SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A megcsalás és a megbánás három szintje

Tamás-Zaka Dóra [cikkei] - 2020-09-14
Ha megcsalás vagy "félrelépés" üti fel a fejét egy párkapcsolatban, az szinte mindig nagy krízist okoz. Az addig biztonságosnak tűnő párkapcsolat hirtelen meginog, és gyakran minden megkérdőjeleződik. Számtalan kérdés jelenik meg a megcsalt félben: mióta tart? Már akkor is tartott, amikor nyaralni/vacsorázni voltunk és jól éreztük magunkat együtt? Miért tette ezt? Én rontottam el valamit?
A megcsalás és a megbánás három szintje

Az első reakciók csillapodása után sok esetben eljutnak a párkapcsolat rendbetételének kérdéséhez. Gyakori, hogy ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel dolgozunk a párterápia során, hiszen még ha a megcsalt félben meg is jelenik a megbocsátás szándéka, gyakran segítség nélkül ez nem tud létrejönni. Az ilyen helyzetekben az egyik döntő tényező, hogy a megcsaló fél megbánta-e, amit tett? Igen ám, de a megbánásnak több fázisa is van, nem mindegy, hogy épp melyikben tart.

A megbánás első fázisa valójában még nem az, amire ilyenkor a megcsalt fél vágyik. Ilyenkor jellemzően a hűtlen fél még nem a tettét bánta meg, sokkal inkább annak kiderülését. Az ezzel járó kellemetlenségek – a megcsalt fél dühe, haragja, szomorúsága, csalódottsága, és minden, ami ilyenkor előjöhet – okoznak számára nehézséget. Nem érez bűntudatot amiatt, amit tett, inkább annak a terhét érzi, amilyen következményekkel jár ez.

A második fázisban már némiképp közelebb kerül a hűtlen fél megbánása ahhoz, ami a megcsalt fél számára is elfogadható. Ilyenkor már azt a fájdalmat és szomorúságot is sajnálja, amit tettével okozott. Ennek ellenére még mindig küzd a kiderülés okozta nehézségekkel, miközben a hűtlensége által kapott pozitív élmények nem halványulnak. Képes lenne tehát arra, hogy ismét megtegye, ami leginkább visszatartja az a sok teher, amivel a kiderülés járt. Ebben a fázisban sok veszekedés jellemző, hiszen, bár a hűtlen fél hangoztatja sajnálatát, a másik ebben nem érzi az őszinteséget, a valódi megbánást, sokkal inkább azt, hogy „szabadulna” a feszültségtől, ami a megcsalás kiderülése óta uralkodik a kapcsolatban.  

A harmadik fázis a valódi megbánásé, azonban nem mindig jutnak el erre a szintre a felek. Pedig a párkapcsolat újjáépítésének szempontjából ez egy döntő kérdés. Fontos, hogy a hűtlen fél éreztesse, hogy valóban megbánta és sajnálja cselekedetét, és azt is, hogy nem tenné meg ezt ismételten, akkor sem, ha erre lehetősége nyílna. Ha ez megtörténik, a megcsalt félnek is fontos lépéseket tenni: dönteni a megbocsátás mellett és ragaszkodni is hozzá. Ennek része, hogy nem hozzák fel később, például egy vita hevében a történteket.

Bár a hűtlenségi krízis törést okozhat a párkapcsolatban, a felek kellő kitartással, nyitottsággal és motivációval, sok munka mellett átlendülhetnek ezen és „tiszta lappal” léphetnek vissza a párkapcsolati útjukra.

 

Felhasznált irodalom:

Mihalec Gábor (2015). Megcsalás nélkül - Hűségben és elégedetten a párkapcsolatban

Kép: Tumisu/Pixabay 

Tamás-Zaka Dóra


Tamás-Zaka Dóra
tanácsadó szakpszichológus, képzésben lévő pár- és családterapeuta, OH-kártya instruktor

Elérhetőségeim:
Honlap: https://www.relation-ship.hu/
Facebook: Relation-Ship Pszichológiai Tanácsadó Központ
Instagram: Relation-Ship Pszichológiai Tanácsadó Központ

Email: info@relation-ship.hu és zakadorapszichologus@gmail.com
Telefon: +36 20 970 4522
Rendelési helyszín:
  • 8000 Székesfehérvár, Zrínyi utca 29. B épület
  • illetve online

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja