A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Milyen nyugdíjra számíthatok?

Családinet - 2004-05-16
Akik valamilyen nyugdíjpénztárnak is a tagjai, azok a Társadalombiztosítás mellett öregkori járandóságuk egy részére innen számíthatnak.
Milyen nyugdíjra számíthatok?

A törvény a magánnyugdíjpénztárak számára négyféle életjáradék-típust tesz lehetővé. A
pénztártagnak belépéskor vagy a szolgáltatás megkezdése előtt kell a következő járadéktípusok közül választania. 
 
Bár az egy életre szóló járadéktól a két vagy több életre szólóig haladva a hozzátartozók egyre biztosabban juthatnak hozzá az elhunyt pénztártag járadékához, de mivel az egyéni számlán összegyűlt tőke egyre több kedvezményezett között oszlik meg, ugyanebben a sorrendben haladva egyre kisebb összegű a havi járadék nagysága.

Öregségi nyugdíjra az jogosult, aki betöltötte a 62. életévet és legalább 20 év szolgálati időt szerzett. Ettől eltérően az 1943-ban született nők 58, az 1944-ben születettek pedig 60 évesen, tehát előbbiek 2003-ban, utóbbiak pedig 2005-ben válnak teljes jogú nyugdíjassá (az 1946- ban született nők pedig 61 évesen kérhetik nyugdíjazásukat).
 
Öregségi résznyugdíjra az jogosult, aki az öregségi nyugdíjhoz szükséges korhatárt 2009. előtt betölti és a korhatár betöltéséig 15 év szolgálati időt szerez. Ezt követően már nem szerezhető résznyugdíj jogosultság. 
 
Előrehozott nyugdíjra azok jogosultak, akik nem töltötték be a számukra előírt nyugdíjkorhatárt. Nők legkorábban a nyugdíjkorhatár betöltése előtt 5, férfiak 2 évvel


kérhetik az ilyen járandóság megállapítását.
 
Csökkentett összegű előrehozott nyugdíj annak jár, aki betöltötte az előrehozott öregségi
nyugdíjhoz  Az egy életre szóló járadéknál a járadékot a pénztár kizárólag a tag számára, annak haláláig folyósítja. Ez a szolgáltatás csak , Az elején garanciatartamos életjáradéknál a járadékot egy előre meghatározott időtartamig - garanciatartamig - folyósítják, még akkor is, ha a pénztártag időközben meghalt. Ha a pénztártag a garanciálisan vállalt periódusnál tovább él, akkor a pénztár haláláig folyósítja az összeget. Ha például a garanciatartam 10 év, akkor 10 évig mindenképpen folyósítják a járadékot, függetlenül attól, hogy a pénztártag még életben van-e.

Amennyiben a nyugdíjas a garanciatartamnál hosszabb ideig él, természetesen ős haláláig kap járadékot. 
 
A végén garanciatartamos életjáradéknál a járadékot a pénztár a tag halála után, egy előre meghatározott időtartamig - garanciatartamig - folyósítja. Ha például a garanciatartam 5 év, akkor ez azt jelenti, hogy a pénztártag halála után a kedvezményezett/örökös még 5 évig élvezheti a járadék előnyeit. 
 
A két vagy több életre szóló életjáradéknál a pénztár a járadékot mindaddig folyósítja, amíg a pénztártag vagy az általa megnevezett személy(ek) valamelyike életben van.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja