A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A megcsalás és a megbánás három szintje

Zaka Dóra [cikkei] - 2020-09-14
Ha megcsalás vagy "félrelépés" üti fel a fejét egy párkapcsolatban, az szinte mindig nagy krízist okoz. Az addig biztonságosnak tűnő párkapcsolat hirtelen meginog, és gyakran minden megkérdőjeleződik. Számtalan kérdés jelenik meg a megcsalt félben: mióta tart? Már akkor is tartott, amikor nyaralni/vacsorázni voltunk és jól éreztük magunkat együtt? Miért tette ezt? Én rontottam el valamit?
A megcsalás és a megbánás három szintje

Az első reakciók csillapodása után sok esetben eljutnak a párkapcsolat rendbetételének kérdéséhez. Gyakori, hogy ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel dolgozunk a párterápia során, hiszen még ha a megcsalt félben meg is jelenik a megbocsátás szándéka, gyakran segítség nélkül ez nem tud létrejönni. Az ilyen helyzetekben az egyik döntő tényező, hogy a megcsaló fél megbánta-e, amit tett? Igen ám, de a megbánásnak több fázisa is van, nem mindegy, hogy épp melyikben tart.

A megbánás első fázisa valójában még nem az, amire ilyenkor a megcsalt fél vágyik. Ilyenkor jellemzően a hűtlen fél még nem a tettét bánta meg, sokkal inkább annak kiderülését. Az ezzel járó kellemetlenségek – a megcsalt fél dühe, haragja, szomorúsága, csalódottsága, és minden, ami ilyenkor előjöhet – okoznak számára nehézséget. Nem érez bűntudatot amiatt, amit tett, inkább annak a terhét érzi, amilyen következményekkel jár ez.

A második fázisban már némiképp közelebb kerül a hűtlen fél megbánása ahhoz, ami a megcsalt fél számára is elfogadható. Ilyenkor már azt a fájdalmat és szomorúságot is sajnálja, amit tettével okozott. Ennek ellenére még mindig küzd a kiderülés okozta nehézségekkel, miközben a hűtlensége által kapott pozitív élmények nem halványulnak. Képes lenne tehát arra, hogy ismét megtegye, ami leginkább visszatartja az a sok teher, amivel a kiderülés járt. Ebben a fázisban sok veszekedés jellemző, hiszen, bár a hűtlen fél hangoztatja sajnálatát, a másik ebben nem érzi az őszinteséget, a valódi megbánást, sokkal inkább azt, hogy „szabadulna” a feszültségtől, ami a megcsalás kiderülése óta uralkodik a kapcsolatban.  

A harmadik fázis a valódi megbánásé, azonban nem mindig jutnak el erre a szintre a felek. Pedig a párkapcsolat újjáépítésének szempontjából ez egy döntő kérdés. Fontos, hogy a hűtlen fél éreztesse, hogy valóban megbánta és sajnálja cselekedetét, és azt is, hogy nem tenné meg ezt ismételten, akkor sem, ha erre lehetősége nyílna. Ha ez megtörténik, a megcsalt félnek is fontos lépéseket tenni: dönteni a megbocsátás mellett és ragaszkodni is hozzá. Ennek része, hogy nem hozzák fel később, például egy vita hevében a történteket.

Bár a hűtlenségi krízis törést okozhat a párkapcsolatban, a felek kellő kitartással, nyitottsággal és motivációval, sok munka mellett átlendülhetnek ezen és „tiszta lappal” léphetnek vissza a párkapcsolati útjukra.

 

Felhasznált irodalom:

Mihalec Gábor (2015). Megcsalás nélkül - Hűségben és elégedetten a párkapcsolatban

Kép: Tumisu/Pixabay 

Zaka Dóra


Zaka Dóra
pszichológus, pár-és családterapeuta jelölt, tanácsadó szakpszichológus jelölt, OH-kártya instruktor

Elérhetőségeim:
Honlap: https://www.relation-ship.hu/
Facebook: Relation-Ship párterápia és családterápia (kifejezetten a párterápiás és családterápiás szolgáltatáshoz)
Zaka Dóra pszichológus (saját pszichológusi Facebook oldalam)
Email: info@relation-ship.hu és zakadorapszichologus@gmail.com
Telefon: +36 20 970 4522
Rendelési helyszínek:
  • 8000 Székesfehérvár, Szepesi utca 9.
  • 1071 Budapest, Peterdy utca 31.
  • illetve online
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja