A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Apró gyerekek a kertben

Fürst Melinda - 2008-09-10
Az udvarunk kialakításánál vegyük figyelembe azt a tényt, hogy bár igyekszünk folyamatosan odafigyelni a gyerekekre, adódhatnak olyan helyzetek, amikor a kicsik önállóan használják a kertet, udvart. Ha már nagyobbak, könnyebben hagyjuk őket egyedül játszani, ennek megfelelően biztonságossá kell tennünk a területet.

Apró gyerekek a kertben

Ha lépcsőn keresztül jutunk ki a házból, akkor a lépcsőfokok legyenek kellően szélesek és nem túl magasak, felületük ne legyen csúszós. Ha magasabb teraszon át jutunk ki, akkor szereljünk fel korlátot a szélére, vagy töltsük fel földdel a terasz körüli részt. Így a peremről egy lejtőn keresztül léphetünk a kertbe.

A kerti utak burkolatában ne legyenek éles, hegyes kövek.
Ha grillezőt, bográcsozó helyet is építünk, az legyen elkerítve.
A mostanában divatos kovácsoltvas kerti szobrok felállítása előtt gondoljuk át, nem lesznek-e útban azok a gyerekeknek futkározás közben?
Ellenőrizzük, hogy vannak-e olyan csúcsok rajtuk, amelyek balesetet okozhatnak.

Látványos, hangulatos elem lehet az udvaron egy tó vagy csobogó, de sose felejtsük el, hogy egy kisgyerek akár 10 cm mély vízbe is belefulladhat! Vajon ér ekkora kockázatot a látvány?! A kutakat, ciszternát, emésztő fedelét mindig zárjuk lakattal, hogy még véletlenül se tudják kinyitni őket a kicsik. Ha medencénk is van, gondoskodni kell arról, hogy megfelelően lefedhető legyen. A fólia, ponyva nem jó erre a célra, csak olyan merev burkolat, amely akár rálépés esetén is a víz színén marad, nem süllyed le.

{POLL_RIGHT_48} Ha lesz saját játszótér, akkor az elemek megvásárlása előtt győződjünk meg róla, hogy azok engedélyezett, biztonságos darabok-e. A kiálló csavarok, szögek, peremek veszélyforrást jelentenek. Fajátékok esetében rendszeresen ellenőrizzük hogy nem korhadnak-e, nem szálkásodtak-e ki és időnként csiszoljuk át. Kezeljük le őket gyerekbarát, vizes bázisú szerekkel. Minden játékot kellő mélységben rögzíteni kell a talajban, hogy ne borulhassanak fel. A hinták teherbírását is ellenőrizzük! A játékokat puha talajra építtessük fel.

A növényzet telepítésénél gondosan nézzünk utána, hogy ne legyen köztük
- mérgező cserje, pl. leander, bürök, akác, aranyeső, gyöngyvirág.
- nagy tüskéjű, szúrós növények, pl. rózsa, kaktusz, japánbirs.
Magyarázzuk el a gyerekeknek, hogy a csábítóan színes bogyókat sem kóstolhatják meg szülői engedély nélkül. Igyekezzünk úgy ültetni, hogy átlátható maradjon az udvar, de azért legyenek búvóhelyek a nagy bújócskákhoz, számháborúkhoz.

A kerti szerszámokat és vegyszereket tartsuk elzárva a garázsban vagy tárolóban, hogy a kicsik ne férjenek hozzájuk. Biogazdálkodás esetén csökkenthetjük a mérgezés veszélyét.

Ha állatot is tartunk, a kicsiknek ismerniük kell a velük való bánásmód alapszabályait és az állatok is legyenek kellően fegyelmezettek. Az ürüléküket, természetesen rendszeresen össze kell szedni.

A kerítés tervezésekor se csak az esztétikum lebegjen a szemünk előtt, mert bár nagyon mutatós lehet egy vízszintes lécezésű fakerítés, ezt a kicsik létrának használhatják és pillanatok alatt az úttesten teremhetnek. A kaput természetesen zárjuk mindig!

Ha mindezeket figyelembe vesszük, akkor örömteli és nyugodt órákat tölthetünk a kertben gyermekeinkkel.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja