SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

A sikításuk mentette meg az életüket! Életveszélyes bútorok a lakásban

Nemes Dóra [cikkei] - 2021-02-24
Az elmúlt 20 évben 450 gyerek halálát okozta, hogy felborult tévéállvány, fiókos szekrény vagy más instabil bútor alá szorult, számolt be róla a napokban a CBS amerikai televíziótársaság. Szakemberek szerint a bútorgyártók mellett a szülők felelőssége is az otthoni tragédiák megelőzése. Cikkünk végén mutatunk mi is néhány tippet!
A sikításuk mentette meg az életüket! Életveszélyes bútorok a lakásban

Évente több mint 11 ezer gyereket visznek kórházba, miután rádőlt egy bútor – jellemzően tévéállvány, komód, esetleg könyvespolc. Ezt a megdöbbentő statisztikát publikálta a közelmúltban az Egyesült Államok Termékbiztonsággal Foglalkozó Fogyasztóvédelmi Bizottsága (CPSC).

Nem egy ilyen eset, sajnos, tragédiával végződik: a szervezet szerint évente legalább 45 gyerek belehal a sérüléseibe, vagy megfullad az olykor több tíz kilós berendezések súlya alatt.

2000 és 2019 között csaknem félezer 17 éven aluli vesztette életét ilyen módon, az áldozatok 79 százaléka pedig még hatéves sem volt, mutat rá a Family Safety & Health.

Az utóbbi évek egyik legfelkavaróbb esete Josef Dudek halála volt, erről portálunk is beszámolt annak idején. 2017-ben a kétéves kaliforniai kisfiúra dőlt egy majdnem 80 centis fiókos szekrény. Az Ikea, ahol Dudekék megvásárolták a bútort, tavaly 46 millió dollár kártérítést fizetett a szülőknek, akik álmukban sem gondolták, hogy totyogós gyermekük egyáltalán képes megmozdítani egy 30 kilós tárolót.

A Smart Parenting cikkében emlékeztetett arra, hogy a svéd bútoróriás ezt megelőzően is számos árut visszahívott, mert azok nem feleltek meg a biztonsági előírásoknak. Malm típusú fiókos szekrényeik 2011 óta legalább öt gyerek halálát okozták.

A Dudek család tragédiája után az Ikea szóvivője azt nyilatkozta: a korábban visszahívott termékek valóban instabilak voltak, de főként azért, mert a vásárlók nem rögzítették megfelelően azokat a falhoz, holott erre az összeszerelési útmutatók külön kitérnek. Az üzlethálózat az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított a tájékoztatásra, és több platformon is felhívja a figyelmet a potenciális veszélyforrásra.

A rögzítés azonban, sajnos, nem mindig elég, ezt a Santa Fe-i Oka ikrek története is bizonyítja. Tavaly júniusban bejárta az internetet a család bébiőre által rögzített, hátborzongató felvétel, amelyen jól látszik, ahogy a kétéves Clara és Dominic felmászik a szobájukban található könyvespolcra. A 180 centiméter magas, alul fiókos bútordarab a terhelés hatására a gyerekekre dőlt, akiknek csodával határos módon nem esett komolyabb bajuk.

A szülők korábban meg voltak győződve arról, hogy a szoba „bababiztos”: a könyvespolcot az előírásoknak megfelelően rögzítették a falhoz, ám amikor a gyerekek felkapaszkodtak a polcokra, a csavarok egyike kijött, a másik pedig beletörött a támlába, tájékoztatott a Consumer Reports.


(A kép forrása: www.consumerreports.org)

Az ügy kapcsán Janet McGee, a Parent Against Tip-Overs (PAT) nevű segítő csoport alapítója azt nyilatkozta a portálnak: amennyire megrázó az ikreknek a felvételen is jól hallható sikolya, legalább akkora szerencse, hogy egyáltalán tudtak sikítani, mert ez mentette meg az életüket. A PAT olyan szülőket tömörít, akiknek a gyermeke hasonló balesetben halt meg: úgy ejtették őket csapdába a bútorok, hogy képtelenek voltak segítségért kiáltani. Mire a szülők észrevették, mi történt, már túl késő volt.

Egy felmérés szerint az amerikaiak 73 százaléka soha nem rögzíti a falhoz a bútorait. A legtöbben (41 százalék) azért, mert úgy gondolják, így is elég stabilan állnak. 25 százalékuk egészen egyszerűen nem akarja kifúrni a falat, 16 százalékuk viszont a bútort sajnálja.

A megkérdezettek fele azt is állította, soha nem hagyja a gyermekét felügyelet nélkül a rögzítetlen bútorok közelében, a statisztikák azonban nem erről árulkodnak. A legtöbb ilyen eset lefektetés után történik, amikor a gyerek(ek) egyedül marad(nak) a szobában, és a szülők elmennek aludni.

Az otthoni balesetek száma a világjárvány kitörése óta nőtt némileg: miután az emberek többet tartózkodnak otthon, többször meg is sérülnek, írta korábban a Világgazdaság a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének jelentésére hivatkozva.

„A háztartási balesetek többsége esésből, zuhanásból adódik, de jelentős részarányt képviselnek az égésből, vágásból, szúrásból származó sérülések is. A halálesetek alakulása is beszédes: míg közlekedési balesetben tavaly (2019-ben) 530 személy vesztette életet, addig otthonukban háromszor-négyszer annyian, több mint 1700-an szenvedtek végzetes balesetet”, adta hírül a vg.hu.

 

És a te otthonod mennyire biztonságos?

Bár a bútorfelborulásból származó sérülések és halálesetek száma az elmúlt egy évtizedben csökkent a különféle tájékoztató és figyelemfelkeltő kampányoknak hála, a sajtót évről évre bejáró történetek arra intenek, nem lehet eleget beszélni az otthonok „baba- és gyerekbiztossá” tételéről.

Éppen ezért mutatunk néhány tippet, a teljesség igénye nélkül. (Az idézetek a Lóci óriás lesz című versből származnak, talán érdemes ilyen megközelítésből is újraolvasni…)

1. „Leguggoltam s az óriásból törpe lett...”

Térdelj le, és nézz körül a lakásban a gyermeked perspektívájából, tanácsolják a lakberendezők. Így sokkal könnyebben észreveszed azokat a lehetséges veszélyforrásokat (például vezetékek, konnektorok), amelyek valamiért felkelthetik a kicsik érdeklődését.

2. „...tornyok jártak-keltek köröttem”

Amennyire banálisnak tűnik, valójában olyan nagy előrelépést jelent a lakás biztonságossá tételében, ha rendet raksz – vagy legalábbis nem zsúfolod tele a helyiségeket mindenfélével. Minél több mindent kell kerülgetni, annál nagyobb az esélye annak, hogy a gyereked nekimegy, megbotlik benne, netán magára dönti.

 (A kép forrása: www.canva.com)

3. „...lépcsőnek használta a könyves polcokat”

Rögzíteni, rögzíteni, rögzíteni…! Hiába nehéz önmagában egy komód, ha a kihúzott fiókba belekapaszkodik a gyerek, megindulhat az egész berendezés. Tudtad, hogy a lapos tévé is életveszélyes lehet? Elég egy óvatlan mozdulat, és az állványról lebillenő, „mindössze” 4,5 kilós készülék olyan erővel ér földet, mint egy bowling golyó, figyelmeztet a PAT.

4. „...és hórihorgas vágy emelt – föl! föl!”

A gyerekek kíváncsiak, érdeklődőek és szeretik felfedezni a környezetüket. Éppen ezért ne tároljunk a szekrények tetején olyasmit, ami miatt fel akarnának mászni rá. Az alsó polcokon könnyedén hozzáférhetnek a kis holmijukhoz, legyen az egy játék vagy egy könyv.

5. „...feszengtem, mint kis, észre sem vett bomba a nagy falak között”

Gyufa, gyógyszer, elem és minden, ami fulladás- vagy törésveszélyes: tedd el biztonságos helyre, és ügyelj arra, hogy a tárolón legyen fiók- vagy szekrényzár. Ugyanez igaz a háztartási szerekre is, amelyeket mindig gondosan el kell zárni. Az Alabamai Egyetem felmérése szerint az elsőgyermekes kismamák a lakásban fellelhető potenciális veszélyforrásoknak kevesebb, mint a felét szúrják ki, de a szakértők a gyakorlott mamiknak is azt javasolják: legalább félévenként vizsgálják át tüzetesen a lakást, elég biztonságos-e az otthonuk a gyerekek szempontjából is.

Ti milyen praktikákkal teszitek még biztonságosabbá a lakást? Adjunk ötleteket egymásnak!

Indexkép: www.canva.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja