A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Írásbeli felvételi: tippek és tanácsok

K. Guszti Ágnes - 2021-01-13
A továbbiakban pár tippet és tanácsot olvashatsz azzal kapcsolatban, hogy szülőként mire érdemes odafigyelni az írásbeli felvételit közvetlenül megelőző, izgalommal teli időszakban.
Írásbeli felvételi: tippek és tanácsok

 

A középiskolai írásbeli felvételi az első igazán nagy megmérettetés az általános iskolás tanulók életében. Természetes, ha a gyerekek határtalan izgalommal és némi szorongással vágnak neki ennek az akadálynak még akkor is, ha hónapokon át lelkiismeretes tanulással készültek rá.

Mit tehetünk szülőként azért, hogy gyermekünk könnyebben birkózzon meg ezzel a kihívással?
 

Próbálj meg lazítani!

Semmi értelme a felvételi előtti napon éjszakába nyúlóan ismételgetni a vizsgafeladatokat. Sokkal többet ér, ha gyermeked időben bebújik a takaró alá, hogy jól kialudja magát a nagy megmérettetés előtt. Délután még nyugodtan gyakorolhat egy kicsit, de aztán tegye félre a könyveket, és próbáljon meg relaxálni egy kicsit!

Ha nagyon izgul a másnap miatt, segíts neki ellazulni: hallgassatok zenét, beszélgessetek, készítsd el neki a kedvenc fogását vacsorára! Egy nagy kád meleg fürdő és egy kis egyedüllét is segíthet a feszültség oldásában.
 

Kell az energia!

Sok gyerek hajlamos a nagy napon megfeledkezni a reggeliről. Nem csoda, hiszen annyi minden jár a fejükben!

De te figyelj oda erre helyette is! Keljen fel reggel időben, hogy rohanás nélkül indíthassa a napot, hogy bőven legyen ideje a készülődésre és a reggelizésre! Ha az izgalom miatt nehezen csúsznak a falatok, vigyen magával egy szendvicset, pár müzliszeletet, gyümölcsöt a középiskolába!

Egy régi mondás szerint a csokoládé segít a gondolkodásban (habár Anyukám szerint inkább csak a fenekünknek segít a növekedésben). Egy kis szelet tényleg nem árt belőle, főleg, ha étcsokoládéról van szó, de vigyázz, nehogy túlzásokba ess!

Szintén nagyon fontos gondoskodni a megfelelő folyadékbevitelről. Mindenképpen legyen gyermeked táskájában egy kulacs víz, tea vagy friss gyümölcslé.
 

Miután megkapta a feladatlapot…

A feladatlap kézhez kapása után előfordul, hogy egy tanuló leblokkol, pánikba esik. Éppen ezért érdemes előre megbeszélni gyermekeddel, mit tegyen, hogy ezt elkerülje:

  • Az első pár percben gyorsan nézze át a dolgozatot az elejétől a végéig! Biztosan talál majd benne legalább egy olyan feladatot, amely első ránézésre is könnyedén megoldhatónak tűnik. Kezdje ezzel a feladattal a munkát! Ha sikerül ügyesen megoldania, könnyebben lép majd tovább a következőre.
  • A felvételi írása során kiemelten fontos a jó időbeosztás. Nem szabad túl sokáig mélázni egy-egy bonyolultabb kérdés felett! Ha valamelyik feladat nehezen megy, érdemes átugrani, és később visszatérni rá! A magyar dolgozat első feladatai például mindig játékos, kreatív gondolkodást igénylő feladványok, melyek megoldása néha meglehetősen sok időbe kerül. Annak ellenére, hogy rövid, kevés pontot érő feladatokról van szó, általában igencsak kifognak a tanulókon, akik feszült idegekkel, kavargó gondolatokkal épphogy csak belekezdtek a dolgozat megoldásába. Az ilyen feladatokat érdemes későbbre halasztani.
  • Lehetőség szerint ne maradjon üresen egy feladat sem! Főleg akkor ne, ha feleltválasztó vagy igaz-hamis kérdésekről van szó – legalább egy jó tippel adjunk esély a szerencsének!
  • Ha gyermeked, mint a villám, az idő lejárta előtt megoldotta az összes feladatot, akkor se siessen rögtön a tanterem ajtaja felé! Használja ki a fennmaradó időt, és ellenőrizze, nézze át újra a feladatlapot, hátha megakad a szeme egy helyesírási vagy számolási hibán!

Sok sikert kívánok minden felvételizőnek!

Fotó: Anastasiya Gepp-tól a pexels.com-on

Olvasd el ezeket a cikkeket is témában!

Továbbtanulási kalauz szülőknek

Hétfőtől jelentkezhetnek a fiatalok a ZsetOn c. pénzügyi versenyre

Tanulj meg tanulni!

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja