A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Öt igazság a tinédzserekről és a randevúzásról

Családinet - 2016-05-13
Honnan tudod, hogy kamasz gyermeked készen áll egy kapcsolatra? A tinédzsereknek sok mindent meg kell tanulniuk, miközben a kamaszkorral küzdenek. Tanítsd meg, hogyan kell randevúzni, az alábbi öt szabály segítségével
Öt igazság a tinédzserekről és a randevúzásról

1. Teljesen természetes, hogy a tinédzsereket érdekli a randevúzás

Míg pár kamasz a többieknél korábban kezd el érdeklődni a másik nem iránt, később mindegyik tizenéves életében eljön ez az időszak. Tudj meg többet a tinédzserek érzelmi fejlődéséről! A lányok hamarabb érnek, mint a fiúk, de azért a srácok fantáziáját is piszkálja a dolog. Olvasd el, mi az a 9 dolog, amit meg kell tanítanod fiadnak a testéről.
Nem kerülheted el semmiképpen: tizenéves gyermeked biztosan randizni akar majd. Amikor ez megtörténik, fel kell nőnöd a feladathoz, és elő kell szedned szülői képességeid. 


2. A tinik nem tudják, hogyan viselkedjenek a másik nemmel

Egy kamasz nem tanulja meg az osztályteremben, hogyan kell viselkedni a randin, így valószínűleg otthon sajátítja el az alapokat, mint például azt, hogy hogyan tartsa tiszteletben a másik személyes terét. De még ez sem elegendő ahhoz, hogy megismerje a valódi adok-kapok kapcsolat minden csínját-bínját.
Ezt csak akkor ismeri meg, amikor elkezd valakivel találkozgatni, és élesben tapasztalja meg a dolgokat. Beszélgess gyermekeddel azokról az értékekről, amelyek számítanak a randevúk során és egy kapcsolatban is, így megerősítheted benne azokat; akár mintát is mutathatsz neki saját házastársaddal, esetleg egy közeli ismerőssel kapcsolatosan. Ne félj szóba hozni ezeket a témákat, ne hidd, hogy nem fontosak. Azok a tinédzserek, akiknek megtanították a legfőbb értékeket, hasonló módon gondolkodó partnert fognak keresni.
 

3. Azok a kamaszok, akik beszélgettek szüleikkel a randizásról, felkészültebbek és boldogabbak

Ha azt szeretnéd, hogy tinédzser gyermeked boldogan nőjön fel, emlékezz rá, hogy az út rejti a boldogságot, nem a cél. Bár a kamaszok és a randizás említése még a legmagabiztosabb szülőket is idegessé teszi, nem szabad kimutatni, mennyire feszült vagy, ha előkerül a téma. Ne félj megbeszélni gyermekeddel a randevúzás szabályait és határait. Csak engedd el magad, és adj minél több tájékoztatást, így a kapcsolatod is megerősítheted vele.
 

4. Gyermekednek szüksége lesz magánéletre

Szülőként biztosan aggaszt, ha fogalmad sincs, mi történik kamaszod életében. De amikor randizni kezd, a háttérbe kell húzódnod, és meg kell próbálnod nem beleütni mindenbe az orrod. Először biztosan nehéz lesz, és lehet, hogy úgy fogod érezni, valami nincs rendben. Ez teljesen természetes, hiszen megváltozik az addigi szülői szereped, a változások pedig kezdetben rosszul érintik az embert.
Az is előfordulhat, hogy gyermeked szeretné megbeszélni, mi történt. Lehetnek kérdései. Ha így van, legyél mindig elérhető a számára, de ne próbálj a kérdéseibe belemagyarázni semmit, és ne kezdj el kíváncsiskodni.  
 

5. Kamaszodnak még mindig szüksége lesz rád

Az egyik beszélgetés során dolgozzatok ki a gyerekkel közösen egy forgatókönyvet arra vonatkozólag, amikor a segítségedre lehet szüksége, például el kell majd hoznod őt kocsival.
A tinédzserek közismertek arról, hogy gyakran keverednek olyan helyzetbe, amiből egyedül nehezen kerülnek ki jól. Akár még a randikon is előfordulhat ilyen eset. Éppen ezért tudasd vele, hogy bármikor felhívhat, amikor el kell valahonnan hozni kocsival. Bárhova és bármikor elmész érte, ha épp esti kimenőt kapott - legyen akár hajnali három óra is. Tedd mindezt úgy, hogy az gyermekedre nézve semmilyen következményekkel nem jár, hiszen te is tisztában vagy vele, hogy bárki tévedhet, amikor egy helyzetet megítél. Egyszerűen csak azt szeretnéd, ha fiad/lányod biztonságban lenne. Veszekedés, alkohol, és még sok más is előfordulhat egy rosszul sikerült randevún. Ezért reméld a legjobbakat, de légy készen a legrosszabbra, és mindig légy elérhető gyermeked számára.

Honnan tudhatod, hogy készen áll-e kamasz gyermeked egy kapcsolatra? - ellenőrizd le erről szóló cikkünk segítségével.

Fotó: www.flickr.com

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja