SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Milyen nyugdíjra számíthatok?

Családinet [cikkei] - 2004-05-16
Akik valamilyen nyugdíjpénztárnak is a tagjai, azok a Társadalombiztosítás mellett öregkori járandóságuk egy részére innen számíthatnak.
Milyen nyugdíjra számíthatok?

A törvény a magánnyugdíjpénztárak számára négyféle életjáradék-típust tesz lehetővé. A
pénztártagnak belépéskor vagy a szolgáltatás megkezdése előtt kell a következő járadéktípusok közül választania. 
 
Bár az egy életre szóló járadéktól a két vagy több életre szólóig haladva a hozzátartozók egyre biztosabban juthatnak hozzá az elhunyt pénztártag járadékához, de mivel az egyéni számlán összegyűlt tőke egyre több kedvezményezett között oszlik meg, ugyanebben a sorrendben haladva egyre kisebb összegű a havi járadék nagysága.

Öregségi nyugdíjra az jogosult, aki betöltötte a 62. életévet és legalább 20 év szolgálati időt szerzett. Ettől eltérően az 1943-ban született nők 58, az 1944-ben születettek pedig 60 évesen, tehát előbbiek 2003-ban, utóbbiak pedig 2005-ben válnak teljes jogú nyugdíjassá (az 1946- ban született nők pedig 61 évesen kérhetik nyugdíjazásukat).
 
Öregségi résznyugdíjra az jogosult, aki az öregségi nyugdíjhoz szükséges korhatárt 2009. előtt betölti és a korhatár betöltéséig 15 év szolgálati időt szerez. Ezt követően már nem szerezhető résznyugdíj jogosultság. 
 
Előrehozott nyugdíjra azok jogosultak, akik nem töltötték be a számukra előírt nyugdíjkorhatárt. Nők legkorábban a nyugdíjkorhatár betöltése előtt 5, férfiak 2 évvel


kérhetik az ilyen járandóság megállapítását.
 
Csökkentett összegű előrehozott nyugdíj annak jár, aki betöltötte az előrehozott öregségi
nyugdíjhoz  Az egy életre szóló járadéknál a járadékot a pénztár kizárólag a tag számára, annak haláláig folyósítja. Ez a szolgáltatás csak , Az elején garanciatartamos életjáradéknál a járadékot egy előre meghatározott időtartamig - garanciatartamig - folyósítják, még akkor is, ha a pénztártag időközben meghalt. Ha a pénztártag a garanciálisan vállalt periódusnál tovább él, akkor a pénztár haláláig folyósítja az összeget. Ha például a garanciatartam 10 év, akkor 10 évig mindenképpen folyósítják a járadékot, függetlenül attól, hogy a pénztártag még életben van-e.

Amennyiben a nyugdíjas a garanciatartamnál hosszabb ideig él, természetesen ős haláláig kap járadékot. 
 
A végén garanciatartamos életjáradéknál a járadékot a pénztár a tag halála után, egy előre meghatározott időtartamig - garanciatartamig - folyósítja. Ha például a garanciatartam 5 év, akkor ez azt jelenti, hogy a pénztártag halála után a kedvezményezett/örökös még 5 évig élvezheti a járadék előnyeit. 
 
A két vagy több életre szóló életjáradéknál a pénztár a járadékot mindaddig folyósítja, amíg a pénztártag vagy az általa megnevezett személy(ek) valamelyike életben van.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja