ezt ilyen esetekben félre kell tenned, és arra kell koncentrálnod, hogyan segíthetsz neki. Később, amikor elhárult a baj, biztos lehetsz benne, hogy ő is másképp fogja látni.

Kép forrása: Picjumbo képe a Pixabay-en.

 

Olvasd el ezt a cikkünket is!

Ádázkák- A kamasznevelés csínja és bája

16 éves kortól lehet tetoválása - Te megengednéd?

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja